Απαράδεκτη συμπεριφορά σε αθλητές με αναπηρία στο αεροδρόμιο

  12 April, 2018 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Απαράδεκτη συμπεριφορά σε αθλητές με αναπηρία στο αεροδρόμιο

Αθλητές ΑΜΕΑ της ομάδας μπάσκετ «Αετοί Κρήτης» έγιναν αποδέκτες άσχημης συμπεριφοράς εις βάρος τους.

Οι αθλητές αφέθηκαν να διασχίσουν όλο το αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιάννης» των Χανίων από τη μία άκρη ως την άλλη προκειμένου να παραλάβουν τις αποσκευές αλλά και τα αναπηρικά τους αμαξίδια. Σε όλη αυτή την «οδύσσεια» δεν έλαβαν καμία συνδρομή από τους υπαλλήλους του αεροδρομίου, οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν ότι δεν έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν τους αθλητές.

Αυτά καταγγέλλονται σε επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) διαμαρτυρόμενοι ταυτόχρονα προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσινέλ «για την απαράδεκτη συμπεριφορά του αεροδρομίου των Χανίων σε βάρος ομάδας αθλητών του Παγκρήτιου Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων και Παραπληγικών "Αετοί Κρήτης", στις 31.3.2018».

Καταλήγοντας η ΕΣΑμεΑ ζητά από τη Fraport, μέσα από την ανακοίνωση της «να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η παρεχόμενη εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου αεροδρομίου στους επιβάτες με αναπηρία, καθώς και να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά σε όλα τα αεροδρόμια ευθύνης της στο μέλλον».

Ταυτόχρονα η Ένωση στην επιστολή της υπενθυμίζει:

- την παρ. 1 του άρθρου 61 του ν.4488/2017, «1. Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Ιδίως υποχρεούται: α) να αφαιρεί υφιστάμενα εμπόδια κάθε είδους, β) να τηρεί τις αρχές καθολικού σχεδιασμού σε κάθε τομέα της αρμοδιότητάς του ή της δραστηριοποίησής του, προκειμένου να διασφαλίζει για τα ΑμεΑ την προσβασιμότητα των υποδομών, των υπηρεσιών ή των αγαθών που προσφέρει, γ) να παρέχει, όπου απαιτείται σε συγκεκριμένη περίπτωση, εύλογες προσαρμογές υπό τη μορφή εξατομικευμένων και κατάλληλων τροποποιήσεων, ρυθμίσεων και ενδεδειγμένων μέτρων, χωρίς την επιβολή δυσανάλογου ή αδικαιολόγητου βάρους,  δ) να απέχει από πρακτικές, κριτήρια, συνήθειες και συμπεριφορές που συνεπάγονται διακρίσεις σε βάρος των ΑμεΑ», 

- τον Κανονισμό  ΕΚ 1107/2006: «(4) Για να έχουν τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα δυνατότητες αεροπορικής μετακίνησης συγκρίσιμες με τις δυνατότητες των άλλων πολιτών, θα πρέπει να τους παρέχεται η αναγκαία συνδρομή τόσο στους αερολιμένες όσο και μέσα στο αεροσκάφος, με τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού και τη χρήση του απαιτούμενου εξοπλισμού. Για λόγους κοινωνικής ένταξης, η συνδρομή αυτή θα πρέπει να παρέχεται χωρίς πρόσθετη χρηματική επιβάρυνση.[...] (6) Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, η ευθύνη για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας συνδρομής στους αερολιμένες θα πρέπει να ανατεθεί σε κεντρικό φορέα. Δεδομένου ότι οι φορείς διαχείρισης των αερολιμένων διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών, η συνολική αυτή ευθύνη θα πρέπει να τους ανατεθεί.»,

 

neakriti.gr

 

  12 April, 2018 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα