Ανασχηματισμός ενόψει -Τελευταίες πινελιές και αλλαγές, ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση

  14 June, 2024 ΑΡΘΡΑ
Ανασχηματισμός ενόψει -Τελευταίες πινελιές και αλλαγές, ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση

Ώρες το πολύ ημέρες φαίνεται ότι μας χωρίζουν από τον ανασχηματισμό που συζητείται και ακούγεται έντονα μετά τις ευρωεκλογές.

Ένα από τα πιο άβολα και αμήχανα υπουργικά συμβούλια θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αφού είναι θέμα ωρών, το πολύ ημερών, ορισμένοι από τους υπουργούς που θα περάσουν στις 11 το πρωί την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και θα καθίσουν στην αίθουσα συνεδριάσεων να βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Πρόκειται περισσότερο για αποχαιρετισμό και σίγουρα οι ώρες για κάποιους θα είναι βασανιστικές.

Ο πρωθυπουργός, παρότι έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, άφησε κανονικά στο πρόγραμμα τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το οποίο έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων, αν και είναι πολύ «ελαφριά» σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Όσο παράδοξο κι αν φαντάζει, δεν υπήρξε αναβολή ενόψει της ανακοίνωσης των αποφάσεων για τις επικείμενες αλλαγές, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών: « Έχει υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση προχωράει το έργο της με τη σύνθεση που υπάρχει. Από εκεί και πέρα, ο ανασχηματισμός, διαχρονικά, όπως συμβαίνει και τώρα, είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Συνεχίζουμε ως έχει».

Πότε θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό το νέο υπουργικό σχήμα να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα το απόγευμα, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εφόσον οριστικοποιηθούν δύο από τις αλλαγές που θα γίνουν. Διαφορετικά, αυτό θα γίνει την Τρίτη μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής. «Όλα είναι ανοιχτά», σημειώνουν ως προς τον χρόνο συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, που τηρούν όμως σιγήν ιχθύος για το περιεχόμενο των αλλαγών.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά, αλλά όλα έχουν μία κοινή παράμετρο: την έμφαση στην καθημερινότητα και τα θέματα που εκτιμάται ότι στοίχισαν στην κυβέρνηση στην κάλπη των ευρωεκλογών. Έτσι, ακούγεται έντονα ότι θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο οποίος πληρώνει το μάρμαρο για την ακρίβεια, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, που χειρίστηκε το αγροτικό ζήτημα τον χειμώνα, όταν οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους. Εκτός κυβέρνησης φημολογείται ότι θα βρεθούν, επίσης, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης και ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Ανασχηματισμός: Ποιοι είναι υπό μετακίνηση
Υπάρχουν και ονόματα που βρίσκονται στη λίστα είτε της αποχώρησης είτε της μετακίνησης σε άλλη θέση, όπως της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, που ακούγεται ότι αποχωρεί από το υπουργείο Εσωτερικών με προορισμό είτε το υπουργείο Ενέργειας, είτε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη δεύτερη περίπτωση ο Γιώργος Φλωρίδης θα βρεθεί σε άλλο υπουργείο, όπως το Ανάπτυξης, για το οποίο όμως συζητείται και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν μείνει κενό το υπουργείο Εργασίας, δεν αποκλείεται να πάει εκεί ο Χρήστος Σταϊκούρας αν αποφασιστεί να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ζωηρή συζήτηση υπάρχει για την επαναφορά στην κυβέρνηση βουλευτών με κυβερνητική εμπειρία όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος για το υπουργείο Μετανάστευσης και ο Κώστας Τσιάρας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, έχει συζητηθεί το όνομα του Νότη Μηταράκη με προορισμό το υπουργείο Ναυτιλίας.

Μεταξύ των στελεχών που πήγαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος θα μπορούσε να ενταχθεί στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς είναι από τους παλαιότερους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Από εκεί και πέρα, δεν αναμένεται καμία αλλαγή στα πρόσωπα που ήδη βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δεν προχωράει η ένταξη σε αυτό του Θωμά Βαρβιτσιώτη.

Ποιοι θα μπουν στην κυβέρνηση
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα αποτελέσει τη δεξαμενή των προσώπων που θα ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα και αναμένονται πολλές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών με την είσοδο νέων προσώπων. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Κώστας Βλάσσης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Χρήστος Κέλλας και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

 

  14 June, 2024 ΑΡΘΡΑ