8 τρόφιμα που είναι καλύτερο να καταναλώνονται ωμά

https://www.olivemagazine.gr/  22 October, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
8 τρόφιμα που είναι καλύτερο να καταναλώνονται ωμά

Γνωρίζετε καλά πως δεν πρέπει να τρώτε ωμό κοτόπουλο ή αυγά (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να το γνωρίζετε). Όμως, κάποια τρόφιμα είναι καλύτρερο να τα καταναλώνετε ωμά.

1. Μπρόκολο
Στοιχηματίζουμε ότι η μαμά σας πάντα σας έλεγε να τρώτε το μπρόκολό σας όταν ήσασταν παιδί. Όμως, ίσως δεν σας είπε ποτέ ότι είναι καλύτερο να το τρως ωμό, παρά μαγειρεμένο. Το μπρόκολο περιέχει σε μεγάλο ποσοστό τη φωτοχημική ουσία σουλφοραφάνη, η οποία βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, φλεγμονών, κατάθλιψης και άλλων βλαβερών για την υγεία καταστάσεων. Μια μελέτη του 2008 έδειξε ότι ο οργανισμός μας απορροφά τη σουλφοραφάνη πιο γρήγορα όταν τρώμε το μπρόκολο ωμό, αντί για μαγειρεμένο. Μια άλλη μελέτη του 2009 επίσης διαπίστωσε ότι το μαγείρεμα του μπρόκολου με διάφορους τρόπους όπως τα μικροκύματα, το βράσιμο, κλ.π. μείωνε τα επίπεδα της βιταμίνης C του. Αν δεν μπορείτε να διανοηθείτε να φάτε το μπρόκολο ωμό, δοκιμάστε να το ψήσετε στον ατμό. Έτσι, θα διατηρηθούν τα θρεπτικά του συστατικά.

2. Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια έχουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών, ακόμη και εναντίον του καρκίνου, εξαιτίας υψηλών συγκεντρώσεων της φλαβονοειδούς κερσετίνης. Οταν καταναλώνονται ωμά αυξάνονται οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες, ενώ αντίθετα, όταν μαγειρεύονται μειώνονται τα οφέλη των φωτοχημικών, που καταπολεμούν τον καρκίνο. Μια μελέτη του 2012 βρήκε ότι όταν τα ωμά κρεμμύδια ζεσταίνονταν σε έναν φούρνο αυτές οι ιδιότητες για την υγεία της καρδιάς εξαφανίζονταν σε 30 λεπτά ή λιγότερο, ανάλογα με το αν τα κρεμμύδια ήταν ολόκληρα, κομμένα στα τέσσερα ή λιωμένα.

3. Σκόρδο
Όπως τα κρεμμύδια, έτσι και το σκόρδο είναι ένα λαχανικό που έχει αντιαιμοπεταλιακούς παράγοντες, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι ιδιότητες του που καταπολεμούν τις καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάζονται επίσης από τη θερμότητα. Μια μελέτη του 2007 βρήκε ότι το ζέσταμα του σκόρδου σε θερμοκρασία 200 βαθμών Κελσίου για έξι λεπτά κατέστειλε πλήρως την αντιαιμοπεταλιακή δραστηριότητα στο μη θρυμματισμένο σκόρδο και τη μείωσε σημαντικά στο θρυμματισμένο σκόρδο.

4. Μύρτιλλα
Μπορεί να ξέρετε ήδη ότι τα μύρτιλλα σας κάνουν καλό, αλλά ξέρετε πόσο; Τα μύρτιλλα περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο φρούτο, κυρίως εξαιτίας των υψηλών ποσοστών σε πολυφαινόλες. Η κατανάλωσή τους σε ωμή μορφή, διασφαλίζει ότι θα έχετε όλα αυτά τα οφέλη. Η χρήση τους σε ψήσιμο, ή ανάπτυξη ζύμης μειώνει κάποια από αυτά τα επίπεδα πολυφαινολών.

5. Κόκκινες στρογγυλές πιπεριές
Οι ψητές πιπεριές είναι μια γρήγορη και εύκολη προσθήκη σε κάθε γεύμα, αλλά καλύτερα να τις καταναλώνετε ωμές. Ένας λόγος είναι ότι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει τη βιταμίνη αυτή.

6. Κέιλ
Πρόκειται για ένα σταυρανθές λαχανικό, που περιέχει ενώσεις που ονομάζονται γλυκοζινολικές και όταν έρχονται σε επαφή με το ένζυμο μυροσινάση, μετατρέπονται σε μια διαφορετική ένωση που καταπολεμά τις ασθένειες. Ωστόσο η θερμότητα απενεργοποιεί το ένζυμο, επομένως το μαγειρεμένο κέιλ δεν έχει τις ιδιότητες καταπολέμησης ασθενειών που έχει το ωμό.

7. Παντζάρια
Μπορεί να ακουστεί αρκετά περίεργο σε κάποιους, αλλά ναι μπορείτε να τρώτε τα παντζάρια ωμά. Είναι πιο υγιεινά σε αυτή τη μορφή. Τα παντζάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, φυλλικού οξέως, βιταμίνης C και μαγγάνιου. Όμως τα μαγειρεμένα παντζάρια χάνουν το 25% των θρεπτικών τους συστατικών.

8. Ανανάς
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 ο φρέσκος χυμός ανανά ήταν πιο αποτελεσματικός στη μείωση της φλεγμονής σε ποντίκια με κολίτιδα σε σχέση με τον βρασμένο χυμό ανανά. Οι ερευνητές το αποδίδουν αυτό στην υψηλή συγκέντρωση του ενζύμου βρομελίνη που έχει ο φρέσκος χυμός.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
https://www.olivemagazine.gr/  22 October, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα