Ανάκαμψη παραγωγής ελληνικού ελαιολάδου για 2019/20 λέει η Κομισιόν
Η παραγωγή ελαιολάδου το 2019/20 αναμένεται να ανακάμψει στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ υπολογίζεται μικρότερη συγκομιδή στην Ισπανία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν. Αύξηση φαίνεται επίσης πως θα υπάρχει στην παραγωγή ροδάκινου, κατά 4%. Η έκθεση για τις αγροτικές αγορές της ΕΕ, δημοσιεύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2019 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην έκθεση, η συνολική παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ υπολογίζεται να φτάσει περίπου 2,1 εκατομμύρια τόνους. Χάρη στα διαθέσιμα αποθέματα στην ΕΕ, οι εξαγωγές ελαιολάδου αναμένεται να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα (7% πάνω από τον τελευταίο 5ετή μέσο όρο).
Το 2019, η παραγωγή ροδακίνων και νεκταρινιών στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4% σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας τα 4,1 εκατομμύρια τόνους. Αυτό, πιστεύει η Κομισιόν πως θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση και επεξεργασία.
Κατά 20% υψηλότερες από πέρυσι αναμένεται να είναι μέχρι τα τέλη του 2019 οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ, λόγω της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα. Η εξάπλωση της ασθένειας οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης χοιρινού κρέατος από την Κίνα. Οι εξαγωγές στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% το 2019, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η παραγωγή της ΕΕ παρέμεινε σταθερή, κυρίως λόγω της μειωμένης αναπαραγωγής και των περιβαλλοντικών περιορισμών. Το 2020, η παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί στην ΕΕ, ενώ η κινεζική ζήτηση θα συνεχιστεί.
Ο αραβόσιτος στην ΕΕ επηρεάστηκε πραγματικά από την ξηρασία και η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 4% φτάνοντας τα 66,5 εκατομμύρια τόνους, όμως γενικά στα δημητριακά, παρά το εξαιρετικά ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, η παραγωγή φαίνεται πως θα φτάσει τα 312 εκατομμύρια τόνους για το 2019/20, ανακάμπτοντας από τις περσινές χαμηλές αποδόσεις και σημειώνοντας άνοδο 8% από το 2018/19.
Η παραγωγή σιταριού και κριθής θα πρέπει να αυξηθεί και να ανέλθει αντίστοιχα σε 145 εκατ. τόνους (αύξηση 12,5% σε σύγκριση με το 2018/19) και σε 61 εκατ. τόνους (αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος).
Ομοίως, η συνολική παραγωγή ντομάτας στην ΕΕ υπολογίζεται να φθάσει τα 16,8 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2018. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παραγωγής τομάτας προς μεταποίηση, η οποία αυξήθηκε κατά 6%. Αυτό αντανακλάται στο εμπόριο μεταποιημένων τοματών, ενώ οι εξαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 33% το 2019.
Ο εαρινός παγετός στην Πολωνία έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής μήλων, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 18% σε επίπεδο ΕΕ. Παρόλα αυτά, χάρη στην υψηλή παραγωγή του προηγούμενου έτους, οι εξαγωγές επεξεργασμένων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να είναι υψηλές για το 2019 (11% πάνω από το μέσο όρο).
Το 2019, η παραγωγή πουλερικών θα συνεχίσει να αυξάνεται στην ΕΕ, αυξημένη κατά 2,5%, χάρη στην ικανοποιητική εγχώρια και διεθνή ζήτηση. Επιπλέον, η ανάπτυξη πρέπει να συνεχιστεί το 2020 λόγω των τάσεων των καταναλωτών.
Όσον αφορά τον γαλακτοκομικό τομέα, η συλλογή γάλακτος στην ΕΕ θα αυξηθεί ελαφρά το 2019 και θα φθάσει τα 158 εκατομμύρια τόνους (αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με πέρυσι). Το γάλα σε σκόνη (ΑΓΣ), οι εξαγωγές υπολογίζονται σε 950.000 τόνους (αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με το 2018). Συνολικά, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% το 2019.
Η ακαθάριστη παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν 1% το 2019. Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Η γενική φθίνουσα τάση των αγελών θηλαζουσών αγελάδων επιβεβαιώθηκε στις κυριότερες χώρες παραγωγής. Τέλος, η πρόσβαση σε νέες αγορές και η αύξηση του όγκου των πωλήσεων σε υφιστάμενους εταίρους οδήγησε σε αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών βοείου κρέατος της ΕΕ κατά 8% το 2019. Τέλος, η συνολική κατανάλωση κρέατος ανά κάτοικο αναμένεται να μειωθεί κατά 0,5% το 2019.
Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει το ελάχιστο 7ετίας το 2019/20, στα 29,7 εκατομμύρια τόνους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ειδικά για την ελαιοκράμβη, που οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες στη σπορά και η καλλιεργούμενη έκταση μειωμένη. Συνολικά, η παραγωγή ελαιοκράμβης στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 16% σε σχέση με πέρυσι.
Όσον αφορά τη ζάχαρη, η έκταση ζαχαρότευτλων της ΕΕ το 2019/20, μειώθηκε σχεδόν κατά 5% λόγω των χαμηλών τιμών. Η παραγωγή ζαχαρότευτλων στην ΕΕ αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα 119 εκατομμύρια τόνους για το 2019/20, κοντά στα επίπεδα του 2018/19. Η παραγωγή ζάχαρης προβλέπεται να ανέλθει σε 17,5 εκατομμύρια τόνους.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις