«Απαραίτητη» η συμμετοχή του ΔΝΤ

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο  10 December, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
«Απαραίτητη» η συμμετοχή του ΔΝΤ

Η επισήμανση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, εκφράζει την γερμανική κυβέρνηση. Οι σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.

Μιλώντας στο μπρίφινγκ της Τετάρτης στους δημοσιογράφους ο κ. Ζάιμπερτ υπενθύμισε ότι η συμμετοχή του οργανισμού έχει συμπεριληφθεί στα σχετικά νομικά κείμενα των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Όπως υπενθύμισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τιζενχαούζεν, η γραπτή τοποθέτηση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου αναφορικά με το τρίτο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα ρητά αναφέρει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη.

Καμία «αθέτηση λόγου»

Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτέλεσε μια από τις βασικές προϋποθέσεις για μια σειρά από χώρες της Ευρωζώνης ώστε να συμφωνήσουν με το τρίτο δανειακό πακέτο. Σχετική υπόσχεση για την παραμονή του διεθνούς οργανισμού έδωσαν στους γερμανούς βουλευτές, όταν τους ζητούσαν την ψήφο τους για την βοήθεια προς την Ελλάδα, τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Μια αλλαγή στάσης σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα σήμαινε «αθέτηση λόγου» απέναντι στους βουλευτές και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Αναφερόμενη στην τρέχουσα διαδικασία, η κ. φον Τιζενχάουζεν εξήγησε ότι βρίσκεται στην πρώτη φάση της και ότι απομένει να ολοκληρωθεί ο δεύτερος κύκλος των προαπαιτούμενων προτού ακολουθήσει η διαδικασία της αξιολόγησης. Μετά την ολοκλήρωση της θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του ΔΝΤ εάν θα συμμετέχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Πάντως η αξιολόγηση δεν θα πρέπει να αναμένεται για φέτος.

Τερματισμός της συμμετοχή του ΔΝΤ αν...

Η παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν σαφώς μια αντίδραση στις πρόσφατες δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού που για το Βερολίνο δεν ήταν «ιδιαίτερα φιλικές απέναντι στους δανειστές» της Ελλάδας. Και σαφώς ο κ. Σόιμπλε δεν απευθύνθηκε μόνο στο γερμανικό ακροατήριο αλλά και προς την ελληνική πλευρά. Κατά την ανάγνωση της γερμανικής κυβέρνησης, η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν σχετίζεται τόσο με στενές οικονομικές παραμέτρους αλλά με την στρατηγική προσπάθεια του όλου εγχειρήματος να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητα της και να επιστρέψει στις χρηματαγορές. Πάντως, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν αποτελεί για το Βερολίνο οπωσδήποτε θέμα ταμπού. Η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ θα ήταν συζητήσιμη αν η Ελλάδα είχε σημειώσει επιτυχίες ως προς τους στρατηγικούς στόχους. Επίσης θα ήταν διαφορετικό αν το ίδιο το ΔΝΤ αποφάσιζε να τερματίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2010, με το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αντίθετος σε μια συμμετοχή του ΔΝΤ και υποστήριζε την άποψη ότι η Ευρωζώνη θα έπρεπε μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν τότε εκείνη που είχε επιβάλει τη συμμετοχή του οργανισμού.

 

http://www.dw.com/

 

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο  10 December, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα