25η Μαρτίου: 18 συνταγές, από μπακαλιάρο σκορδαλιά μέχρι χούμους από γίγαντες και λουκουμάδες
Διπλή γιορτή η 25η Μαρτίου. Γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Την ημέρα αυτή καταλύεται η αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής και επιτρέπεται να φάμε ψάρι. Ως γνωστόν η παράδοση θέλει μπακαλιάρο. Σύμφωνα με μία από τις σχετικές θεωρίες, πολλές από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι και έτσι ο ο παστός μπακαλιάρος, που τον έβρισκαν παντού και είχε μεγάλη διατηρησιμότητα, έδωσε τη λύση.
Για την μεγάλη αυτή γιορτή ετοιμάσαμε ένα πλούσιο μενού με πρώτα πιάτα, μπακαλιάρους, σκορδαλιές, σαλάτες, πατάτες και γλυκά, για να επιλέξετε όποια σας αρέσουν και να συνθέσετε το δικό σας μενού.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές:
Προμηθευτείτε τον παστό μπακαλιάρο 1 – 2 ημέρες νωρίτερα, ώστε να έχετε τον χρόνο να τον ξαλμυρίσετε επιμελώς.
Μπορείτε να ετοιμάσετε τη σκορδαλιά από την προηγούμενη ημέρα και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο. Η γεύση της θα είναι εντονότερη και θα έχετε μια δουλειά λιγότερη την ημέρα του τραπεζιού.
Προμηθευτείτε εγκαίρως όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε για το τραπέζι, όπως σαλατικά, πατάτες, ψωμί, κριτσίνια, παξιμάδια, ποικιλία ελιών, καθώς επίσης τα ποτά.
Και τι θα πιούμε;
Ο πρωταγωνιστής της ημέρας και όσα τον πλαισιώνουν μας προσανατολίζουν σε λευκά τραγανά κρασιά Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, ξηρό Μοσχάτο, Chardonnay χωρίς βαρέλι, αλλά και σε ένα ξηρό καλής ποιότητας αφρώδες. Όμως, αν θέλουμε να παραμείνουμε στο πνεύμα της ημέρας, θα ανοίξουμε μια καλή new age Ρετσίνα, γιατί τίποτα δεν ταιριάζει καλύτερα από αυτή με τον μπακαλιάρο!
Δείτε εδώ 18 δοκιμασμένες συνταγές για το μενού της 25ης Μαρτίου
Δείτε επίσης
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
- Κόκορας στη γάστρα al pastor με κρητικά βότανα και πατάτες στη λαδόκολλα
- Νέα σελίδα στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά
- Τρόφιμα: Η κλιματική κρίση βάζει «μπουρλότο» και στην ελληνική παραγωγή
- Έρχεται καιρός τύπου «Π» – Τι είναι και πώς θα εκδηλωθεί