Αναλυτικός οδηγός για ασφαλείς διακοπές
Όλα τα μέτρα σε λιμάνια και αεροδρόμια
Διακοπές με… οδηγίες, αλλά και κανόνες θα κάνουν όλοι όσοι αποφασίσουν να περάσουν λίγες μέρες ξεγνοιασιάς εκτός της βάσης τους.
Οι κανόνες είναι περισσότεροι και πιο αυστηροί για όσους μετακινηθούν με πλοίο ή αεροπλάνο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όσοι προτιμήσουν να ταξιδέψουν οδικώς δεν θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους κάποιες βασικές οδηγίες.
Βέβαια ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης και των ειδικών είναι να μην υπάρξει διασπορά από εισαγόμενα κρούσματα, μιας και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας «ανοίγουν» την Τετάρτη, 1η Ιουλίου, τις πύλες τους στην Ελλάδα.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως o εσωτερικός τουρισμός δεν ελλοχεύει κινδύνους.
Ήδη επιστήμονες εκτός από τα να υπενθυμίζουν πως δεν έχουν τελειώσει με τον κοροναϊό, παραθέτουν και μία σειρά από χρήσιμες συμβουλές που θα πρέπει να γίνουν το «Ευαγγέλιο» του κάθε ταξιδιώτη.
Το «Ευαγγέλιο» του ταξιδιώτη – Τι να προσέχουμε σε πλοία, αεροδρόμια, τρένα
Ειδικότερα χρήσιμες συμβουλές για τις καλοκαιρινές διακοπές, που είναι βασισμένες σε οδηγίες των ελληνικών, των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών υγειονομικών Αρχών δίνει καθηγητής του ΕΚΠΑ. Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, τονίζει ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η χρήση μάσκας είναι τα δύο βασικά που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ιδιαίτερα το φετινό καλοκαίρι του 2020, που θα είναι το πρώτο μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Ο κ. Χαλβατσιώτης, αναφερόμενος σε πρόσφατες μελέτες από τις ΗΠΑ, πληροφορεί ότι το 39% των φορέων είναι ηλικίας 18- 44 και το 35% 45-64. «Που σημαίνει ότι το 75% των φορέων είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι ηλικίες που κυκλοφορούν γύρω και όχι οι πολύ μικροί ή οι μεγαλύτεροι που περιορίζονται στα σπίτια. Άρα λοιπόν ο κίνδυνος είναι ανάμεσά μας».
«Αν ταξιδέψουμε με μέσα δημόσιας χρήσης θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που δίνει η αεροπορική εταιρεία ή η εταιρεία των τρένων ή των ΚΤΕΛ», λέει ο κ. Χαλβατσιώτης. Αν όμως έχουμε δικό μας μέσο, καλύτερα να ταξιδεύουμε μόνο με τα μέλη της οικογένειας ή τέλος πάντων με τα άτομα με τα οποία συμβιώνουμε. «Επίσης καλό είναι να αποφύγουμε τα ωτοστόπ. Όταν θα σταματήσουμε σε διάφορους σταθμούς, να προσέξουμε πάρα πολύ να αγοράσουμε προϊόντα που είναι σε ατομικές συσκευασίες. Σημαντικό είναι να μην ξεχαστούμε και ακουμπήσουμε επιφάνειες, ειδικά αυτές που είναι από ανοξείδωτο ατσάλι ή πλαστικό, που είναι και οι περισσότερες, και στις οποίες ο ιός μπορεί να μείνει ζωντανός, έως και τρεις μέρες». Για τις πληρωμές μας, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ανέπαφες κάρτες ή να έχουμε προαγοράσει online τα προϊόντα, επισημαίνει ο καθηγητής. «Επίσης να επισκεφτούμε τους χώρους της ενδιαίτησης ή της υγιεινής στον περιορισμένο αριθμό που δίνουν οι οδηγίες, να μειώσουμε τις πιθανότητες να πιάσουμε με τα χέρια μας χειρολαβές ή οτιδήποτε άλλα υλικά που μπορεί να είναι μολυσμένα».
Όταν φτάσουμε στον χώρο των διακοπών
Καλό θα είναι να περιορίσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αντικείμενα κοινά είτε είναι παιχνίδια στη θάλασσα ή την πισίνα, είτε μάσκες και αναπνευστήρες. «Είναι προτιμότερο να έχουμε δικά μας ατομικά.
Καλό είναι να διαπιστώνουμε, είτε στις παραλίες, είτε στα εστιατόρια, είστε στα beach bars ότι τηρούνται οι οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ για την απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, ή των ομπρελών, οι οδηγίες για την αντισηψία που πρέπει να κάνει το προσωπικό μεταξύ των πελατών, καθώς επίσης και οι οδηγίες για τη χρήση μάσκας». Σε γενικές γραμμές τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης, περιορίζουμε τα αντικείμενα κοινής χρήσης. Κρατάμε και τις προφυλάξεις που έχουμε και στο σπίτι μας ή στον προσωπικό μας χώρο και περιορίζουμε τον κίνδυνο της έμμεσης λοίμωξης.
Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν φύγεις για διακοπές
Για όσους εκφράζουν φόβο να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, επειδή πλέον οι επιβάτες κάθονται δίπλα δίπλα ο κ. Χαλβατσιώτης διευκρινίζει ότι όταν φοράνε όλοι μάσκες ο κίνδυνος της διασποράς είναι ελάχιστος, κοντά στο 5%. «Στην περίπτωση που ο συνεπιβάτης μας δεν φορά μάσκα, ζητάμε από το πλήρωμα ευγενικά να του το υπενθυμίσει και να τον υποχρεώσει να τη φορέσει. Πολλές αεροπορικές εταιρείες κατεβάζουν επιβάτες αν δεν συμμορφώνονται στη χρήση της μάσκας».
Στο αεροπλάνο πέρα από το check in και το κλείσιμο των εισιτηρίων που γίνεται διαδικτυακά, είναι καλύτερα να έχουμε χειραποσκευή, και όχι βαλίτσα στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους, γιατί από την ώρα που θα την αφήσουμε μέχρι να την πάρουμε, θα την έχουν πιάσει πολλά ζευγάρια χέρια, μας εξηγεί ο κ. Χαλβατσιώτης. Παράλληλα συστήνει πριν φύγουμε για τον προορισμό μας (επειδή η κατάσταση είναι δυναμική και σήμερα ένα μέρος μπορεί να είναι ασφαλές, αλλά αύριο μπορεί να έχει αρκετά κρούσματα) να ενημερωθούμε από τις αρχές, ή από την αεροπορική εταιρεία, εάν έχει αλλάξει κάτι στον τόπο προορισμού, για να μην πάμε να μείνουμε σε ένα ξενοδοχείο περιορισμένοι σε καραντίνα.
Οι 9 οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ήδη προχώρησε στην έκδοση 9 Οδηγιών για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορονοϊό, με κεντρικό μήνυμα: «Απολαύστε τη Διαμονή σας – Μείνετε Ασφαλείς», «Enjoy your stay and stay safe». Η καμπάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι στη διάθεση του κοινού σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.
Στις οδηγίες, η ΓΓΠΠ τονίζει πως οι τουρίστες θα πρέπει:
Να χρησιμοποιούν συχνά αντισηπτικό χεριών
Να φορούν μάσκα
Να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά
Να αποφεύγουν να πιάνουν το στόμα τους, τη μύτη τους ή τα μάτια τους
Να απορρίπτουν τις χρησιμοποιημένες μάσκες και τα γάντια, με ασφαλή τρόπο, σε κάδους απορριμμάτων
Όταν βήχουν να το κάνουν είτε στο εσωτερικό του χεριού τους είτε σε κάποιο χαρτομάντιλο
Να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας
Να προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές και
Να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες
Οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες
Οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό και ισχύουν σε όλα τα αεροδρόμια είναι:
Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ). – Προστατευτικά διαχωριστικά έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εξυπηρέτησης κοινού.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική – ήδη από την είσοδο στοαεροδρόμιο – ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου.
Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθ’όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων ενώ θα γίνονται επίσης τακτικές ενημερώσεις ηχητικές μέσω οθονών, αναγγελιών και σημάνσεων.
Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων καθώς και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας αναχώρηση, άφιξη . Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις. Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια. Επίσης, σε κάποια αεροδρόμια, όπου αυτό είναι εφικτό θα γίνεται πεζή μετάβαση επιβατών από/προς το αεροσκάφος.
Τέλος, όσον αφορά στις συνθήκες στις πτήσεις και άλλες λεπτομέρειες, οι επιβάτες καλό θα είναι να παίρνουν πληροφορίες από τις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες και ταξιδεύουν. Από τις εταιρείες θα ενημερώνονται για τους κανόνες που ισχύουν στον προορισμό τους.
Πώς θα γίνονται τα τεστ με barcode
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, καταργούνται οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες, ενώ από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους θα περάσουμε στους στοχευμένους, βάσει ενός ειδικού λογισμικού, που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κοροναϊού.
Όπως είπε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, «με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία».
Εως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα, οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα, όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.
Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και, μέσω της ανάλυσής τους, κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό «barcode», βάσει του οποίου οι ελληνικές αρχές θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.
«Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα, εάν έχουμε 1.000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος, τα 1.000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου» είπε ο κ. Παρασκευής.
Τα μέτρα ασφαλείας για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εντατικοί ελέγχοι στα πλοία και κατ΄επέκταση στα λιμάνια όλης της χώρας από το Λιμενικό Σώμα.
Οι επιβάτες που ταξιδεύουν οφείλουν να βρίσκονται νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου.
Όλοι, αφού πρώτα θερμομετρηθούν, πρέπει να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο και να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους σε όλους τους χώρους κίνησης. [erotimatologio1] [erotimatologio2]
Σημειώνεται πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων. Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα: ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, μπροστά και πίσω.
Χαρδαλιάς από Ρόδο: Έχουμε περάσει το πρώτο στάδιο – Κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες
Σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας , Νίκος Χαρδαλιάς, επισκέφτηκε τα αεροδρόμια Καρπάθου, Ρόδου και Κω ενόψει της έναρξης των διεθνών πτήσεων από την 1η Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει, με κλιμάκιο τεχνικών την ετοιμότητα βάσει των οδηγιών που έχουν δοθεί.
Ο κ. Χαρδαλιάς συμμετείχε σε τεχνικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν και στα τρία αεροδρόμια. Στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου τον κ. Χαρδαλιά υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ετοιμότητα των αεροδρομίων και την αισιοδοξία τους για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε τα εξής:
«Είμαστε εδώ όμορφη Ρόδο για την απαραίτητη τεχνική σύσκεψη του αεροδρομίου αφού την Τετάρτη θα ανοίξουν οι πτήσεις από το εξωτερικό.
Φωτογραφία: Η Ροδιακή
Μεγάλο στοίχημα η Ρόδος
Η Ρόδος είναι μία από τις κύριες πύλες εισόδου τουριστών και νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ένα μεγάλο γρανάζι στην προσπάθεια μας για την επανεκκίνηση του τουρισμού, σε συνεργασία και με την περιφέρεια και με τον δήμο και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ήδη κάναμε την πρώτη αυτοψία του χώρου σε σχέση με την χωροταξική διάταξη και την Τρίτη θα γίνει η άσκηση προσομοίωσης, θα ακολουθήσει τεχνική σύσκεψη όπου θα υπάρχει κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων και με τους γιατρούς οι οποίοι θα κάνουν τους στοχευμένους ελέγχους. Και μιλάω για στοχευμένους ελέγχους, διότι κάθε μέρα θα γίνονται στη Ρόδο 605 έλεγχοι έτσι ώστε να έχουμε ικανό αριθμό στοιχείων.
Πώς θα γίνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι
Οι έλεγχοι λέω ότι θα είναι στοχευμένοι διότι θα γίνονται μέσω μιας πλατφόρμας βάσει της οποίας όποιος ταξιδιώτης μπαίνει στη χώρα θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή συμπληρώνοντας το απαραίτητο έντυπο το οποίο ήδη ανακοινώθηκε χθες με την σχετική νότα βάσει του οποίου δεν θα υπάρχει κανένας που να εισέρχεται στη χώρα και να μην ξέρουμε την πορεία και την διαδρομή του. Νομίζω ότι είναι μια περίοδος που θα πρέπει όλοι να κάνουμε το κάτι παραπάνω.
Έχουμε περάσει το πρώτο στάδιο δυσκολίας άλλα έχουμε μπροστά μας δυο μήνες στους οποίους θα τεσταριστούν τα αντανακλαστικά μας και οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα μας. Νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά και σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι προτεραιότητα το άνοιγμα της οικονομίας, είναι η στήριξη του τουρισμούπέρα και από οτιδήποτε άλλο είναι απόλυτη επιλογή μας το ζήτημα της δημόσιας υγείας. Στο ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κάτω από οποιεσδήποτε πιέσεις. Υπάρχουν πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται και μέχρι την Δευτέρα θα έχουν οριστικοποιηθεί οι υποδομές που αφορούν την καραντίνα. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να είναι μόνο οι ταξιδιώτες ασφαλείς αλλά και ο γενικός πληθυσμός και οι άνθρωποι που θα τους υποδεχθούν».
Δείτε επίσης
- Χυλοπίτες με μουσταρδένια σάλτσα μανιταριών
- Υπεγράφη η προδημοσίευση της παρέμβασης για τα θερμοκήπια και τα δικτυοκήπια – Ποιους αφορά
- Σήμερα και αύριο οι εκλογές συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ
- Αμερικανικές εκλογές: Ποιον βλέπει νικητή ο ιστορικός που έχει προβλέψει 9 στα 10 αποτελέσματα
- Μητσοτάκης: Έρχονται 12 νέες μειώσεις φόρων – Έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους