Η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα φτάσει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. «Εισιτήριο» εξασφαλίζουν όλοι οι οφειλέτες του Δημοσίου με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, ποιοι θα βρουν «κλειστή» την πόρτα της Εφορίας. Οι δόσεις, τα κριτήρια, το επιτόκιο και ποιες οφειλές αφορά το τελικό σχέδιο.
Η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα φτάσει –εκτός απροόπτου– την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, πιθανότατα μαζί με αυτήν για όσους έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να ψηφιστούν μετά τις 6 Μαΐου από την Ολομέλεια.
Στόχος είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις να ανοίξει πριν από τις ευρωεκλογές και οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα τρίμηνο στη διάθεσή τους για να συμπληρώσουν τα στοιχεία της ηλεκτρονικής φόρμας.
Ποιοι οφειλέτες υπάγονται στη ρύθμιση, ποιοι αποκλείονται
Πληρώνοντας από 20 ευρώ τον μήνα χιλιάδες φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την Εφορία. Ωστόσο «κλειστές» θα είναι οι πόρτες των ΔΟΥ για τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010), αλλά και όσοι οφειλέτες είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015.
«Εισιτήριο» στη νέα ρύθμιση και μάλιστα για τον μέγιστο αριθμό των δόσεων (120) εξασφαλίζουν όλοι οι οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Αντίθετα, όσοι δηλώνουν πάνω από αυτά τα επίπεδα, ο αριθμός των μηναίων δόσεων θα βγαίνει με «μαθηματική πράξη».
Αλγόριθμος για εισοδήματα από 10.000 ευρώ
Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, για εισοδήματα από 10.000 ευρώ και πάνω θα εφαρμόζεται συγκεκριμένος «αλγόριθμος» ανά 5.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι μηνιαίες δόσεις δεν θα είναι κατώτερες από 18 που θα είναι το «κατώφλι» με τις ευκολίες αποπληρωμής.
Το κριτήριο του εισοδήματος είναι το στοιχείο που κάνει τη διαφορά σε σχέση με την «αδελφή ρύθμιση» των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που δεν θα συνοδεύεται από ανάλογα αυστηρά εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια για τον αποκλεισμό των «στρατηγικών κακοπληρωτών».
Πρόσβαση στη νέα ρύθμιση θα έχουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους διακόπτοντας έτσι την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Στις νέες ευκολίες πληρωμής θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι είναι σήμερα ενταγμένοι στη ρύθμιση των 12 δόσεων καθώς στη νέα διάταξη θα προβλέπεται η υπαγωγή του υπολοιπόμενου ποσού οφειλής που έχει ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των διευκολύνσεων των προηγούμενων ρυθμίσεων.
Αντίθετα «κλειστή» θα είναι η πόρτα της Εφορίας για τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στο εξωδικαστικό μηχανισμό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010), αλλά και όσοι οφειλέτες είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015.
Η ρύθμιση έρχεται σε μια στιγμή όπου το ιδιωτικό χρέος των Ελλήνων έχει βαθύνει επικίνδυνα για την ελληνική οικονομία. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, μαζί με τις συσσωρευμένες οφειλές των προηγούμενων ετών, διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο σε 104,652 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,251 δισ. έχουν ήδη χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης». Επί της ουσίας, το εισπράξιμο ποσό ανέρχεται σε 86,4 δισ. ευρώ.
Μόνο τα «φρέσκα» χρέη ξεπερνούν στο πρώτο δίμηνο του 2019 τα 2 δισ. στο δίμηνο και είναι σαφές ότι συνδέεται με την προσδοκία των οφειλετών για τη νέα ρύθμιση των χρεών. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ανοδική τάση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας είναι ενδεικτικά καθώς τα χρέη που έχουν 1,4 εκατ. ασφαλισμένοι, εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ, έφτασαν για το ίδιο διάστημα στα 35,3 δισ. ευρώ.
120 δόσεις: Αυτό είναι το τελικό σχέδιο
Συγκεκριμένα, το τελικό σχέδιο των διατάξεων της ρύθμισης με τις 120 δόσεις προς την Εφορία προβλέπει τα εξής:
Οφειλέτες: Η ρύθμιση αφορά μόνο μισθωτούς, συνταξιούχους, τέως επιτηδευματίες, δηλαδή όσους έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσους εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.
Κριτήρια: Οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάγονται απευθείας στο καθεστώς των 120 δόσεων.
Δόσεις: Οι μηνιαίες δόσεις θα ξεκινούν από 18 και θα φτάνουν τις 120. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου, με έναν αλγόριθμο ανά 5.000 ευρώ εισοδήματος που θα μπαίνει σε εφαρμογή για όσους οφειλέτες έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ.
Ελάχιστη δόση: Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα ξεκινά από τα 20 ευρώ – αν και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επέμεναν σε τουλάχιστον 30 ευρώ.
Προστατευόμενα μέλη: Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει εξαρτημένα μέλη στην οικογένειά του, το ποσοστό εξόφλησης της οφειλής ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα θα περιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Επιτόκιο ρύθμισης: Οι δόσεις επιβαρύνονται με τόκο 5% ετησίως.
Εκπτώσεις: Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων από τόκους εκπρόθεσμης καταβολής στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης.
Τρέχουσες φορολογικές οφειλές: Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές του πρώτου τετραμήνου του 2019. Δηλαδή, να έχουν εξοφλήσει ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ.
Οφειλές που ρυθμίζονται: Στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που βεβαιώθηκαν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018 ή χρέη που δημιουργήθηκαν ώς την 31η Μαρτίου του 2019.
Απώλεια της ρύθμισης: Η ρύθμιση θα χάνεται εφόσον δεν καταβληθούν δύο δόσεις όπως επίσης και οι βεβαιωμένες οφειλές του 2019. Συνέπεια της απώλειας της ρύθμισης θα είναι η αναβίωση της οφειλής και όλων των προσαυξήσεων και προστίμων.
Φορολογική ενημερότητα: Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις καταθέσεων, περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων) και χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας διάρκειας δύο μηνών.
Δείτε επίσης
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
- Νέα έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος
- ΟΠΕΚΑ-Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
- Καταβάλλονται έκτακτα και τακτικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ
Σχετικά άρθρα
- Χρέη: Ολοι οι τρόποι για ρύθμιση και κούρεμα χρεών
- Χρέη σε δήμους: Ποιοι μπορούν να τα ρυθμίσουν έως σήμερα και ποιοι έως τέλος Ιουλίου
- Ρυθμίσεις χρεών: Τα «ψιλά γράμματα» των 36, 72 και 120 δόσεων
- «Ανοίγει» η πλατφόρμα για τις 36 έως και 72 δόσεις
- Οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των οφειλών στους δήμους σε έως 72 δόσεις