Από “τρύπα” στο Λιβυκό περνούν μετανάστες στην Κρήτη
Χωρίς τέλος είναι το μεταναστευτικό ρεύμα από τα παράλια της Αιγύπτου προς τη νότια Κρήτη, ένα ρεύμα που δεν ανακόπτουν ούτε οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Περισσότεροι από 100 μετανάστες εντοπίστηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου σε διαφορετικά πλοιάρια στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Γαύδου, με τις λιμενικές Αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.
Την ίδια στιγμή που οι τοπικές Αρχές καλούνται να σηκώσουν το βαρύ φορτίο της φιλοξενίας τόσων ψυχών, ανησυχία προκαλεί η αποκάλυψη πως πολλοί από τους μετανάστες, φτάνοντας στην Κρήτη, νοσούν από ψώρα και άλλες σοβαρές δερματικές παθήσεις.
Μόνο προχθές Σάββατο και με διαφορά λίγων ωρών οι λιμενικές Αρχές Χανίων, Ρεθύμνου, Παλαιόχωρας και Αγίας Γαλήνης ειδοποιήθηκαν από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για λέμβους στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου, στις οποίες επιβαίνουν μετανάστες. Συνολικά στα δύο περιστατικά διασώθηκαν 107 μετανάστες από την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές, τη Συρία και το Πακιστάν, που αναζητούσαν δίοδο προς την Ευρώπη.
Οι τρεις “φουρνιές”
Η πρώτη “φουρνιά” εντοπίστηκε το Σάββατο το πρωί. Τριάντα τέσσερις μετανάστες, που επέβαιναν σε αλιευτικό, περισυνελέγησαν αρχικά από φορτηγό πλοίο σημαίας Παναμά και μετεπιβιβάστηκαν σε σκάφος του Λιμενικού που τους μετέφερε στους Καλούς Λιμένες. Δεν ήταν οι μοναδικοί που βρέθηκαν στοιβαγμένοι σε μικρό πλωτό, εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής, περιμένοντας τις ελληνικές λιμενικές Αρχές για να τους σώσουν. Άλλοι εβδομήντα τρεις μετανάστες εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες από φορτηγό πλοίο σημαίας Νήσων Μάρσαλ, 38 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Γαύδου.
Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, εξάλλου, είχε προηγηθεί ένα ακόμη με 40 μετανάστες, που από το Σάββατο φιλοξενούνται στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Χανίων στον Καλαθά. Τριάντα επτά νεαροί άνδρες και πέντε παιδιά μεταφέρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Γαύδου στην Παλαιόχωρα κι από εκεί στα Χανιά.
Όπως οι ίδιοι δήλωσαν, είχαν ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης από τις ακτές του Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά από 1.000 μέχρι 3.200 δολάρια, για τη μεταφορά τους στη Γαύδο. Το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν δύο από τους μετανάστες, 31 και 26 ετών, οι οποίοι φέρονται να είναι οι διακινητές.
«Μιλάμε καθαρά για εμπορία ανθρώπων»
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη εξέφρασε τον προβληματισμό της για την ολοένα αυξανόμενη ροή μεταναστών προς την περιοχή της Κρήτης.
«Εδώ μιλάμε καθαρά για εμπορία ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε πολύ δυσχερή κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική κατάσταση. Ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, και η μόνη διέξοδος είναι αυτή που έχουν μάθει από άλλους».
Κενά στη φύλαξη του νότιου Αιγαίου
Η ίδια, ωστόσο, επεσήμανε πως, με βάση ενημέρωση που έχει από το Λιμενικό Σώμα, η φύλαξη των νότιων θαλάσσιων συνόρων μας παρουσιάζει κενά λόγω της βαρύτητας που δίνεται στο Ανατολικό Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, η αποκάλυψη του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Γιάννη Βαρδαβά και της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων κ. Ελένης Ζερβουδάκη, πως μεταξύ των μεταναστών υπάρχουν πολλοί που έχουν προσβληθεί από ψώρα, προκαλεί έντονη ανησυχία για τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί για τους άμεσα εμπλεκόμενους η φιλοξενία τους σε χώρους του νησιού.
Ο κ. Βαρδαβάς, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, είχε επιβεβαιώσει το γεγονός, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια ασθένεια που μεταδίδεται πολύ γρήγορα.
Κρούσματα ψώρας από τις άθλιες συνθήκες υγιεινής - Στοιβαγμένοι σε αποθήκες περιμένουν για μέρες τη σειρά τους!
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα αποκάλυψε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αρχίζουν το ταξίδι τους οι μετανάστες.
«Όπως κατά καιρούς λένε, στοιβάζονται σε αποθήκες από 2.000-2.500 άνθρωποι, κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, περιμένοντας τη σειρά τους για να επιβιβαστούν σε μικρό πλωτό. Δεν είναι τυχαίο ότι παραλαμβάνουμε αυτούς τους ανθρώπους με ψώρα και διάφορα δερματικά. Αυτά δεν μπορείς να τα αποκτήσεις σε μια-δυο μέρες που ταξιδεύουν αυτοί οι άνθρωποι μέσα στη βάρκα. Σημαίνει ότι για μεγάλο διάστημα συνυπάρχουν, στοιβάζονται, είναι όλοι μαζί, αφοδεύουν εκεί που βρίσκονται», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ζερβουδάκη.
Το γεγονός ότι για τη σοβαρή δερματική ασθένεια από την οποία νοσούν μετανάστες που μεταφέρονται στην Κρήτη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση εξοργίζει τους λιμενεργάτες στο Ηράκλειο, που δηλώνουν ότι δε θα δεχτούν να φιλοξενηθεί άλλη “φουρνιά” στο κτήριο των λιμενεργατών. Ο πρόεδρος των λιμενεργατών κ. Φώντας Σφακιανάκης έχει ξεκαθαρίσει πως ο ίδιος θα κρατήσει κλειστή την αίθουσα λιμενεργατών, που, όπως σημείωσε, είναι έτσι κι αλλιώς ακατάλληλη για τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων.
«Δεν πάει άλλο. Οι άνθρωποι αυτοί ήρθανε με ψώρα. Δεν τα βγάζουν επίσημα. Μαθαίνονται από τους γιατρούς κι από τον Ερυθρό Σταυρό. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταστρέψουμε τις οικογένειές μας, αλλά και αυτός ο χώρος δεν είναι χώρος επιβίωσης γι’ αυτούς τους ανθρώπους», έχει επισημάνει από τις προηγούμενες ημέρες.
Αλλά και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Χανίων θα διατίθενται ως χώρος φιλοξενίας μεταναστών για δύο μήνες ακόμα. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές καλούνται να αναζητήσουν λύση για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προς την περιοχή της Κρήτης και της Γαύδου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και την παράμετρο της ανεπαρκούς, όπως όλα δείχνουν, φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων μας στον Νότο.
Δείτε επίσης
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Εορταστικό ωράριο: Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα-Πως θα λειτουργήσουν
- Καιρός: Νέα επιδείνωση απο το απόγευμα