Αγριογούρουνο στιφάδο στη γάστρα με σφολιάτα
Μια διαφορετική συνταγή με αγριογούρουνο που μαρινάρεται, σιγοψήνεται στη γάστρα και κλείνεται σε τραγανή σφολιάτα.
Υλικά
Για τα κρεμμύδια στιφάδο
Για τη μαρινάδα
1 φύλλο σφολιάτας
2,5 κιλά αγριογούρουνο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
4 κουτ. σούπας μέλι
100 ml ουίσκι
400 ml κόκκινο κρασί
300 ml ζωμό κοτόπουλου
3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 ξυλάκια κανέλας
2 κιλά κρεμμύδια κοκκάρια, καθαρισμένα και χαραγμένα στα 4
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ξίδι
400 ml κόκκινο κρασί
100 ml ουίσκι
10 κόκκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, ολόκληρο
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας και βάζουμε μέσα το αγριογούρουνο. Καλύπτουμε με μεμβράνη, το μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να μαριναριστεί για 8-10 ώρες.
Κατόπιν, αφαιρούμε το κρέας από τη μαρινάδα, το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το μεταφέρουμε σε μια στρογγυλή γάστρα. Σουρώνουμε τη μαρινάδα, πετάμε τα υγρά και μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στη γάστρα μαζί με το αγριογούρουνο.
Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια στιφάδο: Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τα κρεμμύδια, ζάχαρη, ξίδι και νερό μέχρι να καλύψουμε τα κρεμμύδια. Βράζουμε 15΄. Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα κρεμμύδια με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στη γάστρα.
Βάζουμε στη γάστρα το μέλι, το ουίσκι, το κρασί, τον ζωμό λαχανικών, τον πελτέ ντομάτας, τα στικ κανέλας, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε τη γάστρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 3 ώρες.
Βγάζουμε το αγριογούρουνο από τον φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει η γάστρα και από πάνω σκεπάζουμε με φύλλο σφολιάτας αντί για το καπάκι. Κολλάμε καλά τη σφολιάτα στα εξωτερικά τοιχώματα του σκεύους και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα.