«Ανοίγει η αυλαία» υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων

  11 January, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
«Ανοίγει η αυλαία» υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των διαδικασιών που αφορούν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων του 2023: Ήδη «προάγγελος» των σχετικών υποχρεώσεων είναι η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για το λεγόμενο «φορολογικό διαζύγιο». Το επόμενο «βήμα» -το οποίο υπολογίζεται πως θα γίνει το προσεχές διάστημα- είναι η έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών επιχειρήσεων Δημοσίου και ασφαλιστικών φορέων που θα πρέπει να περάσουν στο «σύστημα» ώστε να εμφανιστούν στο έντυπο Ε1 μισθωτών και συνταξιούχων.

Επί του παρόντος «άνοιξε» η πλατφόρμα του «φορολογικού διαζυγίου» για την υποβολή ξεχωριστών  φορολογικών δηλώσεων συζύγων. Μέσω αυτής οι έγγαμοι φορολογούμενοι, μπορούν να γνωστοποιήσουν ως και τις 28 Φεβρουαρίου 2024, την επιλογή τους για  την υποβολή χωριστής δήλωσης  φορολογίας εισοδήματος, των συζύγων, για το φορολογικό έτος 2023.

Ανοίγει η αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2023. Όσοι επιλέξουν για το φορολογικό έτος 2023 να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, για το φορολογικό έτος 2024 και επόμενα θα χρειαστεί να εισέλθουν στη σχετική εφαρμογή, έως 28 Φεβρουαρίου του οικείου έτους, μόνο εφόσον επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή τους.

Η έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας -αυτής δηλαδή του «φορολογικού διαζυγίου» ουσιαστικά σηματοδοτεί την ενεργοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων που εισπράχθηκαν μέσα στο 2023.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται άλλωστε να «ανοίξει» και η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα επιτρέψει την υποβολή από τους εργοδότες των βεβαιώσεων αποδοχών όλων των μισθωτών της χώρας, όπως φυσικά και των συνταξιούχων, προκειμένου αυτές να ενσωματωθούν στις δηλώσεις Ε1. Με τον τρόπο αυτό, θα ανοίξει ουσιαστικά η αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που θα έχουν προσυμπληρωμένα τα εισοδήματα των πολιτών.

Φορο- ανατροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Φέτος, πάντως, η … ανατροπή έχει να κάνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες που για τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο και ελάχιστο ποσό τα 10.920 ευρώ.

Ο τεκμαρτός φόρος (τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής) μειώνεται ή μηδενίζεται για τις εξής περιπτώσεις:

Απαλλάσσονται οι αγρότες, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες, καθώς και οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%
Μειώνεται το τεκμαρτό εισόδημα κατά 50% για τους επαγγελματίες, που:

– παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%,

– ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους,

– είναι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα,

– είναι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%,

– είναι γονείς πολύτεκνων οικογενειών

Πώς θα εφαρμοστεί ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης

Σχετικές προβλέψεις υπάρχουν και για όσους έχουν και άλλες πηγές εσόδων πέρα από το «μπλοκάκι»: Έτσι, τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.

Για παράδειγμα, αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ.

Οι εποχικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τους μήνες λειτουργίας εφόσον είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ.

Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης θα μεταβάλλεται.

Ειδικότερα:

Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης δεν θα υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα
Τον τέταρτο χρόνο θα είναι μειωμένο κατά 67%
Τον πέμπτο 33% μειωμένο

Στον έκτο χρόνο το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τα 10.920 ευρώ, για τα έτη 7-9 το τεκμαρτό θα ανέλθει στα 12.012, στα 9-12 στα 13.104 και μετά το 12 έτος στα 14.196 ευρώ.

Η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ).

Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  11 January, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα