Αμέσως μετά το Masterclass στους Βώρους, οι σημαντικές εξελίξεις
Το πολύ ενδιαφέρον Masterclass που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στους Βώρους με ομιλητές τους κ.κ. Νίκο Λυγερό και Ηλία Κονοφάγο, ακολούθησαν οι σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την κατάθεση από κοινού, τριών εταιρειών, αίτησης ενδιαφέροντος στο ΥΠΕΝ για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές της Κρήτης.
Αυτό επισημαίνεται και στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε για το Masterclass o υπεύθυνος συντονισμού του κ. Αλέξανδρος Π. Αρκουλάκης.
Στο δελτίο τύπου αναφέρεται: «Στις 28 Μαΐου του 2017, στο Κέντρο Ερευνών Βώρων διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, σε συνέχεια των Παγκρήτιων Ενεργειακών Συνεδρίων, Masterclass με θέμα τις σχέσεις Ελλάδος και Λιβύης με ομιλητές τον πολυπράγμων επιστήμονα και στρατηγικό σύμβουλο Δρ. Νίκο Λυγερό και τον ειδικό σε θέματα υδρογονανθράκων Δρ. Ηλία Κονοφάγο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ», με την χορηγία του εκπαιδευτικού οργανισμού «ΝΕΑ ΔΟΜΗ» και την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, του Παγκρήτιου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, ενίσχυσαν δε το πλαίσιο με την παρουσία τους εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμου Φαιστού, Φορείς και σύλλογοι της περιοχής καθώς και πλήθος πολιτών.
Στο Masterclass που διήρκησε έξι ώρες αναλύθηκαν διεξοδικά οι εξελίξεις σχετικά με την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα επιστημονικά δεδομένα, τα ιστορικά και μαθηματικά μοντέλα των σχέσεων των δύο χωρών ενώ εξηγήθηκε με τρόπο σαφή ο ρόλος της Κρήτης στο ενεργειακό πλαίσιο που διαμορφώνεται.
Το Masterclass θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτούργησε προφητικά αναδεικνύοντας την σημασία της περιοχής και την ανάγκη προσέγγισης της Λιβύης καθώς δύο μέρες μετά την διεξαγωγή του ήρθε πλέον επίσημα η αίτηση της κοινοπραξίας Exxon Mobil, Total και Ελληνικών Πετρελαίων για δύο περιοχές νοτίως της Κρήτης πράγμα το οποίο αποτελεί απόδειξη ότι αυτό το μέρος της ελληνικής ΑΟΖ έχει ενδιαφέρον εν αντιθέσει με όσα ελέχθησαν στο πλαίσιο του μεγάλου διαγωνισμού των 20 θαλάσσιων οικοπέδων, ότι η απουσία υποψηφιοτήτων στην περιοχή οφειλόταν στην απουσία κοιτασμάτων. Είναι πια ξεκάθαρο ότι διαψεύστηκαν όλοι όσοι απαξίωναν τις προσπάθειες της ανάδειξης της ελληνικής ΑΟΖ.
Είναι φανερό επίσης ότι περιοχές για τις οποίες εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον αφορούν, εξ αποστάσεως βέβαια, το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Κατόπιν των προηγουμένων γενάται ξανά το ερώτημα, ποιος ο λόγος της καθυστέρησης ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ; Ποιος ο λόγος που οι αρμόδιες Αρχές ενώ βλέπουν, καθυστερούν ζημιώνοντας την Πατρίδα σε τούτους τους δύσκολους καιρούς; Είναι άμεση η ανάγκη ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ από τους επίσημους φορείς καθώς και η οριοθέτηση του τριπλού σημείου επαφής της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και η έναρξη των συνομιλιών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδος-Λιβύης.
Σημειώνεται ότι το υλικό του Masterclass θα αποσταλεί με ανοιχτή επιστολή στις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να ενισχύσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Λιβύης».
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)