Ακριβά θα πληρώσουν και φέτος το ελαιόλαδο οι καταναλωτές

  16 October, 2024 ΑΡΘΡΑ
Ακριβά θα πληρώσουν και φέτος το ελαιόλαδο οι καταναλωτές

Από υψηλά επίπεδα έχει εκκινήσει η τιμή του ελαιολάδου, καθώς στην Κρήτη ο καρπός που παραμένει στα δένδρα είναι μικρός λόγω της ανομβρίας. 

Ο ελαιουργός Μιχάλης Αλμπαντάκης έκανε τη δική γου εκτίμηση για τη φετινή ελαιοκομική χρονιά μιλώντας στο Acion24. Όπως εκτίμησε ο κ. Αλμπαντάκης, η φετινή ελαιοκομική περίοδος φαίνεται ελπιδοφόρα με τις αγορές να ομαλοποιούνται όπως φαίνεται προς τα τέλη του έτους.

Όπως ανέφερε το αγουρέλαιο είναι στα 9 ευρώ στην τιμή παραγωγού όταν πέρσι ήταν 9,20 ευρώ ενώ η τιμή για το έξτρα παρθένο είναι στα 7 ευρώ όταν πέρσι ήταν στα 8 με 8,5 ευρώ.

Ο ελαιουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν φέτος θα έχει λάδι η αγορά ανέφερε πως «θα έχει και μάλιστα πάρα πολύ». 

Φέτος το λάδι πρέπει να φτάσει στον καταναλωτή στα 9-10 ευρώ

Ο κ Αλμπαντάκης κλήθηκε να δώσει απάντηση και στην εύλογη απορία της μη υποχώρηση των τιμών, με τον ίδιο να επικαλείται το αυξημένο κόστος παραγωγής και κόστος εργασίας που απαιτείται. «Ο εργάτης γης που βοηθάει στο μάζεμα των ελιών το 2022 έπαιρνε 35 ευρώ την ημέρα και φέτος παίρνει 70. Το λίπασμα έχει αυξηθεί 50% μέσα σε δύο χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς για το περσινό λάδι τόνισε ότι επειδή είναι χρηματιστηριακό προϊόν κάποιος θα χάσει. «Αυτό είναι δεδομένο γιατί η αγορά θα ισορροπήσει και γι αυτό θέλει δύο μήνες», σημείωσε για να καταλήξει: «Κανονικά αν πέρσι η τιμή του λαδιού ήταν στα 13 ευρώ, φέτος πρέπει να είναι 9-10 ευρώ/λίτρο. Εμείς πέρσι είχαμε τους τενεκέδες 48,5 ευρώ και φέτος και τους έχουμε 36. Θεωρώ ότι η τιμή μέχρι τον Δεκέμβρη θα πάει στα 30. Αν εσείς τον παίρνετε 50 το πρόβλημα είναι αλλού. όχι στον παραγωγό». 

Τέλος εκτίμησε ότι η παραγωγή θα πάει καλά.

 

  16 October, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα