Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η εικόνα δείχνει τελείως αλλιώτικη σε σύγκριση με τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, όταν εκατοντάδες ρωσικά άρματα μάχης διέσχισαν τα σύνορα και αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Μόσχας επιχειρούσαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Χοστομέλ έξω από το Κίεβο για να το χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Είναι ήδη σε εξέλιξη η νέα ρωσική επίθεση;
Στην ανάλυση επισημαίνονται οι αντιφατικές εκτιμήσεις αξιωματούχων και ειδικών για την ικανότητα της Ρωσίας να εξαπολύσει νέα μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, όπως εκείνη πριν από έναν χρόνο, δίνοντας συνέχεια στον πόλεμο.
«Μολονότι ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη πριν από τα Χριστούγεννα ότι η Ρωσία σχεδιάζει νέα μεγάλη επίθεση φέτος, είναι ισχνές οι ενδείξεις προετοιμασίας για κάτι ανάλογο με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2022.
Και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε σε μεγάλο βαθμό τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία συγκεντρώνει μαχητικά αεροσκάφη. Μολονότι η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των στρατιωτών της, με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 300.000 στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν ενδείξεις εκατοντάδων τανκ σε μια περιοχή που παρακολουθούν κατασκοπευτικοί δορυφόροι», λέει η βρετανική εφημερίδα.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επικαλέστηκε τις αυξημένες πολεμικές δραστηριότητες των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία ως απόδειξη ότι έχει ξεκινήσει η «νέα επίθεση», αλλά οι βομβαρδισμοί είναι λιγότερο έντονοι σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι γύρω από το Σεβεροντονέτσκ, όταν τα στρατεύματα του Πούτιν εκτόξευαν κάπου 60.000 οβίδες ημερησίως.
Αναλυτές, όπως ο Φίλιπς Ο’Μπράιαν, του Πανεπιστημίου του Σεντ Άντριους της Σκωτίας, θεωρούν ότι εξαιτίας του πολέμου έχουν μειωθεί οι δυνατότητες των δυνάμεων της Ρωσίας και ότι πέφτουν έξω όσοι περιμένουν μια νέα επίθεση της κλίμακας της εισβολής.
«Αυτό που συνέβη από τις 24 Φεβρουαρίου είναι ότι η Ουκρανία έγινε ισχυρότερη, απέκτησε καλύτερα οπλικά συστήματα και ετοιμάζεται να αποκτήσει κι άλλα. Οι Ρώσοι εξασθενούν ολοένα και περισσότερο. Υπερτερούν μεν αριθμητικά, αλλά οι στρατιώτες τους έχουν χειρότερο εξοπλισμό, δεν έχουν την ίδια εκπαίδευση όπως στο παρελθόν και τα αποθέματα των πυρομαχικών τους μειώνονται», λέει.
Ο Φίλιπς Ο’Μπράιαν, όπως και άλλοι αναλυτές,σημειώνει ότι είναι ισχνές οι ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι σε καλύτερη κατάσταση για να υλοποιήσει συνδυαστικές πολεμικές επιχειρήσεις με συντονισμό κινήσεων μαχητικών αεροσκαφών, τεθωρακισμένων και άλλων μονάδων απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο.
Περνά στην αντεπίθεση η Ουκρανία;
Αν και η Ουκρανία κατάφερε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο να ανακτήσει εδάφη της στις περιοχές του Χαρκόβου και της Χερσώνας, η ένταση των επιχειρήσεών της έχει αυξομειώσεις, μολονότι οι δυνάμεις της συνεχίζουν την προσπάθεια να προελάσουν στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, απέναντι από την πόλη της Χερσώνας.
Η Ρωσία περίμενε εδώ και καιρό εντατικοποίηση των ουκρανικών επιθέσεων, ειδικά στη νότια περιοχή της Ζαπορίζια, καθώς το Κίεβο δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να ανακαταλάβει κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης και της Κριμαίας. Άλλωστε, σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί η πρόσφατη διπλωματική προσπάθεια του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εξασφάλιση δυτικών οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς και πυρομαχικών.
Όπως σημειώνει ο Guardian, «είναι σαφές ότι η Ουκρανία συγκεντρώνει υλικό, περιλαμβανομένων και τεθωρακισμένων, και εκπαιδεύει τις δυνάμεις της για τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει, την ώρα που ζητά από τη Δύση άρματα μάχης για να ηγηθούν αυτών των επιθέσεων, μολονότι έφερε σε πέρας με επιτυχία το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τις επιχειρήσεις της χωρίς αυτά. Ωστόσο, κάποιοι στη Δύση θεωρούν «μη ρεαλιστική την ταυτόχρονη υπεράσπιση του Μπαχμούτ» από την Ουκρανία «και μια νέα εαρινή αντεπίθεση για την ανακατάληψη των πιο κρίσιμων περιοχών, όπως τις θεωρούν οι ΗΠΑ».
Τελικά, ποιος νικά στον πόλεμο;
Ως προς το ποιος έχει το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή στον πόλεμο, ο Guardian εκτιμά ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία βρίσκονται κοντά στην υλοποίηση των εκπεφρασμένων στόχων τους.
Μολαταύτα, στη διάρκεια του πολέμου, ως τώρα, η Ρωσία αναγκάστηκε επανειλημμένα να αναθεωρήσει τις μαξιμαλιστικές της φιλοδοξίες, όπως ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι και η επιβολή ενός καθεστώτος από «μαριονέτες», εστιάζοντας πλέον στην κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.
Στον έναν χρόνο πολέμου, οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταγράψει μεγάλες απώλειες, χάνοντας σχεδόν το 40% με 50% των αρμάτων μάχης που διέθεταν πριν από την εισβολή, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του Πενταγώνου και του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS).
Όσον αφορά στις ανθρώπινες απώλειες, την περασμένη εβδομάδα διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η Ρωσία χάνει κάπου 2.000 στρατιώτες για κάθε 100 μέτρα που καταλαμβάνει στην ανατολική Ουκρανία.
Ο γενικός επιτελάρχης των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, είπε πρόσφατα -όπως θυμίζει ο Guardian- ότι η Ρωσία έχει ήδη ηττηθεί σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο, έστω κι αν καμία από τις δύο εμπόλεμες χώρες δεν πλησιάζει στην επίτευξη των στόχων της.
«Μπορεί να πει κανείς ότι η νυν πορεία των συγκρούσεων εξελίσσεται καλύτερα για την Ουκρανία απ’ ό,τι για τη Ρωσία και η συνεχιζόμενη εισροή νέων δυτικών όπλων από τη Δύση θα διατηρήσει αυτή την πορεία. Μόνο που η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση για τα όπλα, περιλαμβανομένων των οβίδων, που αποκάλυψαν πιθανά ευάλωτα σημεία για το Κίεβο στα ανατολικά, όπου το πυροβολικό κυριαρχεί στις μάχες. Άγνωστο είναι ακόμη πόσα οπλικά συστήματα, ικανά να αλλάξουν την πορεία του πολέμου, όπως τα βαριά άρματα μάχης, και πότε θα παραδοθούν στις δυνάμεις του Κιέβου, για να πλησιάσει το τέλος της σύρραξης. Oπότε, προς το παρόν, ο πόλεμος συνεχίζεται», καταλήγει ο Guardian.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Ζελένσκι: «Ο ρωσικός στρατός έκανε την σωστή επιλογή και ετράπη σε φυγή»
- Αποκαλυπτική έκθεση: Οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης εγκαταλείπουν στρατιωτικά την Ουκρανία
- ΕΕ: Πώς επηρεάζονται οι αγροτικές αγορές από τη ρωσική εισβολή
- Σύμβουλος Ζελένσκι: Ο πόλεμος θα διαρκέσει έως και έξι μήνες ακόμη
- Μητσοτάκης στο ΚΥΣΕΑ: Έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας