Ανομβρία: Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κυβέρνηση σε… νιρβάνα
Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Γόρτυνας, Φαιστού και Βιάννου, ενώ αντίστοιχο αίτημα έχει καταθέσει εν νέου και ο Δήμος Μινώα, καθώς γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό το πρόβλημα της ανομβρίας στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου που απειλεί να τινάξει στον αέρα τους κόπους μιας ζωής των καλλιεργητών, ενώ την ίδια ώρα στραγγίζουν οι βρύσες δεκάδων σπιτιών.
Σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνάντηση των δημάρχων Γόρτυνας, Φαιστού με τη γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς η κατάσταση είναι απελπιστική, τη ίδια ώρα που η κυβέρνηση δεν δίνει το παραμικρό ενδιαφέρον για να ανακουφίσει τις ανάγκες των Δήμων, που σηκώνουν στις πλάτες τους ένα φορτίο που δεν τους αναλογεί χωρίς καμία στήριξη.
Εκρηκτική η κατάσταση στο δήμο Βιάννου
Οι μισές καλλιέργειες του Ξερόκαμπου και της Άρβης δεν έχουν σταγόνα νερό, περιγράφει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, που περιγράφει μια τραγικά δύσκολη πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την άρδευση σε όλη την παραλιακή ζώνη του δήμου.
Όπως εξηγεί, εκρηκτική είναι η κατάσταση με το νερό και πολύ σύντομα θα αρχίσουν να «σκάνε κανόνια», αφού κλιμακώνεται το πλήγμα στις ελαιοκαλλιέργειες και σε λίγο θα ακολουθήσουν και άλλοι παραγωγοί που δεν μπορούν να συντηρήσουν τις καλλιέργειές τους.
Την ίδια στιγμή το μαρτύριο της σταγόνας ζουν όλο και περισσότερες οικογένειες, καθώς χαμηλώνει το βάθος των γεωτρήσεων και μειώνονται οι διαθέσιμες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να είναι πλέον διάχυτη η αγωνία για το τι θα ακολουθήσει.
Ο κ. Μπαριτάκης σχεδιάζει συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη για το επίμαχο θέμα την επόμενη εβδομάδα, διότι ο Δήμος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των πιέσεων της λειψυδρίας.
Σε… τριπλή έκτακτη ανάγκη ο δήμος Μινώα
Και σεισμόπληκτοι και πλημμυροπαθείς και χωρίς νερό οι κάτοικοι του δήμου Μινώα, σχολιάζει με νόημα στην «Π» ο δήμαρχος Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος τονίζει ότι κατατέθηκε εκ νέου αίτημα για την παράταση της κήρυξης του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας, καθώς η κατάσταση στην περιοχή είναι αφόρητα πιεσμένη και λειτουργεί σωρευτικά με ένα σύνολο προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος.
«Είμαστε σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο», όπως περιγράφει ο δήμαρχος, που εξηγεί ότι «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της λειψυδρίας τότε εκτός από την ξηρασία που έχουμε φέτος, θα υποστούν πλήγμα οι καλλιέργειες και για τα δύο επόμενα χρόνια».
Παράλληλα, ο κ. Κεγκέρογλου περιγράφει ότι από το 2020 εκκρεμούν σοβαρά ζητήματα αποζημιώσεων, ενώ έχει κατατεθεί και κοστολογημένο αίτημα για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων (που δεν αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία του αεροδρομίου) ύψους 1 εκ. 670 χιλ. ευρώ που αφορούν σε παρεμβάσεις σε όλη την περιφέρεια του δήμου με έμφαση στο Θραψανό και το Καστέλλι.
Απερίγραπτες οι πιέσεις στο δήμο Φαιστού
Σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων στο δήμο Φαιστού που εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς ωστόσο το κράτος να δίνει το παραμικρό ενδιαφέρον για να στηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται τοπικά για να αντιμετωπισθεί η αφόρητη λειψυδρία που μαστίζει την περιοχή.
Η μια μετά την άλλη οι γεωτρήσεις παροπλίζονται και η απορρύθμιση είναι σοβαρότατη και σε σχέση με την άρδευση και σε σχέση με την ύδρευση.
Όπως περιγράφει ο δήμαρχος, η κατάσταση είναι αφόρητα πιεστική και μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Το μεγαλύτερο πλήγμα του δήμου αφορά στον τομέα της άρδευσης όπου υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τις καλλιέργειες στη Γαλιά στη Φανερωμένη και τα Σκούρβουλα, όπου οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση.
Και μέσα σε όλα αυτά, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης έχουν μείνει οι Δήμοι μόνοι τους να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που τους ξεπερνά, αφού το κεντρικό κράτος απέχει πανηγυρικά και δεν έχει δώσει ίχνος βοήθειας και στήριξης.
Δήμος Γόρτυνας: Να ελεγχθούν οι ιδιωτικές γεωτρήσεις
Στο δήμο Γόρτυνας που παραδοσιακά είχε μεγάλες ποσότητες νερού, οι υπόγειοι υδροφορείς έχουν στερέψει και οι γεωτρήσεις δεν μπορούν να αντλήσουν πλέον νερό. Έντονο πρόβλημα ύδρευσης αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Ασήμι, με αποτέλεσμα να έχει διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία νερού και ο κόσμος να ταλαιπωρείται.
Αντίστοιχα προβλήματα εμφανίζονται και στην Αγία Βαρβάρα, όπου σύμφωνα με το δήμαρχο, Μιχάλη Κοκολάκη, στη γεώτρηση που υδροδοτεί την περιοχή, μειώθηκε κατακόρυφα η στάθμη του νερού, με αποτέλεσμα να πέσουν μπάζα και να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην άντληση.
Την ίδια ώρα διαφαίνεται ότι και ο Νοέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας και στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος εξηγεί ότι θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για την περιφρούρηση του νερού που είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να κατανέμεται ακριβοδίκαια.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κοκολάκης τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας έλεγχος σε σχέση με τις ιδιωτικές γεωτρήσεις, που εκφράζονται φόβοι ότι αντλούν το νερό ανεξέλεγκτα, σε μια χρονική συγκυρία που τα αποθέματα νερού συνεχώς λιγοστεύουν και είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας.
Δείτε επίσης
- Επίδομα ανεργίας: Υπεγράφη η ΚΥΑ για την πιλοτική εφαρμογή του – 11 ερωτήσεις και απαντήσεις
- Γέμιση γαλοπούλας: 6 υπέροχες χριστουγεννιάτικες συνταγές
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Mpox: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Καταγράφηκαν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα
- Δήμος Φαιστού-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων