«Απόδραση» στο Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου στον Πατσό
Ξεχωριστή «απόδραση» αποτελεί μια εκδρομή στο Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου στον Πατσό Αμαρίου!
Είτε από το Σπήλι, είτε από το Φουρφουρά η διαδρομή είναι καταπληκτική με τον επισκέπτη να απολαμβάνει την εναλλαγή του πράσινου με το άγριο κρητικό τοπίο! Η διαδρομή αποζημιώνει τον επισκέπτη πριν ακόμα φτάσει στο απαράμιλλης ομορφιάς Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου στον Πατσό! Να σημειωθεί ότι το φαράγγι βρίσκεται 8χλμ νοτιοδυτικά της Μονής Αρκαδίου, στην καταπράσινη επαρχία Αμαρίου. Σύμφωνα με το cretanbeaches.com «τα νερά του χύνονται στην εντυπωσιακή λίμνη του φράγματος των Ποταμών. To φαράγγι μέχρι ένα σημείο είναι πολύ εύκολο στη διάβασή του, καθώς έχει διαμορφωθεί άνετο μονοπάτι από τη δασική υπηρεσία που καταλήγει στο στενότερο σημείο με ένα μοναδικό καταρράκτη που πέφτει μέσα σε σπηλιά. Από εκεί και κάτω το φαράγγι αγριεύει και σχηματίζει πολλούς καταρράκτες και έτσι η κατάβαση μπορεί να γίνει μόνο με εξοπλισμό καταρρίχησης (canyoning). Άλλο ένα μονοπάτι ανηφορίζει στο παρατηρητήριο ορνιθοπανίδας πάνω από το ποτάμι.
Το φαράγγι της Πατσού είναι γνωστό για το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου, που κατά την αρχαιότητα αποτέλεσε λατρευτικό σπήλαιο αφιερωμένο στον Κραναίο Ερμή. Γύρω από τους βράχους πηγάζει νερό, ενώ πάνω από το ναό ρέει νερό που συγκεντρώνεται ως «αγίασμα». Εντύπωση προκαλούν τα χιλιάδες χαρτάκια με προσευχές που έχουν τοποθετήσει οι πιστοί στα βράχια γύρω από το ναό. Κάτω από το ναό και δίπλα στο ποτάμι έχουν διαμορφωθεί μεγάλα πλατώματα με ξύλινους πάγκους και τραπέζια, ιδανικά για ένα πικ-νικ.
Το όνομα του φαραγγιού προέρχεται από το χωριό Πατσός που είναι κτισμένο στους πρόποδες του υψώματος Σωρός, σε υψόμετρο 490 μ., και απέχει από την πόλη του Ρεθύμνου 30 χλμ».
Το εκκλησάκι
Το εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου βρίσκεται στην είσοδο, κάτω από τη Βραχοσκεπή του Φαραγγιού, στον Χώρο του σπηλαίου του Ερμή Κραναίου ή Κραναίο Άντρο, τόπος λατρείας από τους Μινωικούς χρόνους. Αναθηματική επιγραφή του 1ου αιώνα που βρέθηκε στον χώρο μαρτυρεί τη λατρεία του Ερμή «Ερμή Κραναίω, Δώρος Στεφάνω ευχήν». Το ιερό καταλάμβανε τη βραχοσκεπή και εκτεινόταν μέχρι τις πηγές.
Σύμφωνα με ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν, οι τελετές λάμβαναν χώρα στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα στο χώρο της Βραχοσκεπής όπου και βρέθηκαν οστά ζώων που είχαν τεθεί στην πυρά, αγγεία-ειδώλια καθώς και αγαλματίδιο του μυθικού θεού Πάνα.
Από τη Χριστιανική εποχή έως σήμερα τιμώμενος είναι ο Άγιος Αντώνιος, θεωρείται Θαυματουργός και προσελκύει πλήθος προσκυνητών.
Δείτε επίσης
- Mεσαρά: Νέα φουρνιά μεταναστών στο Λέντα
- Παρασύρης: Ερώτηση στη Βουλή για το παραλιακό μέτωπο Τυμπακίου
- Αντίστροφή μέτρηση για το Καρναβάλι Τυμπακίου
- Ηράκλειο: Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προς σφαγή - Σε ισχύ αυστηρά μέτρα
- Απίστευτες αποκαλύψεις από την δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών: 2 οι νέοι συλληφθέντες
Σχετικά άρθρα
- Δήμος Αμαρίου: Ενταξη σε πρόγραμμα αποκατάστασης μετα τις καταστροφικές πυρκαγιές
- Ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή επεβληθη στον πατέρα του 8χρονου που βρέθηκε κλειδωμένος
- O Δήμος Αμαρίου και ο ΠΣ Βισταγής τιμούν τον Ηλία Λαμπίρη
- Με μεγάλη επιτυχία η Παγκρήτια Συνάντηση «ΠΑΝΑΣ ΔΡΩΜΕΝΑ»
- Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και στο Αμάρι