Αλλαγή του τουριστικού τοπίου με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι
Παρότι ο νέος αερολιμένας είναι ακόμα σε φάση κατασκευής, προγραμματίζονται πτήσεις που θα διασυνδέσουν την Κρήτη με την αμερικανική και την ασιατική ήπειρο και θα αλλάξουν άρδην το σημερινό σκηνικό στον τουρισμό και, κατά συνέπεια, γενικότερα την οικονομία του νησιού
Μια άλλη Κρήτη, σε επίπεδο τουρισμού και όχι μόνο, προδιαγράφει η αναμενόμενη λειτουργία από τον Φεβρουάριο του 2027 του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι Πεδιάδος.
Παρότι ο νέος αερολιμένας είναι σε φάση κατασκευής, το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που από τώρα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, προγραμματίζονται πτήσεις που θα διασυνδέσουν την Κρήτη με την αμερικανική και την ασιατική ήπειρο και θα αλλάξουν άρδην το σημερινό σκηνικό στον τουρισμό και, κατά συνέπεια, γενικότερα την οικονομία του νησιού.
Το νέο διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα είναι το 2ο μεγαλύτερο της Ελλάδας, με δυνατότητα διαχείρισης έως και 18 εκατ. επιβατών ετησίως, ενώ κατά την έναρξή του θα εξυπηρετεί 10 εκατ. επιβάτες. Αριθμός σημαντικά αυξημένος συγκριτικά με τα περίπου 8 εκατομμύρια επιβάτες που εξυπηρέτησε το 2022.
Επικαλούμενος ενημέρωση από την κατασκευάστρια κοινοπραξία του αεροδρομίου, ο κ. Χαλκιαδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε χαρακτηριστικά πως «ήδη προγραμματίζονται πτήσεις από Αμερική, Ινδία και Κίνα από το 2027, οπότε σχεδιάζεται να ανοίξει το νέο αεροδρόμιο». Και μαζί με το νέο αεροδρόμιο αναμένεται να ανοίξουν για την Κρήτη ακόμα περισσότερο αγορές, από τις οποίες, όπως υπογραμμίζει, υπάρχει εδώ και καιρό ζήτηση, η οποία καλύπτεται μερικώς και κατ’ ελάχιστον μέσω Αθηνών. «Εκτός του αεροδρομίου, θα έχουμε τον ΒΟΑΚ έτοιμο, τις μαρίνες έτοιμες. Θα δούμε μια άλλη Κρήτη μετά το 2027 – εγώ θα πω το 2030, γιατί μέχρι να τελειώσουν τα έργα θα περάσουν χρόνια», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Παράλληλα, γίνονται μεγάλες επενδύσεις. Ήδη είναι προγραμματισμένες ορισμένες, ενώ έρχονται μεγάλα funds και επιδιώκουν την εισαγωγή τους στην αγορά. Από τη στιγμή που έχουν αρχίσει μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρείες, τεράστιοι όμιλοι όπως η Hilton και η ΗG να μπαίνουν στο παιχνίδι, θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, θα έρθει το Four Seasons, αλλά και άλλοι τέτοιοι ξενοδοχειακοί όμιλοι εδώ».
Δυναμικό ξεκίνημα φέτος
Η δυναμική που καταγράφει ο τουρισμός της Κρήτης τα τελευταία χρόνια αποτυπώνεται και στην έναρξη της φετινής σεζόν, η οποία, όπως είπε ο κ. Χαλκιαδάκης ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη. «Από 26 μέχρι 31 Μαρτίου είχαμε 12.000 αφίξεις στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”. Από την 1η Απριλίου έχουμε 30-40 πτήσεις την ημέρα και τα σαββατοκύριακα 60 -70 πτήσεις. Πάμε πάρα πολύ καλά» δήλωσε και εκτίμησε ότι οι αφίξεις αυτή την περίοδο είναι αυξημένες κατά 6%-7% σε σχέση με άλλες χρονιές την ίδια εποχή.
«Έχει ανοίξει το 25%-30% των ξενοδοχείων και καθημερινά ανοίγουν κι άλλα. Το διάστημα από 20 – 30 Απριλίου θα ανοίξει η πλειοψηφία από τα εναπομείναντα και αρχές Μαΐου τα υπόλοιπα. Όσο περνάνε οι μέρες αυξάνονται και οι πτήσεις και μέχρι τις αρχές Μαΐου θα φτάσουμε τις 60 -70 την ημέρα» σημείωσε ο ίδιος.
Όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ξενοδοχειακές και γενικότερα τις δραστηριοποιούμενες στον τουρισμό επιχειρήσεις παραμένει και φέτος η έλλειψη προσωπικού. Η λύση της «εισαγωγής» εργαζομένων από τρίτες χώρες δεν φαίνεται να «περπατά» στην Κρήτη, για την οποία, όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, προβλέπονται μόλις 280 άτομα για τον τομέα του τουρισμού. Τα κενά που παραμένουν σήμερα στα ξενοδοχεία υπολογίζονται από τους ξενοδόχους στα 4.000 και μόνο η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου είχε ζητήσει να έρθουν 1.300 άτομα από τρίτες χώρες για την κάλυψη των τοπικών αναγκών.
Αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Χαλκιαδάκης, δεν ελήφθη υπ’ όψιν, ενώ την ίδια ώρα, από τους υπόλοιπους νομούς του νησιού δεν υπήρξαν ανάλογα αιτήματα και, όπως φαίνεται, και εξαιτίας κακής συνεννόησης, προβλέφθηκε δυσανάλογα μικρός αριθμός «εισαγόμενων» εργαζομένων για το νησί. Πλέον, οι ελπίδες των ξενοδόχων προσανατολίζονται στην εξασφάλιση προσωπικού και από ευρωπαϊκές χώρες. «Έχουν έρθει γραφεία ευρωπαϊκά, που φέρνουν εργαζόμενους από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, κάτι που βοηθά την κατάσταση» κατέληξε ο κ. Χαλκιαδάκης.