Ανοίγει η συζήτηση για προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί
«Φουντώνει» ξανά η συζήτηση για τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες στη χώρα μας, την ώρα μάλιστα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά, ίσως με όχι τόσο ταχείς ρυθμούς όσο πριν από μερικές εβδομάδες.
Όπως έχει δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος το σχέδιο θα πάρει «σάρκα και οστά» μόλις ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Πάντως οι πολίτες που είναι εμβολιασμένοι ήδη μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά επιδεικνύοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού (αφού όμως έχουν περάσει 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση τους).
Επίσης σε λειτουργία έχει τεθεί και το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.
Από τα παραπάνω λοιπόν είναι κατανοητό πως τα ταξίδια για τους εμβολιασμένους πολίτες δεν θα διαφέρουν πολύ από αυτά της προ covid εποχής, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που η διενέργεια, επίδειξη και καταχώρηση pcr, rapid ή self test είναι υποχρεωτική.
Ωστόσο το πιθανότερο είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών να μην περιορίζονται μόνο στα ταξίδια, αλλά να δοθούν και για μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων.
Το πρώτο προνόμιο
Το πρώτο προνόμιο που σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται και ειλημμένη απόφαση είναι η μη υποχρεωτικότητα του self test στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.
Το συγκεκριμένο προνόμιο θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Γώγος: Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε: «Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του»..
Ο ίδιος επισήμανε πως με το εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα όπως την προστασία της υγείας μας και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου.
Για το γεγονός ότι πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί δυσκολεύονται να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως ο επόμενος στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού και να γίνεται εύκολα στην γειτονιά μας πχ γιατρό μας, φαρμακείο.
Βασιλακόπουλος: Κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται
Παράλληλα, ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας για το πώς μπορουν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο πρότεινε να γίνουν δύο πράγματα: Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κλπ για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.
Καπραβέλος: «Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς»
«Το εμβόλιο αυτή την στιγμή είναι το κυριότερο όπλο για να ελέγξουμε την πανδημία», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Όπως ανέφερε αν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τον ιό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «όπλο» και υπογράμμισε πως ο μη εμβολιασμένος διευκολύνει την διασπορά – ανάπτυξη των μεταλλάξεων και υπάρχει κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα.
«Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, δήλωσε πως ίσως χρειαστεί να έχουμε και μια δόση «αναμνηστική» τον Σεπτέμβριο αλλά ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος.
«Οι πάνω από 60 ετών θα είναι πιο ευάλωτοι σε ένα πιθανό τέταρτο κύμα και μάλιστα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος. «Το 4ο κύμα θα μας απασχολήσει με αυτή την κατηγορία ασθενών.
Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εκτιμά πως για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και στα παιδιά.
Παράλληλα, σημείωσε πως από την στιγμή που το νοσοκομείο μετατρέπεται για μία νόσο αποδιοργανώνεται με αποτέλεσμα την ακύρωση χειρουργείων και άλλων.
Πέτσας: «Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται»
Για τα προνόμια σε όσους εμβολιάζονται μίλησε και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο ο αναπληρωτής Υπουργος Εσωτερικών.
Όπως ανέφερε εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως μεγαλύτερης κίνησης ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες.
Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.
Σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως αρχικά είχε ειπωθεί για 1018 όταν γινόταν ο πρώτος σχεδιασμός ενώ πλέον έχουν φτάσει 50% πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό.
Παράλληλα σημείωσε πως είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή.
Δείτε επίσης
- Έρευνα: Υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τα ενήλικα παιδιά διαζευγμένων γονέων
- Κυβέρνηση: Ασκήσεις ετοιμότητας για τις απειλές Τραμπ περί δασμών- Οι εκτιμήσεις του Μαξίμου
- Επίδομα παιδιού (A21): Πότε θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι
- Προφυλακίστηκε ο Γιάννης Ξυδάκης για το αιματηρό επεισόδιο - “Είχε αποκλεισμό σκέψης”
- Πάνω από 200 καταγγελίες την ημέρα στην ΑΑΔΕ για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και διαφθορά
Σχετικά άρθρα
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Συμπτώσεις ή πραγματικές παρενέργειες; – Πόσο ασφαλή ήταν τελικά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
- Ιλαρά: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα
- Κορoνοϊός - ΠΟΥ: Τουλάχιστον 1,4 εκατ. ζωές σώθηκαν στην Ευρώπη χάρη στα εμβόλια
- Ποιες είναι οι ορθές στρατηγικές για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης Covid-19 και γρίπης