ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Τρέχουν» τις διαδικασίες για να αποκτήσει καταδυτικά πάρκα η Μεσαρά

mesaralive.gr  17 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Τρέχουν» τις διαδικασίες για να αποκτήσει καταδυτικά πάρκα η Μεσαρά

«Tρέχουν» τις διαδικασίες για να εκμεταλλευτούν στο μέλλον το τουριστικό ρεύμα που αγαπα τις καταδύσεις

Γνωρίζοντας οι τοπικοί φορείς της Αυτοδιοίκησης και του Τουρισμού ότι ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί διεθνώς έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους του τουρισμού, «τρέχουν» τις διαδικασίες για να εκμεταλλευτούν στο μέλλον αυτό του τουριστικό ρεύμα.

Ως σήμερα, οι διαδικασίες για ένα ή δύο πάρκα μεταξύ Τυμπακίου, Αγίας Γαλήνης και Ροδάκινου βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, όμως το θετικό είναι ότι υπάρχουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση .

«Έχουμε κάνει πολλά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση. Είναι ένα σχέδιο το οποίο εφόσον γίνει πραγματικότητα θα βοηθήσει πολύ τον Τουρισμό, την αλιεία και την τοπική κοινωνία γενικότερα», αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Γαλήνης κ. Μανόλης Φουντιδάκης.


Σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, η χρηματοδότηση για τις μελέτες (δυο από αυτές που πρέπει να γίνουν), κόστους περίπου 70.000 - 90.000 ευρώ. Μάλιστα επειδή μιλάμε ουσιαστικά για μια περιοχή από τον Κόκκινο Πύργο, ως τον Πλακιά, ο λόγος γίνεται όπως ειπώθηκε παραπάνω για δύο καταδυτικά πάρκα.
Σε αυτά θα προβλέπεται η δημιουργία τεχνητών υφάλων, αλλά και πιθανόν η βύθιση πλοίων, τα οποία θα τοποθετηθούν στα πάρκα, αφού πρώτα υποβληθούν σε ειδική επεξεργασία για να μην βλαβερά για το θαλάσσιο περιβάλλον. 
Όπως είναι γνωστό, καταλαμβάνοντας το 3% σε παγκόσμια κλίμακα του όγκου των τουριστών που διακινούνται συνολικά, οι φορείς του Τουρισμού, στοχεύουν στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων τουριστών, μέσα από τη δημιουργία στο νησί, ενός δικτύου καταδυτικών πάρκων. «Θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη η εκμετάλλευση του Τουρισμού αυτού του είδους για τον τόπο μας», αναφέρει ο κ. Φουντιδάκης.


Για να γίνει κάθε καταδυτικό πάρκο στην περιοχή με μια καλή βάση απαιτούνται σύμφωνα με τον κ. Φουντιδάκη περίπου 110.000 ευρώ. Ένα ποσό που μπορεί να αυξηθεί όμως εφόσον κριθεί σκόπιμο να εμπλουτιστούν τα πάρκα, με πόντιση πλοίων ή  άλλα πρόσθετα πράγματα. 
Εκεί το κόστος θα αυξηθεί. Αρκεί να μάθει κανείς ότι η διαδικασία για την επεξεργασία ενός πλοίου, προκειμένου να καταστεί ικανό για πόντιση είναι δύσκολη και κοστοβόρα. Θα πρέπει να μεταφερθεί σε ειδικό καρνάγιο και το κόστος μπορεί να φτάνει τις 50.000 ευρώ για κάθε πλοίο.


Σημειώνεται ότι προσπάθειες για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων στην Κρήτη γίνονται επίσης στο Μαλεβίζι και στη Χερσόνησο
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα ποιοτικό, καθώς ελκύει άτομα που θεωρούνται υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου, για αυτό και στόχος θα πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του.

 

mesaralive.gr  17 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα