Αναστάτωση στους αγρότες:  Προσβολή της ελιάς από αγνώστους μύκητες

  27 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Αναστάτωση στους αγρότες:  Προσβολή της ελιάς από αγνώστους μύκητες

Εφιαλτική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί ελαιολάδου της Κρήτης. Η ποσοτική και κυρίως η ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος έχει φέρει σε απόγνωση του αγρότες που βλέπουν τεράστιες οικονομικές απώλειες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα στο βασικό τους εισόδημα.

Η κατάσταση είναι όντως πρωτοφανής καθώς σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, νέοι μύκητες, εμφανίστηκαν στα ελαιόδεντρα, με αποτέλεσμα να προσβάλουν την παραγωγή και να υποβαθμίσουν την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Οι ίδιοι κάνουν λόγω για επανασχεδιασμό σε όλο το φάσμα της ελαιοκαλλιέργειας της Κρήτης. Η παρέμβαση στο χωράφι, η αντιμετώπιση του δάκου, η καταπολέμηση των μυκήτων, ο τρόπος φροντίδας του δέντρου και το προσδοκώμενο του καρπού και του λαδιού, τίθενται πλέον υπό συζήτηση, καθώς τα δεδομένα που διαμορφώνονται, είναι διαφορετικά με όσα ξέραμε έως σήμερα.

«Πρώτη φορά στην ζωή μου βλέπω τέτοια καταστροφή» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κ. Μανώλης Ροδιτάκης, ο οποίος ασχολείται επιστημονικά εδώ και είκοσι χρόνια με το αντικείμενο. Ο ίδιος, αναφερόμενος στα ευρήματα των πρώτων ερευνών για την κατάσταση που επικρατεί στις καλλιέργειες της ελιάς στο νησί, μας ενημέρωσε για τα εξής: «Τρεις είναι οι παράμετροι που συνέβαλαν σε αυτή την καταστροφή.  Η 1η και η πιο σημαντική είναι οι σοβαρές δυσκολίες αντιμετώπισης του εχθρού που λέγεται δάκος. Οι δυσκολίες αυτές έγκειται στην μειωμένη αποτελεσματικότητα κάποιων εντομοκτόνων τα τελευταία 2-3 χρόνια. Η μειωμένη αποτελεσματικότητα δεν θα ήταν από μόνη της καταστροφική εάν παράλληλα δεν υπήρχαν οι ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες την περίοδο του φθινοπώρου. Οι καιρικές συνθήκες είχαν δύο παραμέτρους. Η μία ήταν η αύξηση του πληθυσμού σε ασυνήθιστο βαθμό. Η δεύτερη ήταν ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών με υψηλό βαθμό υγρασίας, που συνέτειναν στην ανάπτυξη και στην προσβολή από μύκητες. Όχι έναν, αλλά πολλούς μύκητες.   Αυτά έχουν καταγραφεί από το φυτοπαθολογικό εργαστήριο στο ινστιτούτο ελιάς και υποτροπικών φυτών στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.»

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η ανάπτυξη μυκήτων στα ελαιόδεντρα της Κρήτης συμβαίνει πρώτη φορά. Είμαι 20 χρόνια στον χώρο και κάτι τέτοιο το βλέπω πρώτη φορά. Όλα αυτά τα δεδομένα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, να τα μελετήσουμε, να δούμε ακριβώς για τι είδους μύκητες πρόκειται και να προσδιορίσουμε την αποτελεσματική καταπολέμηση τους. Σε ό,τι αφορά τον δάκο, θα πρέπει να εξετάσουμε επίσης όλα τα δεδομένα και τα ενδεχόμενα και να προχωρήσουμε σε επανασχεδιασμό της δακοκτονίας έχοντας λάβει σοβαρά κάθε σχετική παράμετρο για να έχουμε αποτελεσματικές λύσεις.»

«Είναι τρομακτική η ζημιά» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης. Επικαλούμενος τα ευρήματα των γεωπόνων του ΓΕΩΤΕΕ, ο κ. Στεφανάκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας και δήλωσε, ότι η κατάσταση επιβάλει την μελέτη και την λήψη μέτρων για την αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου αλλά και των πρωτοφανών μυκητολογικών προσβολών που δεν έχουν προηγούμενο. Ουσιαστικά απαιτείται εξαρχής μελέτη τους για να προσδιοριστεί και η αποτελεσματική αντιμετώπιση τους, τόνισε, για να επισημάνει, ότι η οικονομική ζημιά που θα υποστεί φέτος η Κρήτη θα ξεπεράσει τα εκατό εκατομμύρια ευρώ.

 Rethemnosnews

 

  27 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα