Το άγχος είναι μια σωματική και διανοητική αντίδραση σε μια ρεαλιστική ή μη απειλή.
Το σώμα ανταποκρίνεται στοάγχος απελευθερώνοντας ορμόνες που αυξάνουν τον ρυθμό της καρδιάς, της αναπνοής και αιματώνουν τους μυς ώστε να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην απειλή.
Όταν όμως η πυροδότηση αυτών τωνορμονών δεν σταματάει και τα επίπεδα άγχους παραμένουν υψηλά, τότε επηρεάζουν άμεσα την υγεία αρνητικά.
Το χρόνιο στρες προκαλεί μια ποικιλία συμπτωμάτων και επηρεάζει τη γενική ευεξία.
Μερικά από τα βασικά συμπτώματα του χρόνιου στρες είναι:
Ευερεθιστότητα
Κατάθλιψη
Πονοκέφαλοι
Αϋπνία
Το κεντρικό νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα (CNS) είναι υπεύθυνο για την αντίδραση στην οποιαδήποτε κατάσταση σας κάνει να νιώθετε πως απειλείστε.
Ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο παίρνει την εντολή ότι υπάρχει απειλή και ενημερώνει τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν τις ορμόνες του στρες, δηλαδή την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη.
Όταν η απειλή απομακρυνθεί, ο υποθάλαμος πρέπει να δώσει εντολή σε όλα τα συστήματα να επανέλθουν στον φυσιολογικό τους ρυθμό. Εάν το κεντρικό νευρικό σύστημα δεν καταφέρει να αποκαταστήσει τα φυσιολογικά επίπεδα ή εάν ο στρεσογόνος παράγοντας δεν απομακρύνεται, η ανταπόκριση στην απειλή θα συνεχιστεί.
Το χρόνιο στρες εκδηλώνεται και στη συμπεριφορά μέσω της υπερκατανάλωσης τροφής, μιας διατροφικής διαταραχής, της κατάχρησης αλκοόλ ή ναρκωτικών και της κοινωνικής απόσυρσης.
Αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα
Οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της αντίδρασης στο στρες, η αναπνοή επιταχύνεται, προκειμένου να αυξηθεί το οξυγόνο στο αίμα. Αν πάσχετε από κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα, όπως άσθμα ή εμφύσημα, το άγχος θα τα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο.
Οι ορμόνες του στρες κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και να διοχετεύουν περισσότερο οξυγόνο στους μυς, ώστε να τους δυναμώνουν σε περίπτωση που χρειαστεί να λάβετε δράση και να αντιμετωπίσετε την απειλή. Αυτό σαν αποτέλεσμα αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση.
Το χρόνιο στρες θα κάνει την καρδιά σας να εργάζεται πολύ σκληρά για μεγάλη διάρκεια. Όταν η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει συχνά, αυξάνονται και οι κίνδυνοι εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.
Πεπτικό σύστημα
Το συκώτι, όταν βρίσκεστε σε κατάσταση άγχους, παράγει επιπλέον σάκχαρο (γλυκόζη) για να σας δώσει ενέργεια. Αν βιώνετε χρόνιο στρες μπορεί ο οργανισμός να μην είναι σε θέση να συμβαδίσει πια με αυτή την επιπλέον αύξηση γλυκόζης.
Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Πιθανώς λόγω του αυξημένου καρδιακού ρυθμού και της ταχείας αναπνοής να προκληθούν επίσης καούρες και παλινδρόμηση οξέων στο στομάχι.
Μυϊκό σύστημα
Οι μύες όταν αγχώνεστε είναι τεταμένοι και λειτουργούν σαν να ετοιμάζονται να προστατευτούν από έναν επερχόμενο τραυματισμό. Έχουν την τάση να επανέρχονται μόλις χαλαρώσετε, όμως εάν μείνουν τεταμένοι για μεγάλο διάστημα μπορεί να σας προκαλέσουν πονοκεφάλους ή πόνους στην πλάτη και στους ώμους.
Σεξουαλικότητα και αναπαραγωγικό σύστημα
Το άγχος είναι από μόνο του εξαντλητικό για το σώμα και το μυαλό. Δεν είναι ασυνήθιστο να μην υπάρχει διάθεση για σεξουαλική συνεύρεση όταν βρίσκεστε υπό συνεχή πίεση.
Το βραχυπρόθεσμο άγχος μπορεί να προκαλέσει στους άνδρες περισσότερη παραγωγή τεστοστερόνης, ενώ το χρόνιο άγχος έχει αντίθετα αποτελέσματα και ρίχνει τα επίπεδα τεστοστερόνης.
Ακόμα μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία ή ακόμα και ανικανότητα. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να αυξήσει το κίνδυνο μόλυνσης για τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα, όπως ο προστάτης και οι όρχεις.
Στις γυναίκες, από την άλλη, το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και να οδηγήσει σε ακανόνιστες και πιο οδυνηρές περιόδους. Ακόμα, μπορεί να επιδεινώσει τα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Ανοσοποιητικό σύστημα
Το άγχος διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα κι αυτό βραχυπρόθεσμα σας βοηθά να αποφύγετε λοιμώξεις και να θεραπεύσετε τυχόν πληγές.
Αλλά με την πάροδο του χρόνου οι ορμόνες του στρες θα αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας, θα μειώσουν την ανταπόκριση του σώματός σας σε ξένους εισβολείς και θα κάνουν τον οργανισμό σας πιο ευαίσθητο σε ιογενείς ασθένειες όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, καθώς και άλλες λοιμώξεις.
Το άγχος μπορεί ακόμα να αυξήσει τον χρόνο που χρειάζεται για να ανακάμψετε από κάποια ασθένειά ή τραυματισμό.
Δείτε επίσης
- Θερίζουν οι ιώσεις, νοσούν «έως και 1-1,2 εκατ. Έλληνες»
- Έρευνα: Υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τα ενήλικα παιδιά διαζευγμένων γονέων
- «Το νέο σύστημα λειτουργεί, είναι θέμα εξοικείωσης»απαντά η ΗΔΙΚΑ για «αρρυθμίες» στη συνταγογράφηση
- Είναι κρυολόγημα, γρίπη, COVID-19 ή RSV;
- Επικίνδυνη έξαρση της γρίπης: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού τώρα
Σχετικά άρθρα
- Η υγεία του εγκεφάλου επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε άτομα άνω των 50 ετών
- Ατσαλάκης (Πολυτεχνείο Κρήτης): Οι επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς
- Δεν θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή -Οι πρώτες εκτιμήσεις
- ΕΕ: Πώς επηρεάζονται οι αγροτικές αγορές από τη ρωσική εισβολή
- «Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών