Αν περνούσε από την Κρήτη ο Daniel θα έπνιγε τη Μεσαρά
Με τις καταστροφές στη Θεσσαλία να είναι ανυπολόγιστες η συζήτηση για το τι συμβαίνει σε επίπεδο πρόληψης στην Κρήτη έχει ανοίξει. Τα στοιχεία των επιστημόνων είναι αδιάσειστα. Η KΡΗΤΗ ΤV παρουσίασε τους επίσημους υδρολογικούς χάρτες της Κρήτης που αποτυπώνουν με εκκωφαντικό τρόπο την πραγματικότητα. Η ανάγκη σωστής προετοιμασίας και σχεδιασμού αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων είναι επιτακτική, καθώς όπως λένε οι επιστήμονες η γεωμορφολογία, η γεωγραφική θέση και φυσικά οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει καθιστούν επικίνδυνη ζώνη.
Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες με φόντο την καταστροφή στη Θεσσαλία
Όπως φαίνεται και στους επίσημους χάρτες που αποτυπώνουν τις υδρογεωλογικές μελέτες που έχουν γίνει στο νησί δεν είναι λίγες οι περιοχές της Κρήτης που σε αντίστοιχα έντονα καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να υποστούν ανυπολόγιστες καταστροφές αν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας δεν είναι επαρκή…
Όπως φαίνεται στους χάρτες, με κίτρινο είναι οι περιοχές με ενδιαφέρον και για την επικινδυνότητά τους αλλά και για την ανάλυσή τους και για τους οποίες Περιφέρεια και Δήμοι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις.
Ανησυχητική είναι η αποτύπωση για την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, βόρεια στα κεντρικά και δυτικά της πόλης και νότια ο κλάδος που αφορά παραποτάμιες περιοχές απόληξης στη Μεσαρά.
Κι αν κανείς νομίζει πως η συζήτηση είναι θεωρητική και γίνεται πάνω στα συντρίμμια της Θεσσαλίας, τα γεγονότα δείχνουν πως η πραγματικότητα μας έχει ήδη προλάβει
Τον Φλεβάρη του 2019 στο οροπέδιο Ασκύφου στα Σφακιά έπεσαν 1.225 χιλιοστά βροχής σε έναν μήνα, που αποτελούσε ελληνικό ρεκόρ μήνα. Το διήμερο 24-25 Φεβρουαρίου 2019 έριξε 520 χιλιοστά βροχής, δηλαδή 520 τόνοι ανά στρέμμα.
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες είναι επιτακτική ανάγκη ο δρόμος του νερού να είναι ελεύθερος καθώς τα φαινόμενα όλο και θα πληθαίνουν τα επόμενα χρόνια κι η πολιτεία πρέπει επιτέλους να επενδύσει στην πρόληψη ώστε να μην χρειάζεται ούτε να απολογείται αλλά ούτε και να θρηνεί στα συντρίμμια.
«Χωρίς σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα η Θεσσαλία ως κάμπος που ξέραμε θα “πεθάνει”»
Ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, μιλώντας στον 98,4 και τον Γιώργο Σαχίνη, υποστήριξε ότι χωρίς σοβαρά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, καθαρισμού και διευθέτησης των ποταμών και κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ γι’ αυτά, η Θεσσαλία ως κάμπος που ξέραμε θα “πεθάνει”.
Εξήγησε τις αλόγιστες παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες με τη γεωλογική επίδραση που είχαν στη ροή για παράδειγμα του Πηνειού, εξέφρασε αγωνία ότι η λίμνη Κάρλα θα προκαλέσει νέο κύκλο πλημμυρών, ενώ αποκάλυψε ποια έργα έπρεπε και δεν έγιναν, ποια πρέπει να γίνουν και κυρίως πώς η ανθρώπινη παρέμβαση, η πολιτική επιλογή συγκάλυψης αυθαιρεσιών και η ανυπαρξία στρατηγικής άλλαξε τη μορφολογία στον Θεσσαλικό Κάμπο και οδήγησε στην τεράστια καταστροφή.
Τα επικίνδυνα σημεία
Ο κ. Ζεληλίδης μίλησε, μέσω επίσημων χαρτών, για τα επικίνδυνα σημεία σε Θεσσαλία αλλά και την Κρήτη. Όπως είπε, στην Κρήτη η μεγάλη ανησυχία είναι η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, βόρεια στα κεντρικά και δυτικά της πόλης και νότια ο κλάδος που αφορά παραποτάμιες περιοχές απόληξης στη Μεσαρά, που αν δεν προσεχτούν μπορεί να μετατρέψουν την περιοχή σε λίμνη, όπως ήταν στους ιστορικούς χρόνους.
Δείτε επίσης
- Καιρός: Θερμότερος από το κανονικό αναμένεται τον Δεκέμβριο
- Covid-19: Γιατί αργεί η ανάρρωση; Νέα έρευνα εξηγεί
- Υπομονή ακόμα για σημαντικές βροχοπτώσεις στην Κρήτη- Πότε αναμένονται
- Canederli alla tirolese, αλλιώς ιταλικά γιουβαρλάκια
- Μειώνονται οι τιμές του ελαιόλαδου στα ράφια
Σχετικά άρθρα
- Γιατί δεν υπήρχε έγκαιρη πρόγνωση για την επικίνδυνη κακοκαιρία στην Κρήτη - Τι εξηγεί ο Μαρουσάκης
- Νέο κύμα κακοκαιρίας-Στο επίκεντρο η Κρήτη
- Κακοκαιρία Bettina: ακινητοποιημένα πλοία στα λιμάνια
- Nεο κύμα κακοκαιρίας απο την Παρασκευή-Στο επίκεντρο η Κρήτη
- Προειδοποίηση από την Περιφέρεια Κρήτης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα