Αλέξης Τσίπρας: Άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο για νέο πολιτικό φορέα - Οι... οδηγίες του

  23 October, 2024 ΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
Αλέξης Τσίπρας: Άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο για νέο πολιτικό φορέα - Οι... οδηγίες του

Ο Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω του εσωκομματικού «πολέμου» που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με την ομιλία του, το μονοπάτι για νέο κόμμα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Ο πρώην Πρωθυπουργος, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα από σχεδόν όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, καταχειροκροτήθηκε και ανέβηκε στο βήμα για την ομιλία του.

«Στην προηγούμενη εναρκτήρια εκδήλωσή μας τον Ιούνιο, είχα μιλήσει για την ανάγκη να δώσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες περισσότερο χώρο στο μαζί. Να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση. Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο» είπε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Ίσως να μην αρκεί πια η πρόθεση

Η φράση κλειδί ήρθε λίγο αργότερα όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δεν μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά. Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση».

Για τον πρώην πρωθυπουργό υπάρχει μια αναντιστοιχία ανάμεσα στην «πολιτική αντιπολίτευση» και την «κοινωνική αντιπολίτευση» και αυτή η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, «αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα».

Ο οδικός χάρτης του Αλέξη Τσίπρα που δεν συμβαδίζει με όσα γίνονται στο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλο πολιτικό λιμάνι και ακολουθεί άλλη διαδρομή. Η αναφορά του ότι «το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται. Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης, αφού εκεί ο «κανένας» συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης» λέει πολλά για τα μελλούμενα.

Η πυξίδα του έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση προς την ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων που δεν τις αποκόπτει από τις κοινωνικές διεργασίες. Γι αυτό και είπε ότι χωρίς κοινωνικές διεργασίες δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής. Αυτό μας δείχνει και το παράδειγμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, και μας θύμισε με τη παρέμβασή της σήμερα η Λουσύ Καστέλς» τόνισε.

Η ομιλία Τσίπρα ταρακούνησε τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ομιλία Τσίπρα ταρακούνησε τον ΣΥΡΙΖΑ και έβαλε τη συζήτηση σε άλλη βάση και σε καθαρά πολιτικό πλαίσιο καθώς επί μήνες με ευθύνη όλων των πλευρών στο ΣΥΡΙΖΑ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυριαρχεί η τοξικότητα και μόνο πολιτική συζήτηση δεν γίνεται.

Επί της ουσίας η πολιτική επέστρεψε, παρά τις διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν από διάφορες πλευρές για τον Αλέξη Τσίπρα και τις επιδιώξεις του. Και το ζήτημα είναι αυτές οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους εισακουστούν και πώς δύναται να πραγματοποιηθούν.

 

  23 October, 2024 ΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα