«Αλέξης Ζορμπάς»- Στιγμές από την παράσταση στις Μοίρες (φωτο)

mesaralive.gr  20 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
«Αλέξης Ζορμπάς»- Στιγμές από την παράσταση στις Μοίρες (φωτο)

Πέμπτη βράδυ στο κατάμεστο θεατράκι του αλσυλλίου του Κούλε στις Μοίρες, ζωντάνεψε το έργο του Ν. Καζαντζάκη «Αλέξης Ζορμπάς», με τον μοναδικό διακεκριμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη του έργου, Νίκο Βερλέκη στο ρόλο του Αλέξη Ζορμπά!

Εξαιρετικές ερμηνείες, αριστοτεχνική σκηνοθεσία κι όλοι οι θεατές μύστες και κοινωνοί του έργου, λες και ήταν μέρος αυτού. Από την αρχή ως το τέλος οι αισθήσεις μας και η ψυχή μας ολάκερη, επί σκηνής!

Γνωρίστηκαν περιμένοντας το πλοίο που θα τους έφερνε στη Κρήτη.  Ο δάσκαλος – το αφεντικό κομψός, άρχοντας σωστός ο άλλος γήινος, ντόμπρος, διψασμένος για ζωή. Οι δυο τους ήταν μοιραίο να συναντηθούν και να ζήσουν την περιπέτεια που η ζωή τούς είχε επιφυλάξει. Με γέλιο, με κλάμα, με χαρά, με πάθος, με αγάπη, με απογοήτευση και με την επίγνωση ότι όλα τούτα ήταν μέρος της ζωής. Εξάλλου όπως λέει και το αφεντικό «τις πιο σημαντικές πράξεις της ζωής μας ούτε που ξέρουμε γιατί τις κάνουμε»!

Η φιλοξενία των Κρητικών εξελίσσεται με μοναδική μαεστρία επί σκηνής. Οι χαρές και οι λύπες διαδέχονται η μια την άλλη. Η αποτυχία με την εξόρυξη του λιγνίτη έδωσαν την ευκαιρία  στους δυο φίλους και συνεργάτες – το αφεντικό και τον Ζορμπά να γνωριστούν καλύτερα και να κάνουν την πίκρα τους τραγούδι αλλά και χορό και μουσική και μέσα από αυτά, να νιώσουν ελεύθεροι!

Η παράσταση – ύμνος στη ζωή – μας ταξιδεύει αλλά και μας μεταφέρει μηνύματα πανανθρώπινα και διαχρονικά για την αξία του να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

Εύα Καπελλάκη Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογραφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

mesaralive.gr  20 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ