Αίτημα για την υποστύλωση και τη συντήρηση της Λαβυρίνθου

mesaralive.gr  05 June, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Αίτημα για την υποστύλωση και τη συντήρηση της Λαβυρίνθου

Φωτο: cretanbeaches.com

Το σπήλαιο της Λαβυρίνθου περιλαμβάνει ένα δίκτυο διαδρόμων και αιθουσών 2,5 χλμ., σε μία περιοχή έκτασης 9,000 τ.μ., διαβατό με τα πόδια. Βρίσκεται στα βόρεια της πεδιάδας της Μεσαράς, περίπου 413 μέτρα πάνω από το υψόμετρο της θάλασσας.

Η Λαβύρινθος της Μεσαράς αποτελεί ότι σημαντικό πολιτιστικό μνημείο, ένας πραγματικός πολιτισμικός θησαυρός που εδώ και πολλούς αιώνες έχουν επισκεφτεί σημαντικές προσωπικότητες, που δυστυχώς κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας της ανθρώπινης αδιαφορίας. 

Τα παραπάνω αναφέρει ο  βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ κ. Λευτέρης Αυγενάκης επαναφέροντας το θέμα της υποστύλωσης και συντήρησης της Λαβυρίνθου, με σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά.

Να σημειωθεί ότι το  θέμα της αποκατάστασης και της ανάδειξης του σημαντικού αυτού μνημείου διεθνούς ενδιαφέροντος, έχει δει πολλές φορές το φως της δημοσιότητας, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην ερώτηση ο κ. Αυγενάκης αναφέρει επίσης «Πρόκειται για το μόνο σπήλαιο παγκοσμίως με λαξευμένες αίθουσες, με έδρανα, με κλιμακωτά τραπέζια, ανάκλιντρα και βωμούς, το οποίο κινδυνεύει να αφανιστεί εξαιτίας των προβλημάτων στατικότητας που αντιμετωπίζει μετά και από δύο εκρήξεις που έχει υποστεί από τα πυρομαχικά των Γερμανών, αλλά και από τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών.

Το σπήλαιο αυτή τη στιγμή έχει σοβαρά στατικά προβλήματα, που σε κάποιο βαθμό είναι φυσικά διότι διέρχεται από ένα ρήγμα που το τέμνει»,

Όπως γίνεται αντιληπτό το εν λόγω μνημείο έχει ανάγκη υποστύλωσης και συνολικής και ολοκληρωμένης συντήρησής του προκειμένου να διασωθεί, δεδομένου και ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, αφού και ο καινούριος δρόμος διέρχεται πλησίον του».

Ο κ. Αυγενάκης ρωτά τον αρμόδιο  υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί  προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης στον μνημείου της Λαβυρίνθου της Μεσαράς».

 

mesaralive.gr  05 June, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα