20.000 στο Τομπρούκ περιμένουν το ταξίδι της “ελπίδας” προς Κρήτη και Γαύδο
Ευρωπαϊκή πολιτική λύση ζητά ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης
Όσους μετανάστες δέχθηκε μέσα σε ένα ένα χρόνο η Κρήτη, την περσινή χρονιά, τόσους κι ακόμη περισσότερους κλήθηκαν να διαχειριστούν οι αρμόδιες αρχές απ’ το ξεκίνημα του τρέχοντος έτους μέχρι και πριν λίγες ημέρες!
Περί τις 1.260 ήταν οι αφίξεις απ’ τον Γενάρη έως τα μέσα Μάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του προβλήματος. Ουδείς γνωρίζει για το τί μέλλει γενέσθαι, παραδοχή την οποία έκανε ο κ. Μαρινάκης, τονίζοντας πως απαιτείται μία κεντρική ευρωπαϊκή λύση. Όλα αυτά εν αναμονή της άφιξης στην Κρήτη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη, τις επόμενες ημέρες.
“20.000 άτομα, με κατεύθυνση την Κρήτη, περιμένουν στο Τομπρούκ”
Μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγεται απ’ το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα βάρκες που κουβαλούν ανθρώπινες ψυχές παραμένουν δεμένες στις ακτές της βόρειας Αφρικής. Επικαλούμενος, ωστόσο, έμπιστες πηγές, ο Γιώργης Μαρινάκης πληροφόρησε το Σώμα ότι στο Τομπρούκ της Λιβύης βρίσκονται “αποθηκευμένα” πάνω από 20.000 άτομα, που προορίζονται για την Κρήτη και τη Γαύδο! Φαίνεται, λοιπόν, πως η μεγαλόνησος έχει μπει στο “μάτι του κυκλώνα” και… διακινητών. Και το ιδιαίτερα ευαίσθητο κι αμιγώς ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα, μετατοπίζεται απ’ την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά και το βορειοανατολικό Αιγαίο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στα νότια παράλια της Κρήτης!
Όπως αναφέρει το goodnet, στο ρεπορτάζ του Αντώνη Παντινάκη, τις περισσότερες πιέσεις, όπως είναι εύληπτο, τις δέχονται οι Δήμοι που “βλέπουν” θάλασσα. Ένας από αυτούς είναι ο Δήμος Καντάνου και Σελίνου, όπου πρόσφατα κατέφθασε πλοίο στο οποίο επέβαιναν 500 άνθρωποι! Από την άλλη, ο Δήμος Γαύδου, όπως προέκυψε από τη χθεσινή επικοινωνία του κ. Μαρινάκη με την δήμαρχο Λίλιαν Στεφανάκη, τελεί υπό το καθεστώς της οικονομικής ασφυξίας, καθώς ο προϋπολογισμός του “εξανεμίστηκε”, προοριζόμενος για την περιποίηση – έστω και την ολιγόωρη- μεταναστών. Για το σκοπό αυτό, ο ακριτικός Δήμος κάλεσε την Πολιτεία να τον συνδράμει οικονομικά με ένα ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ.
Κινήσεις και πρωτοβουλίες από την ΠΕΔ Κρήτης
Το θέμα κυριάρχησε και στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.
Οι δήμαρχοι του νησιού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δύο κινήσεις: 1) να έρθουν σε επαφή με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και να επιδιώξουν να συναντηθούν με τον αρμόδιο Υπουργό Δημήτρη Καιρίδη, ώστε να διερευνήσουν τις σκέψεις και τις προθέσεις του κεντρικού κράτους.
Ο Γιώργης Μαρινάκης χαιρέτισε τη συμφωνία που συνάφθηκε με την Αίγυπτο το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρόντος και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Απέδωσε, δε, εν πολλοίς το “πάγωμα” των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη σε αυτές τις πρωτοβουλίες, δίχως όμως να μπορεί να προδικάσει τι θα “ξημερώσει” αύριο.
“Δεν ξέρουμε ακόμα τον όγκο αυτού του πολύπλοκου θέματος. Είναι συνετό να αφήσουμε πρώτα την Πολιτεία να μας πει εκείνη τι προτείνει. Μέχρι στιγμής όλη η επιβάρυνση είναι στους Δήμους” σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ, διαμηνύοντας ευθύς εξαρχής πως εάν η Πολιτεία μεταφέρει τη συγκεκριμένη ευθύνη στους Δήμους θα είναι κάτι “αντισυνταγματικό και μη νόμιμο”.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης επισήμανε πως οι μετανάστες δεν μένουν στην Κρήτη για πάνω από τρία 24ωρα, αφού ο επόμενος σταθμός τους είναι τα Κέντρα Υποδοχής.
“Είναι ένα πολύπλοκο και πολυεπίπεδο θέμα” συνέχισε ο κ. Μαρινάκης. “Είναι τελείως ουτοπία να πούμε ότι θα το διαχειριστεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι έξω από τα μέτρα, τις δυνατότητες και την οργανωτικότητα που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι ένα κεντρικής ευρωπαϊκής πολιτικής ζήτημα.
Από την ώρα όμως που αυτοί που δυστυχισμένοι άνθρωποι έρχονται στον τόπο μας, οφείλουμε να δείξουμε την ανθρωπιά και τη φιλοξενία μας” ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνης, προσθέτοντας:
“Είναι συγκινητική η παρουσία του Ερυθρού Σταυρού, και των εθελοντών και της απλής κοινωνίας, που με τη συνδρομή τους προσπαθούν να απαλύνουν μία δυστυχία.
Κανείς δεν μπαίνει σε μία θάλασσα και αφήνει πίσω τα πάντα, γιατί είναι ευτυχισμένος εκεί που είναι”.
“Είναι οικονομικοί μετανάστες – Η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της”
Ο κ. Μαρινάκης ήταν σε θέση να σκιαγραφήσει το προφίλ των μεταναστών, καθιστώντας σαφές πως όσοι έρχονται στην Κρήτη το κάνουν έχοντας το οικονομικό ως βασικό κίνητρο φυγής απ’ τις πατρίδες τους.
“Δεν πρόκειται εδώ για θύματα πολέμου ή πολιτικούς πρόσφυγες. Ιδίως οι Αιγύπτιοι, μετά το κλείσιμο του Σουέζ, έχασαν χιλιάδες θέσεις εργασίας”.
Βεβαίως, σε μία απ’ τις τελευταίες καραβιές οι μισοί απ’ τους επιβαίνοντες ήταν ανήλικοι.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποκτήσει μία κεντρική μεταναστευτική πολιτική. Αν χρειαζόμαστε ανθρώπους, να έρθουν. Αλλά να έρθουν οργανωμένα, σωστά και με αξιοπρέπεια. Να δουλέψουν, να προσφέρουν και να μην είναι ούτε πλάνητες, ούτε κρυπτόμενοι, ούτε να δημιουργούν συμμορίες ή οτιδήποτε άλλο.
Πρέπει να έρθουν με όρους μίας σωστής μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησαν όλα τα πολιτισμένα κράτη δεκαετίες τώρα” είπε αναλυτικά ο δήμαρχος Ρεθύμνης, εξωτερικεύοντας τη “βαθύτατη” αγωνία του για τα μελλούμενα.
“Τα πράγματα δεν είναι απλά και δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μας” παραδέχθηκε, έχοντας δώσει νωρίτερα μία ευρεία διάσταση γύρω απ’ τα πράγματα.
Κονδύλι έκτακτης ανάγκης
Η εν λόγω συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου “άνοιξε” έπειτα από την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Δημήτρη Λαχνιδάκη για τη χορήγηση κονδυλίου, ύψους 1.000 ευρώ, για την προμήθεια είδη διατροφής και προσωπικής υγιεινής για τους μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στο κτήριο του παλιού Λιμεναρχείου.
Η πρόταση του κ. Λαχνιδάκη ψηφίστηκε ομόφωνα.
Την ανησυχία της για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών εξέφρασε και η επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ρεθύμνης Ρένα Κουτσαλεδάκη, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει ένα κονδύλι συνεχούς μέριμνας για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά τους σε άλλο μέρος.
“Ο λαός μας στη μεγάλη του πλειοψηφία τρέφεται από το αίσθημα του ανθρωπισμού απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί καταλαβαίνει ότι για τον έναν ή τον άλλον λόγο οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται εδώ για διακοπές. Ξεσπιτώνονται από συγκεκριμένους κινδύνους. Μπορεί να φαίνονται ως οικονομικοί μετανάστες, όμως τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται εκεί είναι αποτέλεσμα και των συγκρούσεων και των γεωπολιτικών παρεμβάσεων κλπ. Άρα, από την ίδια ρίζα προέρχονται” υποστήριξε κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης.
“Αυτοί οι λαοί εργαλειοποιούνται, όπως έχει συμβεί πολλές φορές” παρατήρησε.
Η βασική μας αντίληψη είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι. Κι αν θέλουμε τα προβλήματα αυτά να περιοριστούν στο ελάχιστο, πρέπει οι πολιτικές εκείνες που οδηγούν σε επεμβάσεις ή σε αφαίμαξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών που οι άνθρωποι αυτοί έχουν στη διάθεσή τους, όλα αυτά πρέπει να περιοριστούν και να σταματήσουν, για να μπορούν οι λαοί αυτοί να οικοδομήσουν στη χώρα τους το μέλλον τους και το αύριό τους. Αλλιώς, ό,τι άλλο κι αν κάνουμε θα δημιουργούνται τέτοια προβλήματα”.
Δείτε επίσης
- Mεσαρά: Νέα φουρνιά μεταναστών στο Λέντα
- Παρασύρης: Ερώτηση στη Βουλή για το παραλιακό μέτωπο Τυμπακίου
- Αντίστροφή μέτρηση για το Καρναβάλι Τυμπακίου
- Ηράκλειο: Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προς σφαγή - Σε ισχύ αυστηρά μέτρα
- Απίστευτες αποκαλύψεις από την δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών: 2 οι νέοι συλληφθέντες
Σχετικά άρθρα
- SOS από τον δήμο Γαύδου: Συνεχείς οι ροές τις τελευταίες ημέρες - Άλλοι 91 μετανάστες έφτασαν
- Τέλειωσε ο χειμώνας, έρχονται οι “καραβιές” - Δύο σε μια μέρα!
- Γιατί μετανάστες από την Ασία κατευθύνονται στη Λιβύη, του Tom Kington*
- Εντοπισμός μεταναστών στον Αφραθιά Tυμπακίου
- Συνεχίζεται η απόβαση μεταναστών στη νότια Κρήτη