Αποκλειστική Συνέντευξη: κ. Εμμανουήλ Ανδριγιαννάκης,πρόεδρος Αγροτοβιομηχανικού Συν/σμού Τυμπακίου.

mesaralive.gr  04 April, 2015 ΠΡΟΣΩΠΑ
Αποκλειστική Συνέντευξη: κ. Εμμανουήλ Ανδριγιαννάκης,πρόεδρος Αγροτοβιομηχανικού Συν/σμού Τυμπακίου.

φωτο: mesaralive.gr

Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι η σιγουριά και η αξιοπιστία που προσφέρουμε.

Ποια ανάγκη οδήγησε τους προκατόχους σας, ώστε να προχωρήσουν στη δημιουργία του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου;

Ο Συνεταιρισμός μας έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά σαν ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ.

Μια ομάδα παραγωγών όμως δημιουργήσαμε μια ΟΣΠΑΚ… μια εταιρεία, που είχε σαν κύρια δραστηριότητά της, τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια αγγουριού και την εξαγωγή του στη Γερμανία, μέσω της ΑΓΡΕΞ.

Με την πάροδο των χρόνων, αποφασίσαμε όλη η ομάδα μας να μεταφερθεί, μαζί με τα περιουσιακά της στοιχεία στον ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ, προκειμένου να δημιουργήσουμε στη συνέχεια τον ΑΓΡΟΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ.

Από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του “νέου” συνεταιρισμού, περίπου το 1980, κύριος σκοπός μας ήταν οι εξαγωγές νωπών κηπευτικών προϊόντων, γι’ αυτό ξεκινήσαμε και φτιάξαμε πρώτα απ’ όλα τα συσκευαστήρια που έχουμε βελτιωμένα βέβαια κατά πολύ, ούτως ώστε να μπορέσουμε να “διώξουμε” τα προϊόντα των παραγωγών του συνεταιρισμού μας, αλλά και των παραγωγών της περιοχής… να ελέγξουμε δηλαδή λίγο το εμπόριο, διότι μέχρι τότε δεν υπήρχε οργανωμένη προσπάθεια… κάθε ένας παραγωγός προωθούσε μεμονωμένα και με δικά του μέσα και τρόπους την παραγωγή του.

Σιγά – σιγά, με τον καιρό προχωρήσαμε περισσότερο και με μεγάλη προσπάθεια έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε, ότι καλύτερο μπορούμε, στον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

 

Ποιος είναι ο απολογισμός του συνεταιρισμού μέχρι σήμερα;

Έχουμε καταφέρει πολλά! Πρώτα απ’ όλα καταφέραμε να έχουμε υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, πιστοποιημένες από διεθνείς οργανισμούς, που αντιμετωπίζουν ισάξια τον ανταγωνισμό και είναι σύννομες με τις απαιτήσεις των διεθνών αγορών.

Σε αυτές περιλαμβάνονται, ένας πολύ μεγάλος χώρος Συσκευαστηρίου με μηχανήματα συσκευασίας, όλων των κατηγοριών και συγκόλλησης  χαρτοκιβωτίων και Ψυκτικοί Θάλαμοι.

Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει ένα τελευταίας τεχνολογίας Ελαιουργείο… ένα Κατάστημα Εφοδίων, επανδρωμένο με τρείς εξειδικευμένους γεωπόνους, για την εξυπηρέτηση των αγροτών… και  ένα Πρακτορείο Μεταφορών… με άλλα λόγια μπορούμε να στηρίξουμε  τους παραγωγούς μας σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας, της εμπορίας και της μεταφοράς, προσφέροντάς τους προϊόντα (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σπόρους κ.λ.π.) σε ανταγωνιστικές τιμές.

 

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες της Μεσαράς;

Το κύριο πρόβλημά μας είναι ότι δεν ελέγχεται το προϊόν, δηλαδή αυτό που λέμε πάντα, η τιμή από τον παραγωγό στον καταναλωτή είναι τεράστια!

Το πολύ μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας αυτής πρέπει κάποτε να ελεγχθεί. Αυτή τη στιγμή δουλεύουν όλα τα Δημοπρατήρια της Ελλάδας με τιμολόγια, δεν είναι ανεξέλεγκτα, όπως ήταν παλαιότερα, μπορεί το κράτος άμα το θέλει να τα ελέγξει… να δει τι γίνεται, αλλά από παλιά δεν βλέπω να υπάρχει όρεξη ώστε να ελεγχθούν αυτά τα πράγματα από το κεντρικό κράτος, την κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση. Ένας συνεταιρισμός  στις μέρες μας ελέγχεται πλέον εύκολα σε όλες του τις διαδικασίες, οποιαδήποτε μέρα ή ώρα.

 

Ένας μεγάλος αριθμός αγροτών της Μεσαράς είναι “συνέταιρός σας”, ποιο κενό καλείστε να καλύψετε και ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχουν οι αγρότες από τη συνεργασία μαζί σας;

Δεν έχουμε συνεταιριστές μόνο από τη Μεσαρά, εξυπηρετούμε και αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της, π.χ. το Αντισκάρι…

Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι η σιγουριά και η αξιοπιστία που προσφέρουμε. Οι αγρότες δεν χάνουν ποτέ τα λεφτά τους από εμάς! Ο Συνεταιρισμός μας μπορεί να καθυστερήσει να πάρει τα χρήματα από ένα κακοπληρωτή έμπορο, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και να τα χάσει, όμως ο αγρότης θα τα πάρει οπωσδήποτε… είμαστε εγγύηση.

Επίσης, όπως δουλεύουμε σαν συνεταιρισμός, στηρίζουμε τον παραγωγό σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της εμπορίας των προϊόντων του, με φυτοφάρμακα, λιπάσματα, πρακτορείο μεταφορών κ.α., ελέγχουμε τις τιμές και τις “κρατάμε” σταθερές! Γενικά βοηθάμε όλους τους αγρότες της Μεσαράς.

 

Έχετε πολλούς συνεταιριστές;

Περίπου 600.

 

Ποιές είναι οι κύριες προτεραιότητες της διοίκησής του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου και ποια είναι η μέριμνά σας για τους “δικούς σας παραγωγούς”;

Στόχος μας είναι να διεισδύσουμε, να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε όσο γίνεται περισσότερες νέες αγορές, ώστε να προωθήσουμε τα προϊόντα των συνεταίρων μας και γενικά την παραγωγή της περιοχής μας.

Δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν και παραγωγοί που δεν είναι ούτε στο κατ’ ελάχιστο συνεταίροι μας, παρ’ όλα αυτά, φέρνουν τα προϊόντα τους στο Δημοπρατήριο και στο Ελαιουργείο για να τα προωθήσουμε… μας στηρίζουν και τους στηρίζουμε.

 

Πιστεύετε ότι έχει μέλλον η γεωργία στην Ελλάδα, διότι βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, από τις ευρωπαϊκές αγορές, για προϊόντα που προέρχονται από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και όχι μόνο, που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.

Με τον τρόπο που μας στηρίζει το κράτος είναι αβέβαιο… είναι δύσκολο το μέλλον μας.

Κάποτε επιτέλους το κράτος πρέπει να σκύψει σε αυτό που λέμε Ελληνική παραγωγή. Οι επιδοτήσεις πρέπει να μπουν σε ένα σωστό δρόμο και όχι κάποιοι επιτήδειοι, που δεν τις δικαιούνται, να τις λυμαίνονται ανεξέλεγκτα, γατί αυτές ενισχύουν τον αγρότη, οι άλλοι είναι οι κακομαθημένοι… υπάρχουν και τέτοιοι!

Εάν εμεςί που καλλιεργούμε κηπευτικά δεν πάρουμε επιδότηση δεν θα επιζήσουμε, διότι υπάρχουν δύσκολες χρονιές και έρχονται ακόμη πιο δύσκολες… υπάρχουν χώρες που μας ανταγωνίζονται και δεν ανήκουν στην Ε.Ε. όπως το Μαρόκο, η  Τυνησία κ.α. με φθηνά προϊόντα, χωρίς έλεγχο ποιότητας, αλλά με το πλεονέκτημα των μεγάλων εκτάσεων, χωρίς το κόστος της καλλιέργειας σε θερμοκήπια όπως εμείς,έχουν άλλο τρόπο καλλιέργειας, και μη ξεχνάμε βέβαια τα πολύ φτηνά εργατικά χέρια που διαθέτουν. Ευτυχώς για εμάς που δεν καλλιεργούν σωστά, γιατί αν καλλιεργούσαν και σωστά… θα μας είχαν κατακυριεύσει και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε εξαγωγές σε κανένα προϊόν μας… σε τίποτα!

 

Έχουν γίνει λάθη; Με ποιο τρόπο οι παραγωγοί μας θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί;

Έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη. Πιστεύω όμως εδώ και μια πενταετία ο αγροτικός κόσμος δουλεύει σωστά, γιατί πλέον γίνονται ολοκληρωμένες καλλιέργειες που ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από τους γεωπόνους. Οι αγρότες μας προσπαθούν και μπαίνουν σε ένα καλούπι, παράγουν/καλλιεργούν σωστά προϊόντα, παλαιότερα δεν ήταν έτσι, δεν υπήρχε αυτός ο έλεγχος.

Τώρα με τις ολοκληρωμένες καλλιέργειες δεν μπορείς να παίζεις με την υγεία κανενός. Ο κόσμος, οι καταναλωτές μπορούν τώρα πια να είναι πιο ήσυχοι γα τα αγροτικά προϊόντα που καταναλώνουν, στο Δημοπρατήριο… σε εμάς, έρχονται πολύ συχνά και κάνουν ελέγχους, τα προϊόντα του συνεταιρισμού μας είναι εγγυημένα, ελεγμένα  και πιστοποιημένα από εμάς, τους ίδιους. Δυστυχώς δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα επισήμανσης των προϊόντων που διαθέτουμε με το σήμα του Συνεταιρισμού μας, ώστε να τα αναγνωρίζει ο καταναλωτής, καταβάλουμε όμως μεγάλη προσπάθεια για ενημέρωση.

 

Υπάρχoυν κάποια σχέδια σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο για καλλιέργεια “νέων προϊόντων στη Μεσαρά και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Δεν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη, έχουμε παραμείνει στις παλιές παραδοσιακές καλλιέργειες του τόπου. Είναι πολύ δύσκολη μια τέτοια αλλαγή, οι υποδομές που έχουμε εξελίξει είναι μόνο για κηπευτικά.

 

Πόσο αναγκαίοι είναι σήμερα οι αγροτοβιομηχανικοί συνεταιρισμοί;

Είναι παραπάνω από αναγκαίοι, είναι απαραίτητοι. Οι συνεταιρισμοί πλέον συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, μπορούμε να παίρνουμε ή να προωθούμε προϊόντα των περιοχών μας, σε πιο φτηνές τιμές, με μεγάλο όφελος για τον καταναλωτή, που είναι και το ζητούμενο στις μέρες μας. 

 

Το εμπάργκο της Ρωσίας επηρέασε την περιοχή σας; Έχετε θωρακιστεί στο ενδεχόμενο μιας νέα κρίσης ή το πάθημα δεν έγινε μάθημα!

Το πάθημα δυστυχώς δεν μας έγινε μάθημα!... και είμαστε ακόμη χωρίς νέες αγορές που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τα προϊόντα μας… δεν έχουμε καταφέρει ακόμη τίποτα!

Ψάχνουμε να βρούμε κάποιες εναλλακτικές λύσεις… αλλά δεν υπάρχουν δυστυχώς… γιατί η Ρωσία απορροφούσε πάρα πολλά αγροτικά προϊόντα από εμάς.

Υπήρξε κάποια ζήτηση από την Ουκρανία, τώρα όμως με τον πόλεμο το ενδιαφέρον έχει λίγο ατονήσει.

Η δύναμη του έλληνα παραγωγού ήταν η Ρωσία!

Είναι πάρα πολύ δύσκολο τα κηπευτικά να πάνε σε άλλες χώρες εκτός Ε.Ε., τα μεταφορικά με αεροπλάνο είναι πάρα πολύ ακριβά… είναι πολλά τα έξοδα.

 

Είναι εύκολο να κατακτηθούν νέες αγορές;

Όχι… Είναι δύσκολο, πάρα πολύ δύσκολο….

Στέλνουμε βέβαια κάποια προϊόντα μας στη Βουλγαρία, στην Τσεχία και στην Πολωνία, κακά τα ψέματα όμως η μεγάλη δύναμη στην ευρωπαϊκή αγορά είναι η Γερμανία, αλλά ποιος να πρωτοβάλει τα προϊόντα του εκεί τώρα με το εμπάργκο… εμείς, οι Ισπανοί, οι Πολωνοί… πείτε μου ποιός;

Ψαχνόμαστε, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια… πέρσι στείλαμε ένα ψυγείο ντομάτες στη Σιβηρία, με ανύπαρκτο για εμάς κέρδος, δεν πήγε καλά, εννέα μέρες έκανε να φτάσει!... δεν μπορέσαμε να ανοίξουμε αυτή την αγορά.

 

Η Μεσαρά πάντα είχε μεγάλη δυναμική στην αγροτική παραγωγή. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

Υπάρχουν πολλά περιθώρια, αρκεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ μας… όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Πρέπει όλος ο κόσμος να καταλάβει, να συσπειρωθεί και να αγκαλιάσει την πρώην Ένωση Μεσαράς και το Συνεταιρισμό, ώστε όλοι μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας, για να μπούμε δυναμικά στην αγορά… να μπούμε όμως όλοι μαζί και όχι ο κάθε ένας μόνος του και όπως θέλει.

 

Ποιες υποδομές έχετε ανάγκη στην περιοχή προκειμένου να στηριχτεί ο αγροτικός τομέας του τόπου σας;

Βασική μας προτεραιότητα, ανάγκη και απαίτηση είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό, ο σπόρος δηλαδή, μην μας επιβαρύνει με υψηλό κόστος.

Δεν είναι δυνατόν να το εισάγουμε από την Ολλανδία , το Ισραήλ κ.α. και να το πληρώνουμε πολύ πιο ακριβά από άλλες χώρες π.χ. τη Βουλγαρία.

Πρέπει το κράτος να αναλάβει πρωτοβουλία και να αλλάξει αυτή η διαδικασία που μας ανεβάζει πολύ το κόστος παραγωγής. Δυστυχώς και αυτό είναι δύσκολο να γίνει… υπάρχουν οι πολυεθνικές εταιρείες που έχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα!

Βλέπετε τώρα πια δεν υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που να ασχολούνται με αυτά, πολλές εταιρείες έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στη Βουλγαρία και την Τουρκία, που έχουν φτηνά εργατικά χέρια… δεν τους κατηγορώ, το συμφέρον τους κοιτάζουν.

 

Ακούμε συνέχεια για τη μεγάλη ψαλίδα στις τιμές από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Πώς μπορεί να μειωθεί αυτή η διαφορά και πως συνεισφέρετε εσείς σαν συνεταιρισμός σε αυτό;

Πρέπει το κράτος να βάλει ένα πλαφόν. Δεν γίνεται όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την παραγωγική διαδικασία να κερδίζουν ένα πολύ μικρό ποσό και οι υπόλοιποι να κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος!

 

Η νέα ΚΑΠ, βοηθάει τους κατ’ επάγγελμα αγρότες;

Δεν γνωρίζω!... κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει ακριβώς, εάν αυτό δηλαδή που ξέρουμε σήμερα θα είναι το ίδιο που θα εφαρμόσει το Υπουργείο αύριο! Εγώ πιστεύω ότι οι αγρότες της Κρήτης χάνουν χρήματα από αυτή.

Να σας πω ένα παράδειγμα, οι αγρότες όλης της Ελλάδας παίρνουν επιδότηση, οι αγρότες της Κρήτης όμως που ασχολούνται με τα θερμοκήπια εξαιρούνται! Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, είναι αδικία… και βέβαια, δεν μας εξηγεί κανείς το λόγο!

Ένα πράγμα έχω διαπιστώσει εγώ… η Βόρεια Ελλάδα και ο Θεσσαλικός κάμπος κερδίζουν τα πάντα… η Κρήτη πάντα βγαίνει χαμένη! Δενξέρω ποιος φταίει.

 

Οι έλληνες καταναλωτές ζούμε σε μια περίεργη όσο και δύσκολη εποχή, διαπιστώνετε καθίζηση της εγχώριας κατανάλωσης στα αγροτικά προϊόντα; τι επιπτώσεις έχει στον αγροτικό κόσμο;

Δεν αγοράζει ο κόσμος, δεν έχει χρήματα… θλίβομαι από αυτή την κατάσταση.

 

Γυρίζει ο κόσμος στις αγροτικές καλλιέργειες ή είναι και αυτό ένα διαφημιστικό τρυκ των κυβερνήσεών μας για εφησυχασμό και δημιουργία θετικού κλίματος;

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να γυρίζουν, εδώ στο Τυμπάκι όμως δεν γυρίζουν εύκολα, ειδικά στα κηπευτικά… ψάχνουν για άλλες δουλειές, εδώ όμως δεν γυρίζουν.

Δεν είναι βέβαια όλα μαύρα, υπάρχουν και νέοι αγρότες που έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις με 15 - 20 στρέμματα χωράφια, καλλιεργούν σωστά και πάνε καλά. Χρειάζεται Όρεξη, Μεράκι και Υπομονή, μία χρονιά μπορεί να μην πάει καλά, η επόμενη όμως θα πάει και θα σε αποζημιώσει.

Δεν μπορείς να κάθεσαι στο καφενείο και να περιμένεις να γίνουν οι δουλειές σου από το κινητό, τίποτα δεν προχωράει έτσι!

 

Για το τέλος μια ερώτηση που διάβασα και δε σας  κρύβω ότι με προβλημάτισε “ποιος θα ταΐσει την Ελλάδα το 2030”;

Δύσκολη ερώτηση! Εάν αλλάξουν οι νοοτροπίες των διοικούντων στην Ελλάδα, τότε ο κόσμος θα γυρίσει στις αγροτικές εργασίες και τα προϊόντα μας θα πάνε καλά. Έχουμε πολύ καλά αγροτικά προϊόντα, δεν είμαστε τυχαία Νο 1 στις ευρωπαϊκές αγορές τόσα χρόνια και αυτό το βλέπουμε κάθε μέρα… έχουν ζήτηση τα δικά μας προϊόντα στο εξωτερικό, πάντα με μια προϋπόθεση, να δουλεύουμε σωστά!

Εάν δουλέψουμε σωστά και διατηρήσομε το καλό μας όνομα, υπάρχουν οι αγορές δεν θα μας αφήσουν.

 

Έχετε κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

Ναι και κάτι ακόμα… θέλω να ενημερώσω όλο τον αγροτικό κόσμο του νομού Ηρακλείου ότι ο Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου “φτιάχνει τα δικαιώματα”, όποιος επιθυμεί μπορεί να περάσει από τις εγκαταστάσεις του προκειμένου να διεκπεραιώσει αυτή την διαδικασία.

 

mesaralive.gr  04 April, 2015 ΠΡΟΣΩΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα