Αποχωρούν στις 11:00 από το Σύνταγμα οι αγρότες
Την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων ζητούν από την κυβέρνηση οι αγρότες που βρέθηκαν την Τρίτη στο Σύνταγμα στο πλαίσιο πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου. Στο συλλαλητήριο, συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις 6.500 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.
Ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.
Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».
Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων
Σήμερα στις 11 το πρωί θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ που διανυκτέρευσαν στο Σύνταγμα.
Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».
Το κομβόι των Κρητικών
Από την Κρήτη γύρω στους 200 αγροτοκτηνοτρόφους βρέθηκαν και συμμετείχαν στο χθεσινό συλλαλητήριο. Αμέσως μόλις πάτησαν τα πόδια τους στον Πειραιά, μίλησαν στους δημοσιογράφους των Αθηνών, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσο Σταυριανουδάκη να λέει χαρακτηριστικά: «Ήρθαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους τους συναδέλφους μας απ' όλη την Ελλάδα, που είναι εδώ και ένα μήνα και πάνω στους δρόμους με τα τρακτέρ. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και περιμένουμε δικαίωση. Τα δίκαια αιτήματα που έχουμε είναι να παράγουμε προϊόντα. Να μπορούμε να μείνουμε στα χωριά μας και να μπορούμε οι νέοι μας και όλοι μας να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή. Με αυτή τη στυγνή αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, τα χωριά σε τρία χρόνια θα έχουν ερημώσει. Αυτή είναι η φωνή αγωνίας μας. Πρέπει να δικαιωθούμε»...
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος είπε στους δημοσιογράφους: «Ερχόμαστε από την Κρήτη γιατί η φτώχεια μας στα αγροτικά νοικοκυριά έχει ξεπεράσει τα όρια. Προσπαθούν στοχοποιημένα να μας βγάλουν απ’ τη γη μας. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι κυβερνήσεις μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή»...
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις