Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών πλέον ο πρόεδρος του ΙΤΕ!
Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε σήμερα τον Νεκτάριο Ταβερναράκη ως αντεπιστέλλον μέλος της στον κλάδο «Νευροβιολογία-Βιολογία της Γήρανσης», στην Τάξη των Θετικών Επιστημών. Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης, διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ΒιοΠληροφορική της Ιατρικής Σχολής και ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ, όπου ηγείται του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος. Με τις επιστημονικές του μελέτες, έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Έχει επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου.
Ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης γεννήθηκε το 1967 στο Ηράκλειο της Κρήτης και είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ) και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών. Είναι ο μόνος στην Ελλάδα και από τους λίγους παγκοσμίως που έχει επιτύχει δύο φορές (το 2009 και το 2016) χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕRC) για προχωρημένους ερευνητές.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και, μεταξύ άλλων, το εργαστήριό του στο ΙΜΒΒ ήταν το πρώτο που εισήγαγε το νηματώδη C. elegans ως οργανισμό-μοντέλο για Βιοιατρική έρευνα στην Ελλάδα. Το εργαστήριο έχει προσελκύσει στην Ελλάδα ευρωπαϊκά και εθνικά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα με συνολική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και 3 προγραμμάτων ERC ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Το εργαστήριο του έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί προηγμένη Υποδομή Πολυφωτονικής Μικροσκοπίας στο ΙΜΒΒ, τη μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα και μια από τις λίγες παγκοσμίως για την πολυφωτονική απεικόνιση βιολογικού υλικού. Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε επίσης σήμερα τον καθηγητή του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης Martin Quack ως αντεπιστέλλον μέλος της στον κλάδο της Φυσικοχημείας, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Νέα σπουδαία διάκριση για τον πρόεδρο του ΙΤΕ!
- Νεκτάριος Ταβερναράκης: Η έρευνα του σήμερα, είναι η Ελλάδα του αύριο
- Διεθνής αναγνώριση για τον Πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη
- Άλλη μια σημαντική διάκριση για τον Πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη
- To Ερευνητικό Βραβείο Galien Scientific Research Award στον Ν. Ταβερναράκη