Αλ. Τσίπρας: Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, τα θεμέλια για μια προοδευτική Ελλάδα του αύριο

https://www.amna.gr/  25 November, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Αλ. Τσίπρας: Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, τα θεμέλια για μια προοδευτική Ελλάδα του αύριο

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φιλοδοξεί να είναι ο εγγυητής της προοδευτικής ανασύνταξης της χώρας υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην ειδική έκδοση του Euro2day με τους «New York Times World Review 2022». Σημειώνει ότι η χώρα πρέπει «να απαλλαγεί από την κυβέρνηση της ΝΔ» και να εκλεγεί μια «νέα, ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση» που οι πολίτες θα μπορούν να την εμπιστευθούν και να την ελέγχουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι «οι μεγάλες θεσμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» και υπογραμμίζει ότι «στον πυρήνα λοιπόν της λύσης, βρίσκεται η έννοια-κλειδί: δικαιοσύνη».

Ειδικότερα, στο άρθρο του με τίτλο «Δημοκρατία και Δικαιοσύνη: Τα θεμέλια για μια προοδευτική Ελλάδα του αύριο», ο κ. Τσίπρας περιγράφει τις συνθήκες και τις αιτίες των «πολλαπλών πληγμάτων» που έχει υποστεί η δημοκρατία τις τελευταίες δεκαετίες, τα περισσότερα από τα οποία «έχουν τις ρίζες τους στη διόγκωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην έξαρση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και, συνεπαγόμενα, στις μεγάλες κρίσεις, οι οποίες φέρνουν ξανά τον δυτικό κόσμο μπροστά στο φάσμα της ακραίας φτώχειας και των ανισοτήτων, της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού». Προσθέτει ότι η πανδημία ήρθε να θέσει ακόμα πιο αυστηρά όρια, «κάποια από ανάγκη για να περιοριστεί η διασπορά, όμως κάποια άλλα από ιδεολογική επιλογή». Σημειώνει ότι «δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις που αξιοποίησαν την πανδημία ως αφορμή για να θέσουν ένα άκρως αυταρχικό πλαίσιο στη λειτουργία της δημόσιας ζωής».

Ασκώντας έντονη κριτική στη ΝΔ αναφέρει ότι στην Ελλάδα η πανδημία αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση «ως αφορμή για να δικαιολογήσει κρατικές χρηματοδοτήσεις σε μέσα ενημέρωσης δίχως κριτήρια, έκτακτες συνθήκες απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών σε ημέτερους, αλλά και πιο χαλαρό πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου». Σημειώνει ότι η διαδικασία εξασθένησης της δημοκρατικής λειτουργίας είναι δυναμική και πως «τόσο οι δηλωμένοι εχθροί της δημοκρατίας όσο και αυτοί που την θεωρούν περίπου εμπόδιο στα ιδιοτελή τους συμφέροντα, εφευρίσκουν διαρκώς περισσότερους τρόπους να την παρακάμψουν και να την απαξιώσουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η απάντηση σε αυτή τη διαρκή κίνηση δεν είναι μια αξιακή υπεράσπιση της δημοκρατίας στα λόγια, αλλά η δράση, κοινωνική και θεσμική. «Ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος είναι πάνω απ' όλα ένα κράτος που λειτουργεί με βάση τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, ένα αυταρχικό κράτος είναι αυτό που λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Η εμπειρία της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος», αναφέρει. Ειδικότερα αναφέρει: «Μια κυβέρνηση που στοχεύει να εφαρμόσει ακραία νεοφιλελεύθερα -και άρα αντιλαϊκά- μέτρα δεν διστάζει να αξιοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να επιβληθεί. Μια εξουσία που αισθάνεται ότι είναι ανέλεγκτη, καθώς ελέγχει τη πλειονότητα των ΜΜΕ, θεωρεί ότι μπορεί να διαλύει το κοινωνικό κράτος, να κάνει αφαίμαξη στον οικογενειακό προϋπολογισμό για χάρη των καρτέλ της αισχροκέρδειας, χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος. Και ακριβώς επειδή αισθάνεται ανέλεγκτη, δεν διστάζει ακόμη και να χρησιμοποιεί πρακτικές που μας πηγαίνουν σε πολύ σκοτεινές εποχές, όπως οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, που μάλιστα συντονίζονται από το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού μέσω του διευθυντή του».

Κατόπιν αυτών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «το πραγματικό αιτούμενο σήμερα για τη δημοκρατία έχει δύο όψεις». Συγκεκριμένα, «η πρώτη αφορά την άμεση ανάγκη να αποδώσει ο βασικός δρων του πολιτεύματος -δηλαδή οι πολίτες- τις ευθύνες γι' αυτή την ηθική, οικονομική και δημοκρατική κατάπτωση που βιώνει η χώρα. Να απαλλαγεί δηλαδή από την κυβέρνηση της ΝΔ και να εκλέξει μια νέα, ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση, την οποία πάνω απ' όλα θα μπορεί να την εμπιστευθεί και, προφανώς, να την ελέγχει». Η δεύτερη όψη, σημειώνει, «έγκειται στο έργο της επόμενης ημέρας όσον αφορά την αποκατάσταση και τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών. Εκεί όπου απαιτείται σχέδιο και, κυρίως, πολιτική βούληση».

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που φιλοδοξεί να είναι ο εγγυητής αυτής της προοδευτικής ανασύνταξης της χώρας, ένα είναι βέβαιο: τίποτα δεν θα μπει κάτω από το χαλί». «Οι μεγάλες θεσμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στον πυρήνα λοιπόν της λύσης, βρίσκεται η έννοια-κλειδί: δικαιοσύνη. Δηλαδή, το θεμέλιο της ίδιας της δημοκρατίας», προσθέτει και τονίζει: «Η ισχυρή παρουσία του κράτους ως ανάχωμα στην αυθαιρεσία της ολιγαρχίας και των καρτέλ. Ο έλεγχος της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ. Η διακοπή του ομφάλιου λώρου μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας. Η επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η εξασφάλιση της ουσιαστικής συμμετοχής της διακομματικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του διοικητή της. Η κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών».

Αναφέρει ότι «αυτές είναι ορισμένες από τις θεμελιακές προτεραιότητες για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης παντού» και ότι «αυτά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για να οργανώσουμε την επόμενη μέρα της χώρας. Με ασφάλεια και δικαιοσύνη». Κατά τον κ. Τσίπρα «μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στον δρόμο της πραγματικής και δίκαιης ανάπτυξης, σε μια χώρα που έχει όλες τις δυνατότητες να αφήσει πίσω της μια πολύ σκληρή και επίπονη τετραετία και να δει επιτέλους ξανά προοπτική και καλύτερες μέρες τα επόμενα χρόνια».

 

https://www.amna.gr/  25 November, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα