ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στ’ αχνάρια του Μινωικού Πολιτισμού - Mια συνάντηση με τον Ιωάννη Μελισσανίδη
Αύγουστος - καλοκαίρι ζεστό κι αλλιώτικο. Οι άνθρωποι δροσίζονται βαριεστημένα στις μαγευτικές παραλίες του νησιού ξεχνώντας για λίγο το δυσάρεστο φορτίο των προβλημάτων, που κουβαλούν χρόνια τώρα στους ώμους τους.
Μερικοί, λίγο ονειροπόλοι και λίγο αναζητητές του ονείρου βρέθηκαν στη "Μινωική Αυλή" του Ιππικού Ομίλου Καρτερού στο Ηράκλειο με την αρχόντισσα οικοδέσποινα κα Άννα Γραμματικάκη και τον στενό της συνεργάτη κο Νίκο Ζαχαριουδάκη. Η προσπάθεια αναβίωσης των Ταυροκαθαψίων βρίσκει ανταπόκριση δειλά - δειλά αλλά σταθερά . Γιατί όταν εργάζεσαι με συνέπεια λόγου και έργου και βαθιά πίστη στο όραμα, τότε το Σύμπαν συνηγορεί στην υλοποίησή του.
Εκλεκτός επισκέπτης ο παγκόσμιος πρέσβης πολιτισμού και του ολυμπιακού ιδεώδους, ο χρυσός ολυμπιονίκης μας Ιωάννης Μελισσανίδης. Θεώρησα τη συνάντηση ιερή, σ' ένα μινωικό θέατρο το χρυσό παιδί του στίβου που άγγιξε την τελειότητα στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντας το 1996 αναγκάζοντας όλους να χειροκροτήσουν και το 2004 στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ως λαμπαδηδρόμος στην τελετή έναρξης μεταφέροντας τη δάδα του ολυμπιακού φωτός στον πυρσό των αγώνων για ν' αρχίσουν. Κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό τον ρόλο συνεχίζει να έχει μέχρι σήμερα μεταφέροντας το φως του πολιτισμού μας ως την άκρη της Γης.
Τώρα εμπρός του στέκομαι και το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για τον αγώνα του από παιδί στο στίβο του πολιτισμού μας, του φωτός του αιώνιου - ατελεύτητου Απολλώνιου φωτός. Γοητεύτηκε από την αναπαράσταση των Ταυροκαθαψίων και υπέδειξε με εξαιρετικό τω τρόπω όμοιον μ' εκείνον αρχαίου δασκάλου στους αθλητές, μερικές λεπτομέρειες για ν' αγγίξουν κι εκείνοι με τη σειρά τους την τελειότητα.
Ευχαρίστησε την κα Γραμματικάκη για την υψηλή ποιότητα πολιτισμού που προσφέρει στο κοινό προερχόμενο απ' όλο τον κόσμο, λάτρεις της χώρας μας και του πολιτισμού μας.
Μαζί του η Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Κρήτη κα Ροσβίτα Παντουβά, η ίδια υποστηρίζει την ιδέα γιατί απλά είναι γνώστης και λάτρης του αθάνατου πολιτισμού μας. Στα δικά του μέτρα, ψιθύρισε στην κα Γραμματικάκη, ήταν προετοιμασμένος να δει ένα τουριστικό προϊόν και αντ' αυτού είδε τον ίδιο τον Πολιτισμό! Ρώτησε τους αθλητές έναν - έναν για να μάθει τις σπουδές τους και την προετοιμασία τους για τα Ταυροκαθάψια αλλά και το πάθος τους, την αγάπη τους για το Μινωικό πολιτισμό.
Αυτή η ομάδα "φτιάχτηκε" στο χώρο της "Μινωικής Αυλής", τα παιδιά δούλεψαν και δουλεύουν δείχνοντας καρτερία και υπομονή όμοια μ εκείνη των αθλητών της αρχαίας Ελλάδας στην παλαίστρα. Εξάλλου το ολυμπιακό πνεύμα σκοπό είχε να δείξουν οι αθλητές στους νέους αλλά και στον κόσμο ολόκληρο πως με κόπους και θυσίες μπορούν να βελτιώσουν τις ψυχικές και σωματικές τους ικανότητες.
Ο πρέσβης τούτος του Πολιτισμού και του αθλητισμού ήρως - ημίθεος κατά τα αρχαία ρηθέντα με γνώση σοφού, ευγένεια άρχοντα και με της ψυχής του το Απολλώνιο φως ευελπιστεί ότι η "Μινωική Αυλή" θα γίνει σημείο αναφοράς για την Κρήτη ανανεώνοντας την επίσκεψή του για το φθινόπωρο.
Κάμποι, βουνά και θάλασσες φέγγουνε μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός.
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός.
Εύα Καπελλάκη - Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell' Universita' degli studi di Napoli "Federico II"].