Ακριβό το Πάσχα στο χωριό

  21 April, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ακριβό το Πάσχα στο χωριό

Πανάκριβο αποδεικνύεται φέτος το ταξίδι στο χωριό για τις γιορτές του Πάσχα.

Μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται να πληρώσει ακόμα κι έναν βασικό μισθό για να εκδράμει εκτός πόλης

Όποιο μέσο μεταφοράς και αν επιλέξουν οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς τόσο τα καύσιμα όσο και τα εισιτήρια σε πλοία, λεωφορεία και αεροπλάνα είναι αυξημένα, με αποτέλεσμα μια τετραμελής οικογένεια να χρειάζεται να πληρώσει ακόμα και έναν βασικό μισθό για να εκδράμει εκτός της πόλης.

Καίει η τιμή της αμόλυβδης

Αν και όπως αποδεικνύεται η μετακίνηση με το αυτοκίνητο είναι η πιο συμφέρουσα λύση και προσφέρει ανεξαρτησία στις μετακινήσεις, η τιμή της αμόλυβδης και οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων έχουν ανεβάσει κατά πολύ το κόστος του ταξιδιού.

Είναι ενδεικτικό ότι για ένα ταξίδι ως τη Θεσσαλονίκη με επιστροφή μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 215 ευρώ για καύσιμα και διόδια εάν έχει ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατανάλωσης, ενώ για ένα ταξίδι στα Ιωάννινα το κόστος θα πλησιάσει τα 205 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν χθες στο 1,972 ευρώ το λίτρο, ενώ σε άλλους νομούς όπως στη Ζάκυνθο, την Ευρυτανία, την Κεφαλονιά, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα, τις Κυκλάδες, τη Λευκάδα, τη Σάμο και τη Φωκίδα η τιμή της ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο.

Παράγοντες της αγοράς ανησυχούν και δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι θα αυξηθεί και άλλο λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, γεγονός που προβληματίζει τους καταναλωτές που δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις δαπάνες τους.

Και ενώ η μετακίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και απαγορευτική με το αυτοκίνητο και οι τιμές στα εισιτήρια πλοίων και λεωφορείων δεν δίνουν εναλλακτικές σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν αφού το κόστος είναι ακόμα μεγαλύτερο.

ΚΤΕΛ – ακτοπλοϊκά

Ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι πληρώνουν για τα εισιτήρια των ΚΤΕΛ όσοι επιλέξουν αυτό το μέσο για να ταξιδέψουν, με την αύξηση να είναι της τάξεως του 9% από τις αρχές του 2024.

Το μέσο αυτό μάλλον συμφέρει εκείνους που ταξιδεύουν σε μακρινές αποστάσεις και μόνοι, καθώς το ταξίδι για τέσσερα άτομα μπορεί να κοστίσει περισσότερο σε σχέση με το αυτοκίνητο.

Για παράδειγμα, Αθήνα – Σέρρες με ΚΤΕΛ κοστίζει 300 ευρώ, όταν με το αυτοκίνητο το κόστος φτάνει τα 248 ευρώ. Και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όμως έχουν πάρει φωτιά, καθώς οι αυξήσεις που προήλθαν και από την ένταξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων αναγκάζουν τους καταναλωτές να σηκώσουν το βάρος της «πράσινης μετάβασης» πληρώνοντας ακριβότερα εισιτήρια.

Ετσι, τέσσερα άτομα που θα επιλέξουν για Πάσχα την κοντινή Ανδρο θα πληρώσουν με αυτοκίνητο 300 ευρώ, ενώ αν επιλέξουν τη Σύρο το κόστος φτάνει τα 569 ευρώ.

Φυσικά υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση και στις τιμές των συμβατικών πλοίων και των ταχυπλόων με τα εισιτήρια των δεύτερων να είναι υψηλότερα.

Ακόμα υψηλότερο όμως είναι το κόστος για εκείνους που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς, εκτός εάν κατάφεραν και έκλεισαν τα εισιτήριά τους νωρίς κάνοντας χρήση κάποιας προσφοράς.

Το βέβαιο είναι ότι όποιο και αν είναι το μέσο μεταφοράς που θα επιλέξουν φέτος οι Ελληνες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να περάσουν το Πάσχα στο χωριό τους ή σε κάποιον άλλο προορισμό εκτός της πόλης.

Mάχη για την τιμή του αρνιού

Το φετινό Πάσχα που πλησιάζει, χαρακτηρίζεται από την ακρίβεια που αδειάζει το πορτοφόλι των καταναλωτών ιδίως όσον αφορά στην τιμή του αρνιού και του κατσικιού. Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορους τρόπους, όπως το πασχαλινό καλάθι, να αντιμετωπίσει το κύμα των ανατιμήσεων.

Στα ύψη η τιμή του αρνιού για το Πάσχα 2024
Ο κτηνοτρόφος Χρήστος Μόσχος από την Καστοριά μίλησε, το Σάββατο (20/04), στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις τιμές που θα κυμανθούν το αρνί και το κατσίκι το φετινό Πάσχα. «Αυτή τη στιγμή, οι έμποροι κάνουν ό,τι κάνουν κάθε χρόνο με το αρνί, δηλαδή περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να πιέσουν τον κτηνοτρόφο για να πάρουν το αρνί στην πιο χαμηλή τιμή», είπε αρχικά ο Χρήστος Μόσχος και πρόσθεσε: «Σήμερα από τον κτηνοτρόφο φεύγει το αρνί στα 7 – 8 ευρώ το κιλό».

Παράλληλα, ο Χρήστος Μόσχος είπε: «Το έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν επιδοτείται η παραγωγή. […] Η Βουλγαρία έκανε αίτηση στην Ε.Ε. για να πάρει αποζημίωση επιδότησης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία για τα αγροτικά της προϊόντα, η επιδότηση που πήρε η Βουλγαρία είναι μεγαλύτερη από την συνδεδεμένη επιδότηση που παίρνουμε εμείς εδώ».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ανέφερε το Σάββατο (20/04) πως η ακρίβεια επηρεάζει και την τιμή του αρνιού ενόψει του Πάσχα 2024.

Ο ίδιος, ειδικότερα, ζήτησε μέτρα από την κυβέρνηση για τη θωράκιση της ελληνικής γεωργίας. Όσον αφορά στην τιμή του αρνιού και του κατσικιού, ο Παύλος Σατολιάς είπε: «Φαίνεται ότι το ελληνικό αρνί στον παραγωγό θα είναι γύρω στα 8 ευρώ στον παραγωγό – δηλαδή στα περσινά επίπεδα».

Παρ' όλα αυτά, ο Παύλος Σατολιάς έκανε λόγο για «μεγάλη διακύμναση» του τιμού του αρνιού, αρχίζοντας από τα 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ που έχουν «άλλη πολιτική» – όπως είπε – και φτάνοντας έως τα 14 ευρώ το κιλό στα περιφερειακά καταστήματα. Μάλιστα, ο πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών επεσήμανε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και για τα εισαγόμενα αρνιά και κατσίκια.

Κώστας Σκρέκας: «Στόχος το αρνί να πωλείται κάτω από 10 ευρώ»

«Οι εντατικοί έλεγχοι και η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για να μπει τάξη στην αγορά συνεχίζονται αμείωτοι ώστε να αντιμετωπιστούν οι αθέμιτες πρακτικές που θολώνουν το κριτήριο του καταναλωτή», σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σχετικά με όσα ανέφερε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Από την αρχή του 2023 έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 40.000 έλεγχοι και πλέον υπάρχει μεγαλύτερη συμμόρφωση των εταιρειών στη νομοθεσία για το περιθώριο κέρδους. Το επόμενο διάστημα οι πολίτες θα έχουν στα χέρια τους τον αναβαθμισμένο e-katanalotis.

Στην πλατφόρμα αυτή ο καταναλωτής μπορεί να συνθέσει από το σπίτι του τη δική του λίστα με τα προϊόντα και να κάνει σύγκριση τιμών αγοράζοντας από το σούπερ μάρκετ που μπορεί να τα προμηθευτεί φθηνότερα. Για το Πάσχα τόνισα ότι στόχος μας είναι το αρνί στο Καλάθι του Πάσχα να πωλείται 10 ευρώ το κιλό ή και χαμηλότερα ώστε να είναι γεμάτο το οικογενειακό τραπέζι. Αναλαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την έμπρακτη στήριξη όλων των συμπολιτών μας».

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός ήταν καλεσμένος σήμερα στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείς για τα νέα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εταιρείες για παραπλάνηση των καταναλωτών, είπε ότι συνεχίζονται αδιάκοπα οι έλεγχοι στην αγορά και τα πρόστιμα στους παραβάτες, προσθέτοντας ότι έχουν αποδώσει οι έλεγχοι και τα πρόστιμα καθώς όπως προκύπτει από τους ελέγχους υπάρχουν όλο και λιγότερες παραβάσεις

«Επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εταιρείες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και παραπλανητικές εκπτώσεις. Εμείς βάζουμε τάξη στην αγορά, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οι οποίες μπερδεύουν και θολώνουν το κριτήριο του καταναλωτή και τελικά κοστίζουν περισσότερα στην τσέπη του. Δεν είναι εύκολο για έναν καταναλωτή να παρακολουθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τις τιμές.

Εμείς συλλέγουμε ψηφιακά χιλιάδες τιμές και τις συγκρίνουμε. Μία από τις συνηθισμένες πρακτικές είναι η αύξηση των τιμών πριν από τις εκπτώσεις για να κατεβάσουν οι εταιρείες μετά τις τιμές. Οι έλεγχοι έχουν ξεπεράσει τις 40.000 και βλέπουμε ότι η αγορά σιγά-σιγά συμμορφώνεται. Πρέπει να προστατέψουμε τον καταναλωτή», είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην αναβαθμισμένη πλατφόρμα του e-katanalotis, σημειώνοντας ότι κάθε καταναλωτής μπορεί από το κινητό του να τραβήξει μια φωτογραφία και να γράψει μια αναφορά, να την στείλει και να δοθεί έναυσμα στην ΔΙΜΕΑ για έλεγχο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι μέσω της πλατφόρμας μπορεί ο καταναλωτής να δημιουργήσει ένα καλάθι με τα ψώνια του και να συγκρίνει τις τιμές μεταξύ των σούπερ μάρκετ πριν προχωρήσει στις αγορές του.

Τι περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και το «καλάθι του Πάσχα»
Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, από την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» και από τις 24 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 το «Καλάθι του Πάσχα». Επιπλέον, σε ισχύ έως τις 4 Μαΐου είναι και το «Καλάθι της Σαρακοστής».

Το «Καλάθι του Πάσχα» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε να αποτελέσει μία επιπλέον διέξοδο για τους καταναλωτές. Στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάσσονται τα εξής προϊόντα: Αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα.

Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

Πασχαλινές λαμπάδες - παιχνίδια
Επιτραπέζια / Παζλ
Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
Βρεφικά παιχνίδια
Φιγούρες δράσης
Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
Οχήματα - Τηλεκατευθυνόμενα
Ηλεκτρονικά παιχνίδια
Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
Λούτρινα
Μουσικά παιχνίδια
Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά).
Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» έχουν ενταχθεί τα εξής προϊόντα:

Χαλβάς

Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές - λ.χ. μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες)
Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη).

 

  21 April, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα