Απώλεια βάρους: 9 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε μετά τις 18.00

https://www.kathimerini.gr/  10 January, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Απώλεια βάρους: 9 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε μετά τις 18.00

9 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, να αποφύγετε το φούσκωμα και την κακή πέψη, είναι καλύτερο να περιορίσετε αυτές τις τροφές.

Oπου πηγαίνετε, βρίσκετε τις παραδόσεις: έτσι ενώ στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία το δείπνο σερβίρεται στις 17:00 ή στις 18:00, στην Ισπανία, την Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία η ώρα του βραδινού γεύματος, ειδικά το καλοκαίρι, μπορεί να ξεπεράσει τις 10:00 το βράδυ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σκανδιναβικές χώρες έχουν δίκιο: το φαγητό μετά τις 18:00 δεν ωφελεί πουθενά, ούτε στην υγεία ούτε στη σιλουέτα μας.

«Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα αφομοιώνει την τροφή και μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά δεν επιβραδύνεται δραματικά όταν το ρολόι χτυπά μια συγκεκριμένη ώρα. Ωστόσο, για τους περισσότερους από εμάς, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μειώνονται το βράδυ, γεγονός που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα με την οποία καίγονται οι θερμίδες. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς, επηρεάζοντας τις μεταβολικές διεργασίες και ότι το να τελειώνουμε το τελευταίο γεύμα νωρίς είναι προτιμότερο τόσο για τη διαχείριση βάρους, όσο και για ύπνο και μακροζωία», λέει η Rose Ferguson, διατροφολόγος, ειδική στη λειτουργική ιατρική, podcaster και συγγραφέας των βιβλίων Juice and Juice + Nourish.

Το φαγητό αργά το βράδυ δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Και ενώ η συμπερίληψη μιας μεγάλης γκάμας τροφών στη διατροφή μας είναι απαραίτητη για την αποθήκευση μιας ποικιλίας θρεπτικών συστατικών, ορισμένα τρόφιμα που καταναλώνονται μετά τις 6 το απόγευμα μπορούν να βλάψουν το πεπτικό μας σύστημα. Επιπλέον, μπορούν να διαταράξουν τις νύχτες μας χάρη στις επιπλέον θερμίδες που δεν καίγονται. Με λίγα λόγια, συγκεκριμένα τρόφιμα και ορισμένες κατηγορίες τροφίμων γίνονται πραγματικά ταμπού μετά το απόγευμα.

Εδώ θα βρείτε 9 τρόφιμα για να αποφεύγετε το βράδυ μετά τις 6μμ

Λιπαρά και ώριμα τυριά

Gorgonzola, taleggio, mascarpone, brie, camembert: απόλαυση για τους εθισμένους στο τυρί αλλά μεγάλη επιβάρυνση για το πεπτικό σύστημα (είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά), που μπορεί να χρειαστούν έως και 5 ώρες για να χωνευτούν. Το βράδυ, προτιμάτε φρέσκα τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως ricotta, το τυρί cottage ή το Stracchino.

Λιπαρά κρέατα

Εάν μια ωραία μπριζόλα ή ένα χάμπουργκερ είναι ακρογωνιαίοι λίθοι του βραδινού σας μενού, ξανασκεφτείτε τα πάντα: τα λιπαρά κρέατα είναι δύσκολο να χωνευτούν και μπορεί να μας βαρύνουν και να μας κάνουν να κοιμηθούμε. Προτιμάτε άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μικρές μερίδες όσπρια ή αυγά.

Τηγανητά

Τα τηγανητά τρόφιμα μπορεί να κολλήσουν στο στομάχι σας και να προκαλέσουν μια ποικιλία δυσάρεστων πεπτικών διαταραχών (όπως καούρα ή παλινδρόμηση) που μπορεί να κάνουν το βράδυ ή τη νύχτα σας εφιάλτη. Επιλέξτε άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως ψήσιμο ή ατμό. Και ξεχάστε τις τηγανιτές πατάτες.

Πικάντικα φαγητά

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν όχι μόνο να προκαλέσουν δυσπεψία, αλλά και να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος σας, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο, λέει η Rose Ferguson. Αποφύγετε το πιπέρι και το τσίλι και αντίθετα, απολαύστε τα βραδινά σας πιάτα με αρωματικά βότανα όπως μαϊντανό, φασκόμηλο, ρίγανη, δεντρολίβανο και βασιλικό.

Ορισμένα λαχανικά

Μπορεί τα περισσότερα να είναι πλούσια σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, ωστόσο, χρειάζονται πολύ καιρό για να χωνευτούν: έως και 5 ώρες. Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι χρειάζονται επίσης πολύ χρόνο για να χωνευτούν και μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Καταναλώστε τα αλλά όχι το βράδυ.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, ρέγγα, σκουμπρί) απαιτούν πέψη περισσότερο από τα λευκά. Εάν βρίσκονται σε λάδι, η προσπάθεια στο πεπτικό μας σύστημα διπλασιάζεται. Αποφύγετε τα το βράδυ και επιλέξτε αντίθετα τα φιλέτα λευκών ψαριών (ακόμη και κατεψυγμένα) όπως το Cod ή το Hake.

Παγωτό και γλυκά

Μια πραγματική βόμβα ζάχαρης, τα παγωτά παρέχουν μια μεγάλη ποσότητα θερμίδων η οποία, δύσκολα καίγεται. Συν τα σάκχαρα προκαλούν γλυκαιμικές αιχμές. Αποφύγετε τους κώνους και τα κύπελλα και επιλέξτε Sorbets χωρίς ζάχαρη (ή ακόμα καλύτερα φρέσκα εποχιακά φρούτα).

Σοκολάτα

Άσχημα νέα για τους «chocoholics»: η σοκολάτα περιέχει διεγερτικά που μπορούν να μας κρατήσουν ξύπνιους. Αν η σοκολάτα είναι γάλακτος, είναι πλούσια σε λιπαρά και καταπονεί το συκώτι. «Η σοκολάτα δεν περιέχει μόνο καφεΐνη, αλλά και θεοβρωμίνη, ένα άλλο διεγερτικό που μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και να διαταράξει τον ύπνο», επιβεβαιώνει η Rose Ferguson. Αντικαταστήστε τη με μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη.

Σαλάτα

Η σαλάτα είναι εξαιρετικά υγιεινή, ωστόσο, αποτελείται από μια ποικιλία ωμών λαχανικών που είναι δύσκολα αφομοιώσιμα, τα οποία το βράδυ, όταν η πέψη μπορεί να επιβραδυνθεί λόγω αδράνειας, μπορεί να αρχίσει να ζυμώνεται ήδη στο στομάχι, προκαλώντας φούσκωμα και διακοπή του ύπνου.Κρατήστε καλύτερα τις σαλάτες για μεσημεριανό γεύμα.

 

https://www.kathimerini.gr/  10 January, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα