Άμεση στελέχωση του ΚΥ Μοιρών ζητά και η Ομάδα Γυναικών Μεσαράς της ΟΓΕ
Σε ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας- Πρόνοιας, προχώρησε η Ομάδα Γυναικών Μεσαράς της ΟΓΕ, ζητώντας και αυτή με τη σειρά της άμεση στελέχωση του ΚΥ Μοιρών. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
«Γυναίκα εργαζόμενη, αυτοαπασχολούμενη, άνεργη,
φοιτήτρια, νέα μητέρα, μετανάστρια, εργαζόμενη στην Υγεία- Πρόνοια,
Η οργή μας για την άθλια κατάσταση της Υγείας, Πρόνοιας, Φαρμάκου για τον λαό είναι ανάγκη να μετατραπεί σε συνειδητή οργάνωση και αγωνιστική διεκδίκηση. Σε πάλη απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.
Παρ’ ότι τα προβλήματα υγείας του λαού έχουν οξυνθεί…
Παρ’ ότι οι ανάγκες του οργανισμού μας, λόγω του ρόλου της γυναίκας στην
αναπαραγωγική διαδικασία, είναι αυξημένες…
η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς στη φτωχοποίηση του λαού, στο τσάκισμα της Υγείας, της Πρόνοιας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), της επείγουσας βοήθειας (ΕΚΑΒ).
Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των υγειονομικών και προνοιακών
μονάδων συνεχίζονται.
Οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού είναι 30.000.
Παραμένουν κλειστά 220 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κλειστά κρεβάτια σε χειρουργεία.
Στην ΠΦΥ (ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας) από τις 350 ανεπαρκείς μονάδες που λειτουργούσαν το 2014, σήμερα μισο-λειτουργούν μόνο 220.
Η έλλειψη γυναικολόγων και παιδιάτρων είναι επικίνδυνη.
Το 60% ασθενών με χρόνιες παθήσεις δεν κάνουν σωστά τη θεραπεία τους.
Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού πληρώνουν το 60% του κόστους των θεραπειών, ενώ πριν 3 χρόνια καλύπτονταν 100%.
Κινδυνεύουν να κλείσουν κι άλλες κλινικές, εξειδικευμένα τμήματα.
Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας συνεχίζεται.
Η γυναίκα υποχρεώνεται να πληρώσει πανάκριβα στον ιδιωτικό τομέα αναγκαίες διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις, τον προγεννητικό έλεγχο, για τη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Από όλα αυτά δεν εξαιρείται το ΚΥ Μοιρών ως μονάδα ΠΦΥ του ΕΣΥ, με την ευθύνη κάλυψης μιας ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς , ακόμα και μέρος του νομού Ρεθύμνου με επισκεψιμότητα τέτοια, ώστε να κατατάσσεται στα πέντε πρώτα Κ. Υ. της Ελλάδας. Τον τελευταίο καιρό το ΚΥ Μοιρών βρίσκεται υπό κατάρρευση, καθώς λόγω των ελλείψεων ένα-ένα τμήμα, ένας- ένας τομέας σιγά- σιγά αδυνατούν να λειτουργήσουν. Το ΚΥΜ ΑΔΥΝΑΤΕΙ πλέον να παρέχει τις υπηρεσίες που ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ως μονάδα ΠΦΥ, και που ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ οι λαϊκές οικογένειες της Μεσαράς.
Οι εργαζόμενοι/ες στο χώρο της υγείας, όχι μόνο δεν φταίνε για την άθλια αυτή κατάσταση, για την ταλαιπωρία των ασθενών.
Κυριολεκτικά υποφέρουν, εξαντλούνται και οι ίδιοι κάτω από την εντατικοποίηση της δουλειάς και την υποβάθμιση των υπηρεσιών, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας. Η κατάσταση οξύνεται με την απόλυση των εργαζομένων στην Υγεία με τα 5μηνα προγράμματα από τα μέσα Μάη (τους χρωστάνε και δεδουλευμένα), αλλά και των συμβασιούχων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το Σεπτέμβρη λήγει η σύμβαση των επικουρικών γιατρών.
Η έλλειψη καθαριστριών, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι εναλλαγές σε θέσεις εργασίας, πέρα από την εξάντληση, αυξάνουν τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Στον κρίσιμο τομέα του φαρμάκου σήμερα ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, πληρώνουν μεσοσταθμικά το 30% του κόστους του φαρμάκου, ενώ σε ορισμένα φάρμακα ξεπερνάει το 50%.
Ο αριθμός των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που τα πληρώνει εξ ολοκλήρου ο ασθενής έχει αυξηθεί.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν τη σφραγίδα των κατευθύνσεων ΕΕ και
κυβερνήσεων.
Η Υγεία, το Φάρμακο αποτελεί προνομιακό πεδίο αύξησης των κερδών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. «Μπίζνες πλαν», όμως, βάζει και το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 τα έσοδα των νοσοκομείων από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς προϋπολογίζονται στα 93 εκατ. ευρώ! Με το 3ο Μνημόνιο πάγωσε η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση μέχρι το 2018. Απάντηση σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση δεν είναι οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες Κοινωνικής Οικονομίας.
Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις δηλώσεις της κυβέρνησης που επικαλείται τις «δημοσιονομικές αντοχές», το «κόστος» για αυτή την άθλια κατάσταση.
Δεν πέφτουμε στην παγίδα της περιβόητης ανάπτυξης που δήθεν θα φέρει
βελτιώσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αυτές οι κατευθύνσεις ψηφίστηκαν πολλά χρόνια πριν την κρίση.
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες και οι οικογένειές μας, οι υγειονομικοί δεν μπορούν να περιμένουν.
Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στην απεργία των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας- Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ.
Διεκδικούμε:
Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλες και όλους, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων των ΠΕΔΥ
Άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μοιρών με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Κάλυψη με ιατροφαρμακευτικό υλικό.
ΜΟΙΡΕΣ 8/6/2016».
Δείτε επίσης
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)
- 3ο Δ.Σ Τυμπακίου: Μια εκδήλωση γεμάτη χριστουγεννιάτικά χρώματα και δράσεις για μικρους και μεγάλους