Τι πρέπει να γίνει για να φτάσει το ελαιόλαδο στο τραπέζι μας
Μπορεί σήμερα να γίνεται πολύ μεγάλη κουβέντα για την αποτελεσματική δακοκτονία, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία Proactive, για να έχουμε την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, δεν αρκεί μόνο η αποτελεσματική δακοκτονία.
Είναι απαραίτητο, δηλαδή, να εισάγουμε και νέες τεχνολογίες και επιστημονική γνώση σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας και της παραγωγικής διαδικασίας μέχρι το ελαιόλαδο να φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο διευθύνων σύμβουλος της Proactive A.E. Νίκος Μπουνάκης, σε μια περίοδο που αυξάνεται ο ανταγωνισμός και μπαίνουν στην παραγωγή του ελαιολάδου ολοένα και περισσότερες χώρες, η κρητική ελαιοκαλλιέργεια, προκειμένου να αντέξει στον ανταγωνισμό, πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να εκσυγχρονιστεί.
Αυτές οι βασικές διαπιστώσεις ανήκουν στην Proactive, η οποία υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν:
* Στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του δάκου.
* Στην άρδευση ακριβείας.
* Στην εκπαίδευση και κατάρτιση των παραγωγών.
* Στην ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής.
* Στην περιβαλλοντική διαχείριση.
Για παρακολούθηση δάκου
Στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος εργασίας (1/4/2018-31/3/2021) των καν. (Ε.Ε.) 611/2014 και 615/2014, το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας-Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Proactive Α.Ε. εφαρμόζει εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς σε Ομάδες Παραγωγών.
Έμπειροι γεωτεχνικοί επιστήμονες πραγματοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα επισκέψεις σε αγροτεμάχια των παραγωγών προκειμένου να παρακολουθήσουν την κατάσταση των ελαιοδέντρων και να συμβουλέψουν τους παραγωγούς για τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες.
«Στόχος είναι η βιώσιμη διαχείριση της ελαιοκαλλιέργειας μέσω εναλλακτικών τεχνικών αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς (εφαρμογή καολίνη, ανάρτηση παγίδων μαζικής παγίδευσης και συνδυασμός των δύο παραπάνω μεθόδων), οι οποίες αφενός αυξάνουν την παραγωγικότητα του ελαιώνα και αφετέρου περιορίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, που προέρχονται από τη χρήση συνθετικών εντομοκτόνων, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου», σύμφωνα με τον Νίκο Μπουνάκη.
Κατά την υλοποίηση του παρόντος έργου:
- Έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα αγροτεμάχια παγίδες παρακολούθησης του δακοπληθυσμού,
- Ελέγχεται η πορεία ψεκασμού της εφαρμογής του καολίνη (παρακολούθηση της πορείας του τρακτέρ κατά τη διάρκεια του ψεκασμού ανά αγροτεμάχιο, χρόνος ψεκασμού, μήκος διαδρομής) μέσω συσκευών GPS, τα οποία είναι ενσωματωμένα σε τρακτέρ,
- Ελέγχεται η προσβολή των καρπών από τους δάκους, και
- Ελέγχεται η ευρύτερη περιοχή εφαρμογής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους προκειμένου να πραγματοποιούνται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.
Μέσα από τη δραστηριότητα αυτή, επιδιώκεται αφενός να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς έναντι της συμβατικής μεθόδου (χρήση χημικών εντομοκτόνων με δολωματικό ψεκασμό) αλλά και να ελεγχθεί γενικότερα ο δακοπληθυσμός στις περιοχές παρακολούθησης, αποφεύγοντας τη μείωση της παραγωγής και την ποιοτική υποβάθμιση του ελαιολάδου.
H παραπάνω δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον κ. Μανόλη Ροδιτάκη, αναπληρωτή καθηγητή Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας του Τμήματος Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθώς και με τους εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες της εταιρείας ZenAgro, κ. Κωνσταντίνο Χαρτζουλάκη, M.Sc, PhD, επιστημονικό συνεργάτη, Αρδεύσεων και Ελαιοκομίας ΕΛΓΟ, Ινστιτούτο Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών.
Χαρτογράφηση αγροτεμαχίων
Στόχος είναι η βιώσιμη διαχείριση της ελαιοκαλλιέργειας με πρακτικές οι οποίες αφενός συμβάλλουν στην αύξηση των αποδόσεων και τη μείωση του κόστους παραγωγής και αφετέρου ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις της επίδρασης της ελαιοκαλλιέργειας στους υδάτινους πόρους.
«Ευφυής» γεωργία: Άρδευση ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος εργασίας Καν. (Ε.Ε.) 611/2014 και 615/2014 από το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας-Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Proactive Α.Ε., σκοπός του έργου είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας εστιάζοντας στον εξορθολογισμό των πρακτικών άρδευσης που εφαρμόζουν οι παραγωγοί-μέλη των ΟΕΦ (Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων), μέσω της παροχής τεχνικής υποστήριξης.
Στόχος είναι η βιώσιμη διαχείριση της ελαιοκαλλιέργειας με πρακτικές οι οποίες αφενός συμβάλλουν στην αύξηση των αποδόσεων και τη μείωση του κόστους παραγωγής και αφετέρου ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις της επίδρασης της ελαιοκαλλιέργειας στους υδάτινους πόρους.
Διαπιστώνοντας τη μη ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού, κρίθηκε αναγκαία η εύρεση εξειδικευμένων, καινοτόμων πρακτικών άρδευσης για κάθε ένα από τα αγροτεμάχια του κάθε μέλους-παραγωγού των συνεργαζόμενων ΟΕΦ...
Λαμβάνοντας υπόψη:
- Την υφιστάμενη κατάσταση των ελαιώνων,
- Την ακριβή τοποθεσία του κάθε ελαιώνα (χαρτογράφηση αγροτεμαχίων),
- Αναλύσεις εδάφους,
- Αναλύσεις νερού,
- Εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών και
- Δεδομένα από μετεωρολογικούς σταθμούς.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις