Αποκριγιώματα στην Γέργερη και 39o Αγιοβαρβαρίτικο Καρναβάλι

  27 February, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Αποκριγιώματα στην Γέργερη και 39o Αγιοβαρβαρίτικο Καρναβάλι

 Με αποκριάτικες εκδηλώσεις και αναβίωση παραδοσιακών εθίμων που χάνονται στα βάθη των αιώνων, θα γιορτάσουν την Αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα η Γέργερη και η Αγία Βαρβάρα.
Στην Γέργερη, ο Σύλλογος Βαρελοφρόνων Πολιτισμού & Ανάπτυξης Γέργερης, με την υποστήριξη του Δήμου Γόρτυνας και της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνει 3ήμερα Αποκριγιώματα, με διονυσιακά έθιμα, «μουζώματα», «αρκουδιάρηδες» και λαϊκές αναπαραστάσεις («Καμήλα», «Γάμος», «Σπορά» κ.ά.), που πέρασαν από γενιά σε γενιά και έφθασαν ως τις μέρες μας. Τα «Αποκριγιώματα στην Γέργερη» είναι ένας θεσμός μοναδικός στην Ελλάδα, με δρώμενα που παραπέμπουν στον κύκλο της ζωής, στην ιστορία και την πολιτισμική ταυτότητα του τόπου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν σήμερα Καθαρά Δευτέρα, στον κεντρικό δρόμο της Γέργερης, με γλέντι, άφθονο κρασί, ρακή και σαρακοστιανά εδέσματα.
Στην Αγία Βαρβάρα, θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα (ώρα 13:00) μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση, στον κεντρικό δρόμο του οικισμού. Το 39ο Αγιοβαρβαρίτικο καρναβάλι θα κλείσει με κρητικό γλέντι, με τους Κωστή Πασπαράκη και Γιάννη Φωτάκη και με την προσφορά παραδοσιακής φασολάδας και νηστίσιμων εδεσμάτων από τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας «Το Κέντρο της Κρήτης».
 

 

  27 February, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ