Αμπέλι: Συστάσεις για τους εχθρούς και τις ασθένειες – Τι να προσέξετε

  28 June, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αμπέλι: Συστάσεις για τους εχθρούς και τις ασθένειες – Τι να προσέξετε

Στις πεδινές περιοχές, οι πιο πρώιμες ποικιλίες αμπελιού έχουν εισέλθει στο στάδιο του κλεισίματος των τσαμπιών. 

Ευδεμίδα

Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων στις αμπελουργικές περιοχές του Τυρνάβου Λαρίσης παρουσιάζουν γενικώς μία κάμψη, ωστόσο διατηρούνται από την αρχή της πτήσης σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Συστήνεται στους παραγωγούς των περιοχών αυτών η συνέχιση της προστασίας των σταφυλιών από την ευδεμίδα με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Στις υπόλοιπες αμπελουργικές περιοχές οι παραγωγοί οφείλουν να συνεχίσουν την προστασία των σταφυλιών από την ευδεμίδα, εφόσον οι συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες των αμπελώνων τους δείχνουν σημαντική δραστηριότητα του εντόμου. Αύξηση των συλλήψεων ή διατήρηση αυτών σε υψηλά επίπεδα σημαίνει έντονη δραστηριότητα του εντόμου και συνεπώς επιτακτικότερη ανάγκη για συνέχιση της καταπολέμησής του.

Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση των προνυμφών του εντόμου θα πρέπει να είναι προληπτική, δηλαδή να αποσκοπεί στη θανάτωση των αυγών, καθώς και των νεαρών προνυμφών πριν την είσοδό τους στις ράγες.

Από τα προνυμφοκτόνα, προτιμάται η χρήση των σκευασμάτων του εντομοπαθογόνου βακίλου Bacillus thuringiensis, διότι θεωρούνται πλήρως ατοξικά για την ωφέλιμη πανίδα και το περιβάλλον γενικότερα. Ακολουθούν σκευάσματα με εκλεκτική δράση, όπως είναι οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα φυσικής προέλευσης εντομοκτόνα, ως λιγότερο τοξικά για την ωφέλιμη πανίδα.

Το ψεκαστικό υγρό πρέπει να κατευθύνεται στα σταφύλια και να τα καλύπτει πλήρως και μέχρις απορροής.

Το σωστό ξεφύλλισμα βοηθά στην πλήρη και αποτελεσματική διαβροχή των σταφυλιών με το ψεκαστικό υγρό.

Ψευδόκοκκοι

Σε αμπελώνες που διαπιστώνεται προσβολή των σταφυλιών από ψευδόκοκκους, συστήνεται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο και σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της ευδεμίδας.

Καλό είναι να γίνεται σήμανση (μαρκάρισμα) των προσβεβλημένων πρέμνων για την αποφυγή μεταφοράς των εντόμων στα γειτονικά πρέμνα με τα ρούχα και τα καλλιεργητικά εργαλεία.

Η κάλυψη των σταφυλιών και της γύρω βλάστησης πρέπει να είναι πλήρης. Ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή του εντομοκτόνου πρέπει να δίνεται στα σκιερά μέρη του πρέμνου. Επίσης, καλό είναι να ψεκάζονται ο κορμός, οι κεφαλές και οι βραχίονες. 

Τετράνυχοι

Προσβάλλουν τα φύλλα προκαλώντας χλωρωτικές κηλίδες, που σε έντονες προσβολές (καλοκαιρινοί μήνες ) αποκτούν υπόφαιο χρώμα.

Συνιστάται η συστηματική παρακολούθηση για την διαπίστωση της παρουσίας των τετρανύχων, αλλά και των ωφελίμων ακάρεων (οικ. Phytoseiidae) και εντόμων.

Η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται πάντα με την βοήθεια μεγεθυντικού φακού.

Επέμβαση με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, συνιστάται μόνο σε έντονες προσβολές (> 70% φύλλων προσβεβλημένα) και εφόσον η αναλογία αρπακτικά / φυτοφάγα είναι μικρή (< 1 / 5).

Επίσης, συνιστάται η καταστροφή των ζιζανίων μέσα και γύρω από τους αμπελώνες.

Ωίδιο

Τα σταφύλια σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι επιδεκτικά προσβολής από τον μύκητα. Η ευαισθησία διατηρείται μέχρι και το επόμενο στάδιο του γυαλίσματος, και γενικά μέχρι να φθάσει η περιεκτικότητα των ραγών σε σάκχαρα το 8%.

Σχίσιμο των ραγών ως αποτέλεσμα ισχυρής προσβολής από το παθογόνο είναι δυνατό να επιφέρει σοβαρή δευτερογενή προσβολή από βοτρύτη.

Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση των σταφυλιών στο φως.

Δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών υπήρξαν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εξάπλωση της ασθένειας, συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των σταφυλιών με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις ευαίσθητες ποικιλίες, καθώς και στους αμπελώνες με ιστορικό προσβολών από τον μύκητα.

Συνιστάται να δοθεί μεγάλη σημασία στην ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα

Περονόσπορος

Ο ασταθής καιρός με συχνές βροχοπτώσεις και υψηλά ποσοστά υγρασίας είναι γενικά ευνοϊκός για την εξάπλωση της ασθένειας. Σε αρκετούς αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου έχουν διαπιστωθεί προσβολές από τον μύκητα σε σταφύλια, αλλά και στο φύλλωμα.

Μέχρι το «γυάλισμα» οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή από το παθογόνο. Για το λόγο αυτό συστήνεται στους παραγωγούς επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ιδίως σε αμπελώνες υγρών περιοχών με ιστορικό προσβολής από τον μύκητα, καθώς και σε ευαίσθητες ποικιλίες. Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί μυκητοκτόνο που καταπολεμεί ταυτόχρονα και το ωίδιο.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας. 

Βοτρύτης

Προσβολές (πληγές) των ραγών από την ευδεμίδα και το ωίδιο, αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από τον παθογόνο μύκητα, στην περίπτωση που επικρατούν καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωσή του (θερμοκρασίες 15-25ο  C και βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης και δροσιάς).

Οι ασταθείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων αρκετών ημερών ευνόησαν και εξακολουθούν να ευνοούν την εκδήλωση της ασθένειας. Στην ευρύτερη περιοχή  του Τυρνάβου έχει παρατηρηθεί σημαντική προσβολή από τον μύκητα σε τσαμπιά λευκών κυρίως ποικιλιών.

Συστήνεται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο στους αμπελώνες αυτούς, καθώς και σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολής και σε ευαίσθητες ποικιλίες.

Επίσης, είναι απαραίτητη άμεση επέμβαση μετά από χαλαζόπτωση ή επικράτηση ισχυρών ανέμων που προκαλούν τραυματισμούς στη ν τρυφερή βλάστηση.

Στην μείωση της έντασης της ασθένειας συμβάλλουν η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας καθώς και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα.

Τέτοια μέτρα είναι τα κατάλληλα θερινά κλαδέματα, η καταστροφή των ζιζανίων, η αποστράγγιση του εδάφους και ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης, που οδηγεί σε υπερβολική και ευπρόσβλητη βλάστηση.

Σύσταση: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

 

  28 June, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα