Αποκλειστική Συνέντευξη: Κων/νος Φασουλάκης, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Βώρων

mesaralive.gr  30 May, 2015 ΠΡΟΣΩΠΑ
Αποκλειστική Συνέντευξη: Κων/νος Φασουλάκης, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Βώρων

φωτο:mesaralive.gr

Με αγάπη για τον τόπο του, θέσεις και απόψεις που δεν τις διαπραγματεύεται… με το θάρρος της γνώμης του σε υπερθετικό βαθμό, προσπαθεί να βρει λύσεις που θα τον βοηθήσουν να προσφέρει στη μικρή, αλλά με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, κοινωνία του χωριού του.

Είστε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βώρων. Είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με τα κοινά του τόπου σας;

Όχι… δραστηριοποιούμαι πολλά χρόνια… από τα 16 μου, ασχολούμαι με την ποδοσφαιρική ομάδα των Βώρων.

 

Απ’ όσα γνωρίζω έχετε οικογενειακή παράδοση στη διοίκηση των Βώρων;

Ναι και ο πατέρας μου και ο αδελφός μου διετέλεσαν πρόεδροι.

 

Πόσες “τετραετίες” είστε πρόεδρος;

Είναι η δεύτερη.

 

Ποια ανάγκη σας οδήγησε να γίνετε πρόεδρος, εκτός από την οικογενειακή παράδοση;

Αγαπώ το χωριό μου… μου αρέσει το χωριό μου και θέλω να συμμετέχω στα κοινά του τόπου.

 

Πιστεύετε ότι θα προσφέρετε σε αυτή τη θέση που είστε;

Ακούστε… να μιλήσουμε καθαρά, ο κάθε πρόεδρος στη σημερινή εποχή δεν έχει εξουσίες, δεν εξαρτάται από τον ίδιο η καλή λειτουργία του τόπου του… εξαρτάται από άλλους, από την κεντρική διοίκηση του Δήμου!

Την προηγούμενη τετραετία ήμουν εκλεγμένος και πάλι με την κα Πετρακογιώργη, τότε κάναμε πολλά έργα, είχαμε πολύ καλή ομάδα… γιατί εξαρτάσαι σαν πρόεδρος από την ομάδα σου στο Δήμο.

 

Απ’ ότι λέτε αγαπάτε τον τόπο σας και απ’ ότι φαίνεται σας αγαπάει πολύ και ο κόσμος του και εσάς και την οικογένειά σας, αφού σας εκλέγει τόσα χρόνια, φαντάζομαι ότι θα περιμένει να του ανταποδώσετε αυτή την αγάπη με κάποια έργα. Τι μπορεί να περιμένει από εσάς;

Κατά τη γνώμη μου, ότι έργα κάναμε την προηγούμενη τετραετία αυτά θα μείνουν… και ότι είχαμε καταφέρει επίσης να τα εντάξουμε σε κάποια προγράμματα.

Γι’ αυτή την πενταετία που διανύουμε θα προσπαθήσω για το καλύτερο, έχω κάποιες ιδέες… έχω κάποιες άκρες και ανθρώπους για να με βοηθήσουν, όλα όμως εξαρτώνται από το Δήμο… πρέπει να υποβάλω προτάσεις, να γίνουν μελέτες, να μου δώσουν εγκρίσεις, να τις καταθέσω στην Περιφέρεια κ.λ.π.… είναι χρονοβόρες όλες αυτές οι διαδικασίες!

 

Άρα λοιπόν εξαρτάστε απ’ ότι μου λέτε πλήρως από το Δήμο! Αν ο Δήμος σας εγκρίνει κάποια πράγματα τότε μπορείτε να προχωρήσετε στη Περιφέρεια για να υλοποιηθούν.

Όχι μόνο, ο Δήμος πρέπει να κάνει τις μελέτες, εσύ σαν πρόεδρος τοπικού κάνεις μόνο προτάσεις, τίποτε άλλο… κάποια στιγμή είχα κάνει 52 προτάσεις (!) και λίγες ήταν, για το τεχνικό πρόγραμμα… με βγάλανε στα τοπικά Μ.Μ.Ε., με ειρωνικά σχόλια! Ότι ο πρόεδρος των Βώρων έκανε 52 προτάσεις, ας είναι. Κατά την άποψή μου, ένας πρόεδρος δεν πρέπει ποτέ να σταματά να κάνει προτάσεις και να ζητάει πράγματα για το καλό του τόπου του.

 

Λύθηκε κανένα από τα 52 αυτά προβλήματα που είχατε κάνει προτάσεις και φαντάζομαι θα ήταν αναγκαία έργα για τους Βώρους;

Κανένα. Αφού ο Δήμος αυτή τη στιγμή δεν έχει κλείσει ούτε προϋπολογισμό!

 

Θέλετε να μου πείτε ότι δεν έχετε καμία οικονομική ενίσχυση από το Δήμο Φαιστού.

Τίποτα… και τα 230 € που παίρνουμε, δεν μας φτάνουν. Δεν μπαίνεις στο Δήμο για να πλουτίσεις. Αυτή την αποζημίωση που μας δίνουν, τα 230 € “τα τρως” στην καθημερινότητά σου… να πάρεις ένα εργάτη να καθαρίσει… να φέρεις τον ηλεκτρολόγο… να αγοράσεις λάμπες… αυτή τη στιγμή που μιλάμε, επειδή δεν έχει κλείσει προϋπολογισμό ο Δήμος, για να φέρω τον ηλεκτρολόγο του Δήμου βάζω 20€ βενζίνη από την τσέπη μου, αν θα χρειαστεί μερικές λάμπες θα τις πληρώσω και αυτές από την τσέπη μου… αυτή τη βδομάδα θέλω να φέρω το τσαπάκι και θα βάλω 30€ πετρέλαιο για να έρθει....

 

Για να “βγάλετε” χρήματα κάνετε κάποιες εκδηλώσεις, όπως κάνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι ή ..

Όχι η κοινότητα δεν μπορεί να κάνει…

 

Δηλαδή δεν έχετε καμία πηγή εσόδων!

Καμία, βέβαια ο “Καλλικράτης” προβλέπει να έχουμε κάθε χρόνο στη διάθεσή μας ένα κονδύλι, αυτό όμως ποτέ δεν μας δόθηκε!

 

Πως βλέπετε το μέλλον του χωριού σας;

Το χωριό μας έχει άξιους και αξιολογότατους ανθρώπους… έχει ιστορία με τους Πολυχρονάκηδες, με το Στεφανίδη κ.α.... Οι Βώροι από τον 11ο αιώνα μ.Χ. έως τα μέσα του 20ου αιώνα, ήταν πρωτεύουσα της επαρχίας Πυργιωτίσσης….

 

Έχει ιστορία, θα έχει και μέλλον;

Και μέλλον θα έχει… γιατί οι άνθρωποί του δεν το αφήνουν. Μένει ο κόσμος στους Βώρους, δε φεύγει. Το Δημοτικό μας σχολείο έχει 103 μαθητές!

Οι Βώροι, εκτός από το πανέμορφο καταπράσινο φυσικό τοπίο που τους περιβάλει, την πολύ καλή ρυμοτομία και τα γραφικά σπίτια που διαθέτουν, έχουν επίσης μοναδικά στολίδια για τη Μεσαρά και την Κρήτη ολόκληρη θα έλεγα, το Λαογραφικό τους Μουσείο, το οποίο όμως υπολειτουργεί - λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, το Κέντρο Ερευνών - το οποίο δυστυχώς είναι παρατημένο… δώσανε τόσα εκατομμύρια και σταλιά κόσμο δεν έχει… και τη Γεωργική Έκθεση Μεσαράς, η οποία κατά την άποψή μου πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, ούτως ώστε να έχει μεγαλύτερη επιτυχία!

 

Που οφείλεται η δυσλειτουργία αυτών των σημαντικών έργων (Μουσείο & Κέντρο Ερευνών) ;

Για το Μουσείο δεν γνωρίζω, είναι κατά κάποιο τρόπο ιδιωτικό, για το Κέντρο Ερευνών που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών φταίει καθαρά η κυβέρνηση… όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν. Κάνανε ένα τόσο σημαντικό έργο και το άφησαν στην τύχη του.. χωρίς στελέχωση, αυτό θέλει 6 άτομα μόνιμο προσωπικό και δεν έχει κανέναν!

Τίποτα δεν κάνουν αυτή τη στιγμή, έχει εργαστήρια από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης σε θέματα αρχαιοτήτων, έχει ξενώνες για να φιλοξενήσει ανθρώπους, έχει συνεδριακό κέντρο κ.λ.π. όλα υπολειτουργούν… ρημάζουν!

 

Έχετε κάποια σχέση σαν πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας με το Κέντρο Ερευνών ή το Μουσείο Λαογραφίας των Βώρων… ασχολείστε;

 Όχι δεν έχω καμία δικαιοδοσία…το μουσείο που μου λέτε και αυτό ρημάζει!

 

Η οικονομική κρίση των ημερών πλήττει το χωριό σας… έχετε πρόβλημα; Υπάρχουν άστεγοι ή ανήμποροι άνθρωποι που περνάνε δύσκολα;

Έχει οικογένειες που περνάνε δύσκολα.

 

Εσείς μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτό το κομμάτι;

Να βοηθήσω… πως; Και εγώ έχω οικονομικό πρόβλημα, ποιος δεν έχει;… το να δώσεις ένα εικοσάρικο στον άλλο δεν λέει τίποτα, δεν του λύνεις κανένα πρόβλημα… για να μπορέσεις να τον βοηθήσεις πρέπει να του βρεις κάποια δουλειά… δουλειές δεν υπάρχουν!

 

Υπάρχει κάποια πρόνοια από το Δήμο που να σας επιτρέπει να κάνετε κάποια πράγματα.

Αυτά τα κάνουν οι Αντιδήμαρχοι, εμείς δεν έχουμε τίποτα… να μας δώσουν ένα χαρτί να το τοιχοκολλήσουμε, αυτή είναι αρμοδιότητά μας… τίποτα παραπάνω.

 

Από τους κατοίκους έχετε εθελοντική βοήθεια στο έργο σας;

Όχι ιδιαίτερη.

 

Παλεύετε δηλαδή να λύσετε τα προβλήματα μόνος σας ;

Μόνος! Εάν ζητήσω τη βοήθεια κάποιων φίλων, θα έρθουν 5 – 6 άτομα να με βοηθήσουν, κανείς άλλος. Οι κάτοικοι όμως των Βώρων συμμετέχουν ενεργά στον Πολιτιστικό μας Σύλλογο.

 

Ο Πολιτιστικός σύλλογος όμως εξυπηρετεί άλλες ανάγκες.

Τον πρόεδρο της κοινότητας τον βλέπουν όπως παλιά… “μόνο τις βλαστήμιες τρώω”! Έρχονται και μου λένε τα προβλήματα που έχουν, εμένα η δουλειά μου είναι να ενημερώνω το Δήμο, τίποτε άλλο δεν μπορώ να κάνω!… δεν μπορώ να δώσω λύση στα προβλήματα! Έχουμε όμως κακή νοοτροπία οι Έλληνες, θέλει ο καθένας να λύνει μόνο το πρόβλημά του, δεν τον ενδιαφέρει τίποτε άλλο.

 

Οικογένεια έχετε, είστε παντρεμένος, έχετε παιδάκια;

Ναι, έχω 3 παιδάκια

 

Τι σας λένε;

Μικρά είναι, ο μεγάλος θα μπει στην πρώτη γυμνασίου.. οι άλλοι είναι ακόμα πιο μικροί, δεν έχουν καταλάβει.

 

Ασχολείστε με τη γεωργία;

Ασχολιόμουν παλαιότερα με το εμπόριο και τώρα με τα θερμοκήπια.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τον “Καλλικράτη”;

Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να καταργηθεί ο “Καλλικράτης”, δεν σας λέω να πάμε πάλι στις κοινότητες… να πάμε στον “Καποδίστρια” όπως ήταν στην αρχή…  ο πρόεδρος του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου, τις κάθε κοινότητας θα πρέπει να είναι και Δημοτικός Σύμβουλος.

Όπως είναι ο “Καλλικράτης” σήμερα είναι μεγάλος - δυσλειτουργικός, δεν μπορείς να τον ελέγξεις, κάνεις ένα τεράστιο Δήμο και δε μπορείς να ελέγξεις, να αναπτύξεις  τα χωριά και ερημώνουν. Πρέπει να γίνουν μικρότεροι Δήμοι, πιο ευέλικτοι, πιο λειτουργικοί. Πρέπει κάθε τόπος να αναδείξει και να αναπτύξει τις δικές του αξίες.

Είναι τόσο μεγάλες οι Μοίρες που θα έπρεπε να είναι Δήμος αυτόνομος. Όχι πως έχω κάτι με τις Μοίρες, εγώ εκεί μεγάλωσα. Λόγω της δουλειάς μου μεγάλωσα στις Μοίρες, αλλά αυτό που βιώνω αυτή τη στιγμή δεν μου αρέσει και δεν το βλέπω βιώσιμο, ούτε βέβαια είμαι της άποψης ότι πρέπει να κλείσουν οι υπηρεσίες που έχει, ούτε να φύγουν, δεν είναι εκεί το θέμα.

Είναι τόσο μεγάλος ο Ζαρός που έπρεπε να μείνει μοναχός του, έχει άλλα ενδιαφέροντα πράγματα ο τόπος αυτός, θα μπορούσε να επενδύσει πάνω τους.

 

Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι είστε ένθερμος οπαδός του “Καποδίστρια”, να πάμε δηλαδή στο προηγούμενο διοικητικό σύστημα, αλλά να μην υπάρχουν πολλές κοινότητες;

Ναι και θα προσπαθήσω μέχρι το τέλος της θητείας μου να ανασυσταθεί ο ιστορικός Δήμος Τυμπακίου… γιατί ο Δήμος Τυμπακίου πιστεύω ότι ήταν από τους πιο βιώσιμους δήμους στην Ελλάδα.

 

Θεωρείτε ότι γεωγραφικά σαν χωριό είστε πιο κοντά στο Τυμπάκι;

Ναι. Όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και σαν κουλτούρα είμαστε πιο κοντά… το κάθε χωριό έχει τη δική του κουλτούρα. Η κουλτούρα των κατοίκων των Βώρων θεωρώ ότι είναι ίδια με του Τυμπακίου. 

 

Πιστεύετε ότι το Τυμπάκι είναι η μεγάλη δύναμη, το μέλλον της περιοχής;

Το Τυμπάκι είναι ένα θηρίο, έχει το λιμάνι και το αεροδρόμιό του, έχει τη γεωργία του, έχει τον ήλιο - το κάλος του θεού, έχει τον τουρισμό - τα Μάταλα, τον Κομμό, έχει τον Κόκκινο Πύργο, μια μεγάλη υπέροχη παραλία. Το Τυμπάκι πρέπει να αναπτυχθεί, πρέπει να ενοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο από την Αγία Γαλήνη, μέχρι το Καλαμάκι και  τα Μάταλα… Τέτοιες αναπτύξεις χρειάζεται και πρέπει να γίνουν στον τόπο!

 

Πως εξηγείται ότι οι Βώροι, αυτός ο πολύ ωραίος ομολογουμένως τόπος, δεν έχει αναπτυχθεί και αξιοποιηθεί τουριστικά;

Για μένα φταίμε εμείς, οι κάτοικοι! Ίσως βέβαια να έφταιγε και το γεγονός ότι από κοινότητα που είμαστε πήγαμε σε μεγάλους Δήμους… ξεσυντονίστηκε η κατάσταση.

Το χωριό έπρεπε να ζει  πραγματικά από τον τουρισμό, έπρεπε να έχει 50 - 60 μικρά ξενοδοχεία… έχει τη δυνατότητα, κάποιες επεμβάσεις μόνο χρειάζονται.

Έπρεπε οι παλαιοί δημοτικοί άρχοντες να κάνουν παρεμβάσεις στην κεντρική εξουσία, είχανε τη δυνατότητα!  Με βάση το Μουσείο και δύο – τρία έργα κυρίως ανάπλασης και με κάποιες γνωριμίες θα μπορούσαμε να τραβήξουμε κόσμο,…να φέρουμε τον κόσμο τουλάχιστον από τη Φαιστό και τα Μάταλα!

Έχουμε πολύ όμορφο χωριό, σε άλλα χωριά βρίσκεις ξενοίκιαστα σπίτια, στους Βώρους δεν υπάρχουν… όλα νοικιάζονται. Ελπίζω, με προσπάθεια, κόπο και επιμονή κάτι να καταφέρουμε

 

Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε σε αυτή την πολύ “γεμάτη” και ειλικρινή ομολογουμένως κουβέντα μας;

Όποιος είναι στα κοινά και αγαπά τον τόπο του και αυτό με το οποίο ασχολείται πρέπει να πονά, να βάζει τον “μπέτη” του μπροστά και να λέει την αλήθεια, όποια και να είναι αυτή.

 

mesaralive.gr  30 May, 2015 ΠΡΟΣΩΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα