Πόσο απειλητικό είναι το περπάτημα στη ζέστη για τη ζωή μας;
Ύστερα από την είδηση του θανάτου του διακεκριμένου Βρετανού παρουσιαστή και βραβευμένου ιατρικού δημοσιογράφου, Μάικλ Μόσλεϊ στη Σύμη, ακολούθησε νεκροψία-νεκροτομή με τον ιατροδικαστή να κάνει λόγο για απροσδιόριστη αιτία θανάτου, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο ο «γκουρού» της υγείας και της καλής διατροφής να αισθάνθηκε αδιαθεσία και να έπεσε.
Θα μπορούσε η πολλή ζέστη να παίζει ρόλο σε αυτήν την τραγική κατάληξη;
Πώς επηρεάζει η ζέστη το σώμα μας
Καθώς το σώμα ζεσταίνεται, συνήθως η αρτηριακή πίεση μειώνεται. Αυτό με την σειρά του κάνει την καρδιά να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την αιμάτωσή του.
Μερικά από τα συμπτώματα που επιφέρει αυτή η κατάσταση είναι η έκκριση ιδρώτα, το πρήξιμο στα πόδια και η ταχυπαλμία.
Ταυτόχρονα με την έκκριση ιδρώτα, χάνονται υγρά και ηλεκτρολύτες, που είναι απαραίτητα για την ισορροπία των λειτουργιών που επιτελεί το ανθρώπινο σώμα.
Όλες αυτές οι διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια της ζέστης, τελικά μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορα συμπτώματα, όπως:
Ναυτία
Ζαλάδες
Κράμπες
Εξάντληση
Έντονη εφίδρωση
Σε ακραίες περιπτώσεις εάν η αρτηριακή πίεση «πέσει» πάρα πολύ μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε προβλήματα στην λειτουργία της καρδιάς.
Γιατί το σώμα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στις υψηλές θερμοκρασίες;
Όλα αυτά τα συμπτώματα και οι επακόλουθες παρενέργειες έχουν μία πηγή: την ισορροπία που επιδιώκει ο ανθρώπινος οργανισμός.
Το σώμα μας έχει πρωταρχικό στόχο να κρατάει τα επίπεδα της θερμοκρασίας μας στους 36,6 βαθμούς κελσίου, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
Καθώς λοιπόν η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο οργανισμός μας καταβάλλει διπλή προσπάθεια ώστε να διατηρήσει στον πυρήνα του την ενδεδειγμένη θερμοκρασία.
Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες στον καύσωνα
Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας είναι οι κατηγορίες των ανθρώπων που παρουσιάζουν την λιγότερη ανθεκτικότητα στον καύσωνα.
Επιπλέον, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους διαβητικούς που παρουσιάζουν ευκολότερα εφίδρωση.
Είναι ωστόσο σημαντικό όλοι μας να φροντίζουμε να παραμένουμε ασφαλείς.
Αποφύγετε τις μετακινήσεις, ειδικά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, όπως είναι οι μεσημεριανές. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, φροντίστε τουλάχιστον να κάνετε σύντομες αποστάσεις, να περπατάτε στη σκιά και να φοράτε καπέλο καθώς και ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα που «αναπνέουν». Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάτε το αντηλιακό και το νερό σας.
Αν θέλετε να πάτε για πεζοπορία, πολύ αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί είναι η καλύτερη επιλογή αλλά και πάλι θα πρέπει να φροντίσετε να φοράτε τα κατάλληλα ρούχα ώστε να αισθάνεστε δροσιά και να παραμένετε ενυδατωμένοι.
Επιπλέον συμβουλές για τον καύσωνα
Παραμένετε σε δροσερούς εσωτερικούς χώρους. Σε περίπτωση που ο ήλιος «χτυπάει» το δωμάτιο καλό είναι να τραβάτε τις κουρτίνες για να περιορίζεται η ηλιακή ακτινοβολία.
Μην παραμένετε σε κλειστά οχήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα (ειδικά οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, και τα κατοικίδια).
Δείτε επίσης
- ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ -
- Mpox: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Καταγράφηκαν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Υγεία: Αυτοι είναι οι επικρατέστεροι για τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ