Σήμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ η υπογραφή της σύμβασης ΕΛΕΓΕΠ, φρένο Βορίδη για ενίσχυση στο ελαιόλαδο. Με τη διοικητική µηχανή του Οργανισµού Πληρωµών να δίνει βάρος σε ελέγχους και διορθώσεις των στοιχείων των δικαιούχων της ενιαίας ενίσχυσης, προκειµένου να «τρέξει» όσο πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν χωρίς λάθη η προκαταβολή, οι επιτελείς του υπουργείου ακόµα διαπραγµατεύονται τα προϊόντα τα οποία θα λάβουν ειδική ενίσχυση λόγω κορονοϊού.
Οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού κάνουν λόγο για ενίσχυση στην ανοιξιάτικη πατάτα και το πρώιµο καρπούζι, µε ποσά τα οποία έχουν ήδη υπολογιστεί και θα ανακοινωθούν την επόµενη εβδοµάδα, ενώ φαίνεται πως η πλατεία Βάθη σχεδιάζει µια συνολική στρατηγική για το ελαιόλαδο, στην οποία δεν είναι βέβαιο αν θα περιλαµβάνεται και ειδική ενίσχυση των παραγωγών λόγω της πανδηµίας. Για τα υπόλοιπα προϊόντα και µετά το τέλος της ηλεκτρονικής διαδικασίας των αιτήσεων απαιτείται κάποιος χρόνος για ενστάσεις και «τσεκάρισµα» των δηλώσεων πριν την πληρωµή των δικαιούχων.
Το ζητούµενο είναι ότι µέσα στον Οκτώβριο προτεραιότητα θα έχει η πίστωση της προκαταβολής του τσεκ, µε τη διαδικασία να εκκινεί φέτος 20 µέρες νωρίτερα µε την υπογραφή της σύµβασης για τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασµού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) µεταξύ του Ελληνικού ∆ηµοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς, που αφορά χρηµατοδότηση ύψους 2,3 δις ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η φετινή προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης προγραµµατίζεται για το διάστηµα µεταξύ 16 και 23 Οκτωβρίου.
Η σύµβαση, που δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 3899) στις 14 Σεπτεµβρίου 2020, αφορά σε χρηµατοδοτήσεις ύψους 2,3 δις ευρώ µε δυνατότητα επέκτασης µέχρι 10% σε ανοιχτό λογαριασµό για την πληρωµή Κοινοτικών Ενισχύσεων της περιόδου από 16 Οκτωβρίου 2020 έως 15 Οκτωβρίου 2021.
Από βδοµάδα ανακοινώσεις για ειδική ενίσχυση σε πατάτα και καρπούζι
Λεπτοµέρειες για την ενίσχυση των παραγωγών της ανοιξιάτικης πατάτας και του πρώιµου καρπουζιού που επλήγησαν από τον κορωνοϊό δεσµεύτηκε ότι θα δώσει τις επόµενες ηµέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, την ίδια στιγµή που δείχνει περισσότερο εγκρατής σχετικά µε την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ, Νικόλαου Καραθανασόπουλου την Τετάρτη 16 Σεπτεµβρίου, ο υπουργός Μάκης Βορίδης σηµείωσε ότι «το υπουργείο έχει διαπιστώσει διαταραχή στα δύο παραπάνω προϊόντα» και επεσήµανε ότι «έχει γίνει ήδη ο σχετικός υπολογισµός για τα ποσά µε τα οποία πρόκειται να ενισχυθούν οι παραγωγοί, τοποθετώντας χρονικά τις σχετικές ανακοινώσεις το αργότερο έως τις αρχές της επόµενης εβδοµάδας».
Εν τω µεταξύ, γα την ενίσχυση ελαιολάδου, ο υπουργός ήταν επιφυλακτικός, εξηγώντας πως ο διάλογος θα ξεκινήσει το επόµενο διάστηµα, ενώ µάλιστα επικαλέστηκε και την ανοδική τροχιά στην οποία υπεισέρχεται ο κλάδος, µε ό,τι αυτό µπορεί να προδίδει αναφορικά µε τις προθέσεις της Βάθη. Επιπλέον, ανέφερε ότι «αποτελεί σηµείο µίας ευρύτερης συζήτησης που θα ανοίξει το επόµενο χρονικό διάστηµα, στο πλαίσιο µίας συνολικής στρατηγικής που καταρτίζει το υπουργείο για την προώθηση του προϊόντος».
Σηµείωσε ωστόσο ότι «τους τελευταίους µήνες διαπιστώνεται µία βελτίωση της τιµής του, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τον τρόπο µε τον οποίο θα λειτουργήσει η τιµή του ελαιολάδου από εδώ και πέρα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας
Σχετικά άρθρα
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Σενάρια για ελάχιστο εισόδημα και στους αγρότες
- ΥΠΑΑΤ: Προκαταβολή για τη Βασική Ενίσχυση - 488,3 εκατ. ευρώ σε 538.768 δικαιούχους
- Οριστικό! Άυριο η πίστωση της προκαταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Αγώνας δρόμου για πληρωμές πριν απο την Εθνική Επέτειο
- ΕΕ: «Πακέτο» ύψους 15,77 εκατ. ευρώ για αγρότες