Αλμυρός κορμός τυριού με ξηρούς καρπούς
Υλικά
Για τον αλμυρός κορμός τυριού
Λίγο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια σε πολύ λεπτές φέτες
4 αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα
Λίγες σταγόνες βαλσαμικό ξύδι
Λίγες σταγόνες κονιάκ
200 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. ροκφόρ σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. προσούτο Καρπενησίου ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
100 γρ. κολοκυθόσπορο
50 kg καρυδόψιχα
Λίγα κράνμπερι για το γαρνίρισμα
Λίγες σταφίδες για το γαρνίρισμα
Κράκερ για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σύκα για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσει ελαφρώς το κρεμμύδι.
Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι και το κονιάκ και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Μόλις γλασάρουν τα υλικά, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Πιέζουμε τα μαλακά κρεμμύδια με το πιρούνι να λιώσουν και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το μαλακό τυρί κρέμα και το ροκφόρ και τα λιώνουμε με πιρούνι.
Προσθέτουμε το προσούτο, το μείγμα κρεμμυδιών-σύκων, την πάπρικα, το πιπέρι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Απλώνουμε στον πάγκο μεμβράνη κουζίνας και στρώνουμε κατά μήκος το μείγμα των τυριών.
Τυλίγουμε σε ρολό και πιέζουμε τις άκρες στρίβοντας μέχρι να σχηματιστεί ένας λεπτός κορμός.
Τον παγώνουμε στο ψυγείο μερικές ώρες, να σφίξει.
Χοντροκόβουμε με το μαχαίρι τους ξηρούς καρπούς (καρύδι και κολοκυθόσπορο) και τους ανακατεύουμε σε ένα πιάτο.
Ξετυλίγουμε το κορμό και τον κυλάμε πάνω στους ξηρούς καρπούς να ντυθεί ολόγυρα.
Τον γαρνίρουμε με κράνμπερι και σταφίδες και τον σερβίρουμε με κράκερ.
Δείτε επίσης
- Τυμπακι: Με λαμπρότητα ο καθαγιασμός των υδάτων
- Ελαιόλαδο: «Ποδαρικό» με ανατροπές – Διακυμάνσεις στις τιμές
- Η αυξητική τάση των θερμοκρασιών και οι προκλήσεις για την Πολιτική Προστασία
- Παραδοσιακό τραπέζι Θεοφανείων – Τι τρώει η Ελλάδα στη Γιορτή των Φώτων
- Golden Globes 2025: Οι μεγάλοι νικητές της τελετής απονομής
Σχετικά άρθρα
- Σαλάτες: 20 συνταγές για νόστιμη αποτοξίνωση
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο