20.000 προσλήψεις ως το τέλος του 2020-Σε ποιους τομείς
Στην υλοποίηση περίπου 20.000 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Το πλάνο προβλέπει ακριβώς 19.700 προσλήψεις ως το τέλος του 2020, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο τρέχον σχεδιασμός της διετίας 2019/20. Το θέμα συζητήθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, να ζητά από όλους τους συναδέλφους του να ολοκληρώσουν το αμέσως επόμενο διάστημα την καταγραφή των αναγκών για προσλήψεις στα υπουργεία τους για το 2020, ώστε τον ερχόμενο μήνα να οριστικοποιηθούν οι θέσεις που θα καλυφθούν. Είναι δεδομένο πως για την κυβέρνηση αποτελούν προτεραιότητα η Υγεία και η Παιδεία, τομείς οι οποίοι θα ενισχυθούν περισσότερο, με βάση τον προγραμματισμό που γίνεται.
Προσωπικό: Σχεδιασμός για προσλήψεις 1 προς 1
Το σύνολο των υπηρετούντων στο Δημόσιο, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο, ανέρχεται σε 525.268 μόνιμους υπαλλήλους και 51.680 έκτακτο προσωπικό. Οι αποχωρήσεις την διετία 2018-19 ανέρχονται στις 20.300, ενώ, άλλοι 10 χιλιάδες μόνιμοι υπάλληλοι υπολογίζεται ότι θα συνταξιοδοτηθούν την επόμενη χρονιά.
Με βάση τον σχεδιασμό που υλοποιείται ήδη, για την διετία 2019-20, οι προσλήψεις θα ανέλθουν στις 19.700, δηλαδή ακριβώς στον κανόνα 1 προς 1. Μεγαλύτερη ευελιξία παρέχει το γεγονός ότι οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στους εκπαιδευτικούς εξαιρούνται από αυτό το μέτρο, ύστερα από συμφωνία που υπάρχει με τους εταίρους.
Προσλήψεις προσωπικού: Οριστικοποιείται η συμφωνία με τους Θεσμούς
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους θεσμούς για την εξαίρεση από τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των δαπανών, άρα και των προσλήψεων, για τις ανάγκες διαχείρισης του μεταναστευτικού/ προσφυγικού. Έτσι δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για την κάλυψη κρίσιμων θέσεων, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί 1.700 προσλήψεις από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για 400 συνοριοφύλακες, 500 άτομα για την ενίσχυση των επιτροπών ασύλου και άλλους 800 εργαζομένους στα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά.
Επίσης στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται από την ανάπτυξη της οικονομίας και την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού να χρησιμοποιηθεί για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και όχι έκτακτου, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.
Δείτε επίσης
- Tυμπάκι: Πρωτοβουλίες του Δήμου Φαιστού για την αποκατάσταση των πληγέντων
- Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας: Αναβαθμίζονται οι διάδρομοι και η προσβασιμότητα
- Tυμπάκι: Πρωτογνωρες εικόνες μετά το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Δήμος Φαιστού-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων