Ανάσες δροσιάς πριν από νέο καύσωνα διαρκείας - Πιο θερμός Μάιος όλων των εποχών  ο φετινόw

  06 June, 2024 ΑΡΘΡΑ
Ανάσες δροσιάς πριν από νέο καύσωνα διαρκείας - Πιο θερμός Μάιος όλων των εποχών  ο φετινόw

Μικρή ανάσα δροσιάς διαδέχεται τον καύσωνα των τελευταίων ημερών ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιστρέψουν.

Την ίδια στιγμή που ο πλανήτης βίωσε τον θερμότερο Μάιο που έχει καταγραφεί ποτέ, με τον περασμένο μήνα να αποτελεί τον 12ο συνεχόμενο (από τον Ιούνιο του 2023), όπου σημειώνεται ρεκόρ θερμοκρασίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Copernicus.

Από την αστάθεια στο νέο καύσωνα

Αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα (6/6), με το μελτέμι να βοηθάει στην πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος στο OPEN θα έχουμε κάποιες μπόρες ή τοπικές καταιγίδες το απόγευμα καθώς θα περάσει μια πιο ψυχρή αέρια μάζα. Παρόμοιο αναμένεται το σκηνικό και τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα μέχρι και την Δευτέρα. Καθώς τότε θα αρχίσει να υποχωρεί το μελτέμι και θερμές αέριες μάζες θα μετακινούνται από την Αφρική ανατολικά και στη συνέχεια βορειοανατολικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από την ερχόμενη Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή είναι αρκετά πιθανό να ζήσουμε ένα αντίστοιχο κύμα ζέστης με θερμοκρασίες 37 με 38 βαθμούς Κελσίου ακόμα και 39 βαθμούς Κελσίου.

Ο Μάιος σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας

Ο φετινός Μάιος ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί ποτέ, σηματοδοτώντας τον 12ο θερμό μήνα-ρεκόρ στη σειρά, δήλωσαν οι επιστήμονες του Copernicus.

Τον περασμένο μήνα, η μέση θερμοκρασία στον κόσμο ήταν κατά 1,52°C υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900, πριν από τη βιομηχανοποίηση, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ.

Σηματοδοτεί τον 12ο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο οι θερμοκρασίες ήταν θερμότερες από ό,τι έχει καταγραφεί ποτέ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα να είναι κατά 0,65°C υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

«Είναι σοκαριστικό ότι φτάσαμε σε αυτό το 12μηνο σερί. Παρόλο που αυτή η ακολουθία μηνών που σπάει ρεκόρ θα διακοπεί τελικά, η συνολική υπογραφή της κλιματικής αλλαγής παραμένει και δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι αλλαγής αυτής της τάσης» λέει ο Carlo Buontempo, διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus Climate Service (C3S).

 

  06 June, 2024 ΑΡΘΡΑ