Από τα Γιάννενα στην Ολλανδία: Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης «Νιτσιάκος».

Κοσμάς Ζακυνθινός  17 April, 2015 ΑΡΘΡΑ
Από τα Γιάννενα στην Ολλανδία: Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης «Νιτσιάκος».

Φωτο: theophilos.gr

Το επενδυτικό πλάνο, ύψους 4 εκατ. ευρώ, έως το 2016, περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό στις εγκαταστάσεις Πεδινής Ιωαννίνων και ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Το επενδυτικό πλάνο, ύψους 4 εκατ. ευρώ, έως το 2016, περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό στις εγκαταστάσεις Πεδινής Ιωαννίνων και ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Τα κοτόπουλα Νιτσιάκος δεν βρίσκονται τυχαία όλα αυτά τα χρόνια στην κορυφή των προτιμήσεων του Έλληνα καταναλωτή, καθώς με πείσμα και αφοσίωση, η οικογενειακή επιχείρηση Νιτσιάκος προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή ανώτερα ποιοτικά προϊόντα, φροντίζοντας για τη συνεχή βελτίωσή τους.

Πίσω από αυτή την επιτυχία κρύβεται μια ιδιαίτερα δυναμική επιχειρηματίας, η Μαριλένα Νιτσιάκου, η οποία στα βήματα του πατέρα της, Θοδωρή, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

Η ενίσχυση των εξαγωγών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης Νιτσιάκος, σε μια περίοδο όπου η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων θεωρείται αναγκαία για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

Η γνωστή πτηνοτροφία δεν εφησυχάζει και εντείνει τις προσπάθειές της, αναπτύσσοντας έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στις βαλκανικές χώρες και στην Κύπρο σημειώνοντας συνεχώς αύξηση πωλήσεων. Πολλές δραστηριότητες της επιχείρησης έχουν ήδη εξαγωγικό χαρακτήρα που αφορούν το κοτόπουλο και στο μεγαλύτερο ποσοστό το pet food.

«Τρέχοντας» έως το 2016 το επενδυτικό πλάνο, ύψους 4 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των λεβήτων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πτηνοθαλάμους με λέβητες βιομάζας, τον εκσυγχρονισμό και την αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις παραγωγής ζωοτροφών στην Πεδινή Ιωαννίνων και επεξεργασίας κοτόπουλου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, η οικογενειακή επιχείρηση προσδοκά σε περεταίρω ανοδική πορεία, τόσο σε χώρες της Ε.Ε. όσο και σε αγορές εκτός αυτής.

Τα πρώτα θεμέλια της σημερινής επιχείρησης μπήκαν το 1972, όταν ο Θεόδωρος Νιτσιάκος, με καταγωγή από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων και σπουδές στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης (μετεκπαίδευση στην Ολλανδία σε θέματα πτηνολογίας) αποφάσισε να δημιουργήσει μια μικρή μονάδα αναπαραγωγής πατρογονικών ορνίθων λίγο έξω από τα Ιωάννινα.

Προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και επειδή η Αγροτική Τράπεζα δεν του εξασφάλιζε το σύνολο της απαραίτητης χρηματοδότησης, απευθύνθηκε στους γονείς του, οι οποίοι πούλησαν τα πρόβατα τους για να συνδράμουν στην προσπάθειά του.

Το 1980 ξεκινούν τα πρώτα βήματα μεγέθυνσης της επιχείρησης, βάζοντας σε λειτουργία το πτηνοσφαγείο στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων. Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 1993, ξεκινά η λειτουργία ενός νέου σύγχρονου εργοστασίου ζωοτροφών στην Πεδινή Ιωαννίνων δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα, ενώ την ίδια χρονιά ολοκληρώνεται και η κατασκευή εργοστασίου περαιτέρω επεξεργασίας κρέατος στην Άρτα, που λειτουργεί ως θυγατρική (Foodmaster ΑΕΒΕ).

Με συνεχή βήματα προόδου και διευρύνοντας την παραγωγική ικανότητα της επιχείρησης, χτίζει σταδιακά ένα κάθετα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής προϊόντων κοτόπουλου που καλύπτει την αναπαραγωγή, την εκκόλαψη, την πάχυνση, την παρασκευή πτηνοτροφών, τη σφαγή και μεταποίηση, το δίκτυο διανομής για όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα η εταιρεία εκμεταλλευόμενη τις υποδομές της σε Ήπειρο και Μακεδονία, δραστηριοποιήθηκε έντονα στην αγορά των αβγών εκκολάψεως και νεοσσών, στην εμπορία πρώτων υλών ζωοτροφών και την παραγωγή ζωοτροφών για όλα τα παραγωγικά ζώα.

Στο διάστημα 1995-2000 πραγματοποιείται η δημιουργία κέντρων διανομής στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, ενώ το 2001 γίνεται η εξαγορά από το συνεταιρισμό Βησαλτίας και εκσυγχρονισμός του πτηνοσφαγείου στη Νιγρίτα Σερρών.

Το βιολογικό αρχίζει και εισέρχεται δυναμικά στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και έτσι το 2002 δημιουργείται στα Δολιανά Ιωαννίνων, η φάρμα 2.100 στρεμμάτων για βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφή ελευθέρας βοσκής.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, προχωρώντας το 2004 στην κατασκευή νέου κέντρου διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής και στη λειτουργία του νέου τυποποιητηρίου κρέατος στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων το 2005.

Το 2008 κατασκευάζεται το εργοστάσιο καύσης υποπροϊόντων για την παραγωγή ενέργειας στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων, ενώ το 2010 ξεκινά η διάθεση στην αγορά κρέατος γαλοπούλας και κουνελιού ελληνικής εκτροφής.

Τα τελευταία δύο χρόνια, 2013-2014, γίνεται η εγκατάσταση λεβήτων βιομάζας σε όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ πέρυσι υπογράφει συμβόλαια για εξαγωγή 20.000 τόνων σκληρού σίτου ελληνικής παραγωγής.

 Την τελευταία δεκαετία, η Νιτσιάκος υλοποίησε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που της εξασφάλισε συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας στις κύριες δραστηριότητές της και επιπλέον επέτρεψε την είσοδό της στην αγορά της ξηράς τροφής για ζώα συντροφιάς, τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα κυκλώματος παραγωγής για νωπά τεμάχια γαλοπούλας και κουνέλι, την παραγωγή άλευρων για την αρτοποιΐα και τη βιομηχανία, και την εισαγωγή και εμπορία ενός νέου οικονομικού και φιλικού προς το περιβάλλον τύπου βιομάζας από φλοιό ηλιόσπορου.

Μετά από 44 χρόνια παρουσίας, σήμερα η Νιτσιάκος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα, εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων εμπορίας δημητριακών και σογιάλευρου και μέσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας με βάση τον τζίρο.

 

Success story

1972: Ίδρυση της εταιρείας και λειτουργία μονάδας αναπαραγωγής στο Μπιζάνι Ιωαννίνων

1993: Λειτουργία νέου σύγχρονου εργοστασίου ζωοτροφών στην Πεδινή Ιωαννίνων δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα

2001: Εξαγορά από τον συνεταιρισμό Βησαλτίας και εκσυγχρονισμός πτηνοσφαγείου στη Νιγρίτα Σερρών

2005: Λειτουργία νέου τυποποιητηρίου κρέατος στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων και λειτουργία μονάδας παραγωγής τροφών για ζώα συντροφιάς

2010: Διάθεση στην αγορά κρέατος γαλοπούλας και κουνελιού ελληνικής εκτροφής.

 

Πηγή: imerisia.gr

 

Κοσμάς Ζακυνθινός  17 April, 2015 ΑΡΘΡΑ