Ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός
Οι δομικές αλλαγές και οι… επιβραβεύσεις.
Από τα μέσα Ιουνίου και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου ο ίδιος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση, ο «συναγερμός» στα δημοσιογραφικά γραφεία και τα πολιτικά στέκια ήχησε πολλάκις και ο ανασχηματισμός ήταν κάτι που αναμενόταν.
Χθες το απόγευμα, όμως, το… κουμπί πράγματι πατήθηκε. Τα απαραίτητα τηλεφωνήματα έγιναν και ο πρωθυπουργός κατέληξε στις αλλαγές που θα προχωρήσει στο κυβερνητικό σχήμα, με την ανακοίνωσή τους να γίνεται σήμερα το μεσημέρι – πάντοτε εκτός απροόπτου.
Οι αλλαγές
Στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, άλλωστε, βρίσκονταν εδώ και αρκετό καιρό οι εισηγήσεις για τις αλλαγές στη δομή του κυβερνητικού σχήματος, οι οποίες αφορούν κυρίως στην Προεδρία της Κυβέρνησης και τη διασύνδεση των υπουργείων παρά σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις.
Ουσιαστικά οι αλλαγές προσβλέπουν σ’ αυτό που φιλοδοξεί να υπηρετήσει ο ανασχηματισμός, ήτοι την ευελιξία, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου, με κορυφαία προτεραιότητα την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη για την επόμενη περίοδο που ξεπερνά τον ορίζοντα της τρέχουσας τετραετίας.
Επί της ουσίας, αλλαγές δεν θα υπάρξουν σε επίπεδο υπουργών. Έτσι, στις θέσεις τους θα παραμείνουν ακόμη και υπουργοί όπως οι Χάρης Θεοχάρης και Γιάννης Βρούτσης που εμφανίζονταν υπό προθεσμία. Οι «διορθωτικές κινήσεις» του πρωθυπουργού λοιπόν αφορούν μόνο υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Στέλιος Πέτσας – ο οποίος επίσης παραμένει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου – δήλωσε χθες στον Antenna ότι «δεν γίνεται ανασχηματισμός, οι όποιες κινήσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός δεν συνιστούν ανασχηματισμό, αλλά ενίσχυση του κυβερνητικού έργου». Δύο από τις λέξεις, εξάλλου, που χρησιμοποίησε, «συντονισμός» και «ταχύτητα», περιγράφουν τη φιλοσοφία των κινήσεων Μητσοτάκη, όπως αναλύθηκε παραπάνω.
Αναβαθμίσεις
Ποιοι θα είναι λοιπόν οι «τυχεροί»; Όπως όλα δείχνουν, Θόδωρος Σκυλακάκης και Νίκος Παπαθανάσης επιβραβεύονται από τον πρωθυπουργό για το έργο τους ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και αναβαθμίζονται σε αναπληρωτές υπουργούς από υφυπουργούς. Ο πρώτος αναλαμβάνει και τυπικά ρόλο συντονιστή για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο δεύτερος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη βιομηχανία. Υπενθυμίζεται ότι στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει τη δημιουργία «ομάδας κρούσης» για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης με τη συμμετοχή του κ. Σκυλακάκη.
Έντονα ακούγεται, επίσης, το όνομα του καθηγητή Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος συμμετέχει μεταξύ άλλων στην επιτροπή Πισσαρίδη, ενώ το όνομά του είχε συζητηθεί και μετά τις εκλογές για το ενδεχόμενο υπουργοποίησης. Εάν πράγματι συμπεριληφθεί στις επιλογές του πρωθυπουργού, δεν είναι βέβαιο ποιο χαρτοφυλάκιο θ’ αναλάβει, αλλά σίγουρα θα είναι σχετικό με την οικονομία κι ενδεχομένως θα έχει σχέση με τις πολιτικές για την ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Τη θέση του Γεράσιμου Θωμά (σ.σ.: προσφάτως παραιτηθείς για ν’ αναλάβει πόστο στην Κομισιόν) ως υφυπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας φέρεται ν’ αναλαμβάνει η έως σήμερα γ.γ. Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Στο κυβερνητικό σχήμα πιθανότατα θα εισέλθει και η έως σήμερα γ.γ. Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου, η οποία σημειωτέον πως ειδικεύεται στα θέματα πολιτικής και μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας. Αντιθέτως, ενδέχεται να μην αναπληρωθεί η θέση του παραιτηθέντος υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Κράνη (σ.σ.: και στο παρελθόν το συγκεκριμένο υπουργείο δεν είχε θέση υφυπουργού).
Σε επίπεδο δομικών αλλαγών, ενισχυμένος εμφανίζεται ο γ.γ. Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος εφεξής θα λειτουργεί ως επικεφαλής της Προεδρίας της Κυβέρνησης και μαζί με τον υφυπουργό Συντονισμού, Άκη Σκέρτσο θα εποπτεύουν το κυβερνητικό έργο και τη διυπουργική συνεργασία. Και οι δύο θα έχουν, επίσης, κομβικό ρόλο στο σχέδιο “Next Gen”, όπως ονομάζουν κωδικοποιημένα στην κυβέρνηση το πλάνο για την αξιοποίηση των 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κ. Σκέρτσος, άλλωστε, είναι μέλος της «ομάδας κρούσης» μαζί με τον κ. Σκυλακάκη και τους Αλέξη Πατέλη, Δημήτρη Σκάλκο και Μιχάλη Αργυρού.
Σημειωτέον πως από χθες έπιασαν δουλειά οι ομάδες εργασίας ανά υπουργείο για το σχέδιο “Next Gen” (πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή πολιτική, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, υποδομές, επενδύσεις), τις οποίες θα συντονίζει και θα εποπτεύει η συγκεκριμένη ομάδα των πέντε κυβερνητικών στελεχών.
Δείτε επίσης
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία