ΑΑΔΕ: Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι σήμερα προς την Εφορία

  31 May, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
ΑΑΔΕ: Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι σήμερα προς την Εφορία

Μέχρι σήμερα θα πρέπει να κλείσουν “ραντεβού” με την Εφορία  πολλοί πολίτες καθώς στις  31 Μαΐου  2024 λήγει η προθεσμία για την τακτοποίηση μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων  προς την ΑΑΔΕ.

Αναλυτικά μέχρι σήμερα θα πρέπει να εξοφληθούν:

Η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2024: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι σήμερα την δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ 2024 από τις 11 δόσεις. Η προθεσμία αυτή αφορά τους υπόχρεους που δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο και έχουν επιλέξει να  τον πληρώσουν με αυτόν τον τρόπο.
Η δήλωση ΦΠΑ: Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν μέχρι σήμερα τα στοιχεία  ΦΠΑ μηνός Απριλίου. Στη δήλωση ΦΠΑ εμφανίζονται προσυμπληρωμένοι κωδικοί με ποσά βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και του χαρακτηρισμού αυτών
Ο Ειδικός φόρος Ακινήτων: Μέχρι σήμερα θα πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις των νομικών προσώπων για τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) του 2024. Υπενθυμίζεται πως υπόχρεοι της δήλωσης είναι νομικά πρόσωπα και οντότητες που κατέχουν και εκμεταλλεύονται ακίνητα.
Οι φόροι μερισμάτων και bonus: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων τους. Αυτά τα βαρύνονται οι μέτοχοι, οι εταίροι, τα στελέχη ΔΣ εταιρειών κλπ.
Οι δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων: Με την υποβολή της συγκεκριμένης δήλωσης εκδίδεται η «απόδειξη υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας». Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίησή της.
Η δήλωση απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων:  Το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων και το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα ή το τρίμηνο αναφοράς, για τα πρόσωπα που τηρούν βιβλία Γ’ ή Β’ κατηγορίας αντίστοιχα. Για τους μη υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, η εμπρόθεσμη υποβολή του τέλους είναι μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από το τρίμηνο αναφοράς.
Η δήλωση απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση: Αυτό αφορά  σε μηνιαία βάση ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα και υπόχρεοι είναι μόνο επιτηδευματίες.
Η δήλωση απόδοσης Παρακρατούμενων και Προκαταβλητέων Φόρων από Μισθωτή Εργασία και Συντάξεις, από Αμοιβές Επιχειρηματικής Δραστηριότητας καθώς και από Μερίσματα, Τόκους και Δικαιώματα.

 

  31 May, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ