33 μακαρονοσαλάτες και μακαρονάδες χωρίς μαγείρεμα για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι δεν θέλει πολλές κατσαρόλες. Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και δεν έχεις διάθεση να περάσεις ώρα στην κουζίνα αλλά δεν θέλεις και να φας κάτι πρόχειρο ή βαρετό δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια δροσερή μακαρονοσαλάτα. Τη φτιάχνεις εύκολα, με μικρού μεγέθους ζυμαρικά, όπως κοφτό μακαρονάκι, κοχυλάκι, στριφτά, βίδες, φιογκάκια, και ό,τι έχεις διαθέσιμο στο ψυγείο και στο ντουλάπι: φρέσκα λαχανικά, ένα ωραίο τυρί ή κάποιο αλλαντικό που σου αρέσει, αλίπαστα, ελιές, κάποιο τουρσί, ακόμα και τα όσπρια που περίσσεψαν από την προηγούμενη μέρα. Σκαρώνεις στα γρήγορα και ένα ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, λεμόνι, βαλσαμικό ξίδι, μουστάρδα, μαγιονέζα ή γιαούρτι, ανακατεύεις, και σε λίγα λεπτά έχεις έτοιμο ένα νόστιμο γεύμα που χορταίνει, δροσίζει και, επιπλέον, μεταφέρεται εύκολα.
Μια μακαρονοσαλάτα με ντομάτα, κάππαρη και ελιές ή μια με τα υλικά της χωριάτικης και βίδες άνετα την παίρνει κανείς μαζί του στο γραφείο, στην παραλία ή σε ένα πικ νικ στο πάρκο ή στην εξοχή. Μια old school με τόνο και μαγιονέζα-είναι πάντα καλοδεχούμενη. Πένες με σάλτσα ψητής μελιτζάνας, ντομάτα, βασιλικό και σκοτύρι, κοφτό μακαρονάκι με ζαμπόν και γιαουρτοσάλτσα, κοχυλάκι με γαρίδες και αρώματα λεμονιού… Οι επιλογές είναι ατελείωτες. Ακόμη και μια συνταγή για χυλοπίτες με κόκορα αλλά σε μορφή σαλάτας μπορεί να φτιάξει κανείς –παρακάτω η συνταγή– με το μπούτι από ψητό κόκορα (ή κοτόπουλο) που περίσσεψε από το κυριακάτικο τραπέζι να πρωταγωνιστεί σε ένα γευστικό upcycling που κλέβει τις εντυπώσεις.
Μια ωμή σάλτσα ζυμαρικών είναι στην ουσία το πέστο. Ο φρέσκος βασιλικός είναι η πλέον κλασική επιλογή, αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε με μαϊντανό, δυόσμο, άνηθος, αλλά και σαλατικά όπως η ρόκα, το κάρδαμο κ.λπ.
Εξίσου καλή και πρακτική ιδέα είναι και μια μακαρονάδα «ωμή», χωρίς μαγείρεμα – αν εξαιρέσεις το βράσιμο των ζυμαρικών, δηλαδή. Απλώς βάζεις τα μακαρόνια στην κατσαρόλα για λίγα λεπτά και, όσο βράζουν, ετοιμάζεις τα υπόλοιπα: φρέσκες ντομάτες, μυρωδικά, λίγο τυρί, αβοκάντο, ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι. Φτιάχνεις μια καλοκαιρινή σάλτσα ωμής ντομάτας όλο ζωντάνια. Ή χτυπάς στο γουδί ή στον πολυκόφτη ένα μυρωδάτο πέστο. Μια μακαρονάδα με πέστο βασιλικού και φρέσκια μοτσαρέλα, για παράδειγμα, είναι ό,τι πιο απλό και δροσερό μπορεί να φανταστεί κανείς. Τέλειο μεσημεριανό ή βραδινό. Και καθώς πέστο υπάρχουν πολλά –παρακάτω θα βρείτε εκδοχές με δυόσμο, πράσινη ελιά και κόλιανδρο, με λιαστή ντομάτα, αβοκάντο, φουντούκια ή φυστίκια Αιγίνης– οι επιλογές πληθαίνουν. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό απόλυτα καλοκαιρινό, νόστιμο και ελαφρύ. Μπορεί κανείς να το προσαρμόσει σε ό,τι ζητάει η όρεξη του, ή να αφήσει τα υλικά που έχει ήδη στο σπίτι να οδηγήσουν τη φαντασία του.
Δείτε επίσης
- Καιρός: Επιμένουν οι βοριάδες-Αναλυτική πρόγνωση
- Λέκκας: Απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη η σεισμική δραστηριότητα
- Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για την έκπτωση του 3% στον φόρο εισοδήματος
- Mεσαρα: Επέστερψε στην οικογένεια της η 14χρονη Αλεξάνδρα
- Μητσοτάκης: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν έντονη ανησυχία