Αμερικανικές εκλογές: Μια...ανάσα απο τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν

  05 November, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Αμερικανικές εκλογές: Μια...ανάσα απο τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν

Μετέωρες εκτός από… διχασμένες – Έξι εκλέκτορες από την εκλογή ο Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ, εκτός από βαθύτατα διχασμένες, είναι και… μετέωρες, αφού οι αμερικανικές εκλογές δεν έχουν βγάλει ακόμη νικητή. Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ με 264 εκλέκτορες έναντι 214 αλλά πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν είναι ακόμα.

Το αν θα γίνει, θα το κρίνουν τέσσερις πολιτείες. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έκανε την ανατροπή σε κάποιες πολιτείες, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί. Τέσσερις πολιτείες είναι αυτές που θα κρίνουν τα πάντα. Αν ο Τζο Μπάιντεν πάει την πολιτεία της Νεβάδα, που δίνει έξι εκλέκτορες, θα νικήσει. Αν δε πάρει και την Πενσιλβάνια, όπου προηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά η διαφορά μειώνεται.

Ο νυν Αμερικανός πρόεδρος αμφισβητεί το αποτέλεσμα και από την πρώτη στιγμή έχει ανακοινώσει ότι θα φτάσει μέχρι και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ήδη, οι δικηγόροι της εκστρατείας του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη στην πολιτεία Τζόρτζια απαιτώντας να ανασταλεί η καταμέτρηση ψηφοδελτίων που κατατέθηκαν για τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι Πολιτείες που στέλνουν τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο

Τέσσερις πολιτείες κλειδιά μπορούν να κρίνουν οριστικά τις αμερικανικές εκλογές. Και το αποτέλεσμά τους να στείλει τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τραμπ… στον Πύργο του στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το Fox News, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με 264 εκλέκτορες και ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί με 214.

Οι τρεις εκλέκτορες από την Αλάσκα δεν έχουν ακόμη κριθεί, αλλά κανένας Δημοκρατικός δεν έχει επικρατήσει στην πολιτεία εδώ και δεκαετίες και δεν θεωρείται πως υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες για το ποιος θα κερδίσει. Με την Αριζόνα να έχει «πάει» στον Τζο Μπάιντεν (για πρώτη φορά σε Δημοκρατικό μετά από δεκαετίες) και τις πολιτείες της Μινεσότα και του Γουισκόνσιν να έχουν βαφτεί μπλε (χρώμα των Δημοκρατικών), τέσσερις είναι οι πολιτείες που θα κρίνουν την εκλογή.

Τζόρτζια – 16 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν μπροστά το βράδυ της Τρίτης, αλλά το προβάδισμά του συρρικνώθηκε και αμερικανικά ΜΜΕ αναμένουν εξαιρετικά αμφίρροπη κατάληξη.

Μέχρι στιγμής ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με το 50% των ψήφων έναντι 48,8% του Δημοκρατικού αντιπάλου του. Οι τοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

Νεβάδα – 6 εκλέκτορες

Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων στη δυτική πολιτεία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Οι ψηφοφόροι σε αυτήν είχαν επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται προς το παρόν, με το 49,3% των ψήφων, έναντι 48,7% του Ντόναλντ Τραμπ.

Click4more Εκλογές ΗΠΑ: «Βομβαρδίζει» με μηνύσεις ο Τραμπ και «αυτοανακηρύσσεται νικητής»!

Οι τοπικές αρχές έκαναν γνωστό αρχικά το πρωί χθες Τετάρτη πως δεν θα ανακοινώσουν νεότερα αποτελέσματα πριν από σήμερα Πέμπτη. Ωστόσο αργότερα ανέφεραν πως θα τα δημοσιοποιήσουν το βράδυ της Τετάρτης λόγω του «μεγάλου ενδιαφέροντος» που συγκεντρώνουν.

Τα τελικά αποτελέσματα — που ενδέχεται να ανοίξουν την πόρτα του Λευκού Οίκου στον Τζο Μπάιντεν — δεν θα είναι πάντως γνωστά πριν από την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα).

Πενσιλβάνια – 20 εκλέκτορες

Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων στη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της «ζώνης της σκουριάς», όπως αποκαλείται η περιοχή λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε ακόμη άνετο προβάδισμα το βράδυ της Τετάρτης (συγκέντρωνε το 51,4% των ψήφων, έναντι ενός 47,3% του Τζο Μπάιντεν) όμως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, που κατάγεται από την Πενσιλβάνια.

Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση ως αύριο Παρασκευή.

Βόρεια Καρολίνα – 15 εκλέκτορες

Έχει καταμετρηθεί το 95% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,6%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

 

  05 November, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα