Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, που εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να προχωρήσει σε «άμεση αποκλιμάκωση» της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τονίζει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Associated Press (AP).
Το διεθνές πρακτορείο ξεκινάει με την ανάρτηση του Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης, όπου έγραψε: «Ανατολική Μεσόγειος: πλήρης αλληλεγγύη (με) Ελλάδα και Κύπρο. Καλούμε την άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία και την επιστροφή της στον διάλογο», ενώ αναφέρεται και στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη Βιέννη με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.
Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας δήλωσε ικανοποιημένος από την αλληλεγγύη που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και την «καταδίκη της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας» εκ μέρους των Βρυξελλών, φιλοξενώντας την δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και πρέπει να αποχωρήσει αμέσως από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτή είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση».
Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 23 Αυγούστου, όπως έχει προγραμματίσει η Άγκυρα. Ωστόσο, - συμπληρώνει - μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι Άγκυρα και Βερολίνο συμφώνησαν να «χαλαρώσουν» την ένταση μετά την ημερομηνία αυτή.
Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Τουρκία, προφανώς όμως όχι υπό το κράτος εκβιασμού και πιέσεων.
Το Associated Press, στο ίδιο ρεπορτάζ κάνει μια σύντομη αναδρομή στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «με τα πολεμικά πλοία να χορεύουν το ένα γύρω από το άλλο σε μια σχετικά μικρή θαλάσσια περιοχή, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ταχεία κλιμάκωση, στην περίπτωση μιας τυχαίας σύγκρουσης ή εχθρικής ενέργειας».
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, σημειώνοντας ότι η χώρα του ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, και τις δηλώσεις του ότι «οι προκλήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο «δεν γίνεται να συνεχιστούν». «Εργαζόμαστε για την έναρξη απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών» ώστε να βρεθεί μια λύση, συνέχισε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να γίνονται έρευνες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτών.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι εκτός από τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, η Αθήνα επιδιώκει επίσης να δεσμευτούν για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συντάσσεται ένας κατάλογος πιθανών κυρώσεων, ο οποίος θα συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών στο Βερολίνο, αργότερα αυτόν τον μήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος τονίζει και το ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ελλάδα ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία της χώρας του στην περιοχή, έκανε γνωστό ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο και ότι «μοιράζονται τις ίδιες απόψεις».
Δείτε επίσης
- Reuters: O Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
- Ρωσία: Ξεκίνησε μαζική παραγωγή κινητών πυρηνικών καταφυγίων - Φόβοι για επέκταση του πολέμου
- Γάζα-OHE: Οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ αντιστοιχούν σε γενοκτονία
- Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
- Καιρός: Καταρρέει το ρεύμα του Ατλαντικού - Δραματική προειδοποίηση των ειδικών
Σχετικά άρθρα
- ΕΕ: «Ράπισμα» σε Τουρκία για απειλές κατά της Ελλάδας
- Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ με Δυτικά Βαλκάνια αλλά και Τουρκία, ενέργεια, διευρυμένη κοινότητα
- Σήμερα η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος: “Έχουμε μόνο μία Γη - ας την αγαπάμε”
- Επιτεύχθηκε συμφωνία στην ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας
- ΕΕ: «Κλειδί» η Ελλάδα για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο