21 μυστικά για να βρείτε δουλειά σε μεγάλη εταιρεία.

mesaralive.gr  03 May, 2015 ΑΡΘΡΑ
21 μυστικά για να βρείτε δουλειά σε μεγάλη εταιρεία.

Έχετε στείλει δεκάδες βιογραφικά και έρχεται η στιγμή που σας τηλεφωνούν για την καθιερωμένη συνέντευξη.

Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι;

Το βιογραφικό είναι η πρώτη εντύπωση που δημιουργείτε σε μια επιχείρηση και στον αρμόδιο προϊστάμενο HR. Η συνέντευξη όμως είναι αυτή που θα καθορίσει τί απόφαση θα πάρει ο προϊστάμενος για να σας πει την πολυπόθητη λέξη: «Προσλαμβάνεστε»!

Δείτε τί πρέπει να κάνετε και τι όχι για να κάνετε την καλύτερη των εντυπώσεων.

1. Φροντίστε να γνωρίζετε, για την συνέντευξη, όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται

Ποιος θα σας πάρει συνέντευξη; Θα είναι ομαδική συνέντευξη με περισσότερα στελέχη ή ενώπιος ενωπίω; Γνωρίζοντας τι θα αντιμετωπίσετε θα είστε προετοιμασμένοι.

2. Σχεδιάστε τις απαντήσεις σας νωρίτερα

Η απάντηση στην ερώτηση: «Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς» είναι από τις σημαντικότερες. Μην μιλήσετε μόνο για τις επαγγελματικές σας δεξιότητες και για τα πτυχία σας. Αναφερθείτε στα χόμπι σας , που μπορούν να δώσουν κάποια στοιχείατου χαρακτήρα σας που κάνουν για την θέση. Ακόμα πείτε κάτι αστείο ή δοικμάστε και τον αυτοσαρκασμό. Θα τραβήξετε την προσοχή και θα σας θυμούνται.

3. Κάντε πρόβα τις απαντήσεις μπροστά στον καθρέφτη

Απαντήστε σε ερωτήσεις που θεωρείτε ότι θα σας κάνουν και κοιτάξτε τις εκφράσεις του προσώπου σας. Να χαμογελάτε ελαφρά, κάντε νεύματα νοηματικά και διατηρήσετε την επαφή μετα μάτια. Μην είστε ειρωνικοί και να μην έχετε ύφος 100 καρδηναλίων.

4. Κάντε πρόβα, κάντε πρόβα, κάντε πρόβα

Κάντε πρόβα στις δύσκολες ερωτήσεις. Καθήστε με έναν φίλο σας και δώστε του ερωτήσεις που θεωρείτε ότι θα σας θέσουν, ώστε να παριστάνει τον υπεύθυνο προσωπικού και απαντήστε τις.

5. Ελέξτε το προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα

Κοιτάξτε η εικόνα σας  προς τα έξω να είναι αντιπροσωπευτική αλλά όχι προκλητική. Σβήστε οτιδήποτε θα επηρεάσει την κρίση των υπευθύνων. Τα ψάχνουν περισσότερο τελευταία.

6. Φροντίστε να ενημερώνεστε για τα νέα της εταιρείας για τηνοποία ενδιαφέρεστε

Ενεργοποιήστε τα Google Alerts (https://www.google.com/alerts) ώστε να λαμβάνετε email κάθε φορά που ανεβαίνει  κάποιο νέο στος όρους που θα καθορίσετε. Προσθέστε όλες τις εταιρείες για τις οποίες ενδιαφέρεστε ή έχετε στείλει βιογραφικά.

7. Δείτε την διεύθυνση στον χάρτη

Πριν ξεκινήσετε για την συνέντευξη, δείτε που είναι στον χάρτη, και εφόσον ελέγξετε μέσω Google Maps δείτε στο street view πως είναι το κτίριο που θα πάτε για να το αναγνωρίσετε αμέσως. Αν θα χρησιμοποιήσετε συγκοινωνία ελέξτε την συχνότητα των δρομολογίων κάνοντας ίσως και μια δοκιμαστική διαδρομή. Δεν θέλετε να αργήσετε, σωστά;

8. Φτάστε εκεί νωρίς

Να είστε εκέι για το ραντεβού 10 λέπτα νωρίτερα. Να σιγοτραγουδάτε το γνωστό άσμα «Αν κοιμηθώ νωρίς θα σηκωθώ νωρίς θα ξεκινήσω νωρίς και θα παρκάρω νωρίς».

9. Κάντε καλή πρώτη εντύπωση

Μην είστε σιωπηλός πηγαίνοντας στο ραντεβού. Μιλήστε με κάποιον μέσα στην εταιρία, ίσως είναι συνάδελφός σας αύριο. Ρωτήστε κάτι ή πείτε μια ατάκα που θα κάνει εντύπωση. Αν φυσικά συστηθείτε, αναφέρετε το όνομά του αποχαιρετώντας τον. Bonus points!

10. Μην αφήσετε να σας ενοχλήσει κανείς

Δεν είναι ευγενικό να υπάρχουν διακοπές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, πόσο μάλλον από το κινητό σας. Φροντίστε να βάλετε στο αθόρυβο όποια συσκευή έχετε μαζί σας και σίγουρα να βγάλετε και τη δόνηση.

11. Ντυθείτε με αυτοπεποίθηση

Καλύτερα να ξέρετε από πριν το dress code της εταιρείας. Φροντίστε να φορέσετε κάτι ανάλογο αρκεί να νιώθετε αυτοπεποίθηση και να έχετε αέρα.

12. Να είστε ευγενικός με όποιον γνωρίζετε

Φορέστε το καλύτερο χαμόγελό σας και χαιρετήστε από τον εργαζόμενο στη reception  μέχρι τη γραμματέα που θα σας οδηγήσει στον υπεύθυνο προσωπικού για την συνέντευξη.

13. Πετάξτε τον καφέ σας

Δεν πάτε για καφέ... σε συνέντευξη πάτε. Φροντίστε να πετάξετε το κύπελλό σας πριν μπείτε στην εταιρεία.

14. Να έχετε μάζί σας αντίγραφο του βιογραφικού σας

Το πιο πιθανό είναι να το έχει κρατήσει ο υπεύθυνος προσωπικού, αλλά γιατί να μην είστε προετοιμασμένος;

15. Να πάτε προετοιμασμένος

Να ξέρετε την ιστορία της εταιρείας, τις καινοτομίες της και όλες τιςεπιτυχίες της.

16. Μη φοβάστε να παραδεχτείτε τις αδυναμίες σας

Όταν σας ρωτήσουν για τις ικανότητες και τις αδυναμίες σας, μην φοβηθείτε να μιλήσετε ανοιχτά. Αν πείτε και κάποιο παράδειγμα από παλιό περιστατικό που σας έτυχε και τον τρόπο που το αντιμετωπίσατε θα δείξετε πολλά χαρακτηριστικά σας αλλά και τον τρόπο που σκέφτεστε.

17. Να κάνετε έξυπνες ερωτήσεις

Έξυπνες ερωτήσεις που δεν θα έχουν να κάνουν με τον μισθό σας και τις μέρες άδειας που δικαιούστε. Π.χ. «Πως θα περιγράφατε τον ιδανικό υπάλληλο για την θέση;» ή «Ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητες μου;».

18. Να είστε συγκεντρωμένοι και να ακούτε

Μη διακόπτετε ποτέ τον άνθρωπο που σας παίρνει τη συνέντευξη. Να ξέρετε πότε πρέπει να μιλήσετε και πότε να ακούτε προσεκτικά.

19. Μειώστε τον περιφερειακό θόρυβο

Στην περίπτωση που η συνέντευξη γίνει μέσω Skype φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ακουστικά και να μειώσετε από το μικρόφωνο τους περιφερειακούς ήχους.

20. Να είστε κατάλληλα ντυμένος ακόμα και για τηλεφωνικές συνεντεύξεις

Θα βοηθήσει στην αυτοπεποίθησή σας το σωστό νυτύσιμο. Μη το παραλέιψετε.

21. Φροντίστε να αφήσετε το στίγμα σας

Μετά τη συνέντευξη στείλτε ένα ευχαριστήριο σημείωμα στον άνθρωπο που σαςπήρε τη συνέντευξη. Γράψτε για κάτι συγκεκριμένο που σας έκανε εντύπωση. Θα κάνετε σίγουρα καλή εντύπωση χωρί να φανεί ότι κολακεύετε για να κερδίσετε πόντους.

Καλή σας επιτυχία!

 

Πηγή: thetoc.gr

 

mesaralive.gr  03 May, 2015 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα